Erik Silfver till vänster och Alfred Buskqvist vann teamsprinten när VM i rullskidåkning avgjordes i italienska Val di Fiemme. De kom några sekunder före det norska och ukrainska laget.
Erik Silfver till vänster och Alfred Buskqvist vann teamsprinten när VM i rullskidåkning avgjordes i italienska Val di Fiemme. De kom några sekunder före det norska och ukrainska laget. Bild: Svenska Skidförbundet

Alfred tävlade med Silfver och vann VM-guld i rullskidåkning

Tjörn har fått en världsmästare i rullskidåkning. Alfred Buskqvist tog hem guldmedaljen när teamspriten avgjordes i italienska Val die Fiemme.
– Att få börja säsongen med ett VM-guld var sjukt gôtt, säger Alfred vars långsiktiga mål är att vara med i OS i Peking 2022.

ANNONS
|

Han åkte i söndags tillsammans med Erik Silfver i det som med all säkerhet var säsongens sista tävling i rullskidåkning. Duon kom 2,2 sekunder före det norska laget och 3,4 sekunder för det dito ukrainska vilket gav Alfred hans allra första VM-guld i denna disciplin.

– Man körde fem gånger 2 000 meter per person där jag körde förstasträckan. Det är ett tufft race men det är sjukt roligt. Det är höjdpunkten på ett VM att få köra en sådan här grej, säger Alfred som kommer från Tjörn, tävlar för IK Stern i Göteborg och bor i Östersund.

Tävlingen i de italienska Alperna avgjordes mitt i Val di Fiemme i de italienska Alperna.

ANNONS

– Det är väldigt mycket publik, man varvar flera gånger och det blir spännande taktiska moment och tajta dueller, säger han.

– Det gäller att vara med i fältet och veta när man kan köra hårt och när man behöver vara smart för att spara energi.

Teknikstrul

Om det gick bra i teamsprinten i lördags, så vara det katastrof på den sista tävlingsdagen i söndags. Under rubriken ”Skandal med rullskidorna på VM i Italien” kan man på sajten langd.se läsa om problemen som deltagarna hade med skidorna.

– Vi hade lånerullskidor som av någon anledning gick sönder hela tiden, säger Alfred.

– Det var ingen höjdare varken för åkare, arrangör eller leverantören som stod för grejerna. Det var tråkigt när det blev strul för materialleverantören.

Går det att göra en jämförelse med något annat?

– Det är ungefär som att tappa däcket på en cykel. Jag fick byta rullskidor vid ett par tillfällen. Första gången gick det ganska smidigt att byta men andra gången var jag utan rullskidor i flera hundra meter, säger han.

– Loppet blev väl inte så lyckat tyvärr, men det var inte huvudfokus på VM. Som tur var! Det var lättare att ta det med en klackspark när man hade åkt bra tidigare, säger han om VM-guldet.

Längdpremiär och OS

Helt obekant med VM i rullskidor är han inte. Alfred har tidigare gjort ett mästerskap som junior, faktiskt i just Val di Fiemme, och ett som senior.

– Det finns ett rullskidlandslag, som är en del av skidförbundet, med Johan Eriksson som förbundskapten. Han tar ut till andra tävlingar liksom till VM, säger Alfred om det nio personer starka herr- och damlaget, varav fyra seniorer och fem juniorer, som var på plats i Italien.

För Alfred var guldet bra med tanke på att tävlingspremiären på längdskidor, vilken sker i Gällivare, bara är cirka åtta veckor bort.

– Skatesprinten blir väldigt viktig där. Den avgör om man får komma ut på Världscupen innan jul. Det sätter också chanserna för om man eventuellt ska kunna få åka på ett OS, säger han om de olympiska spel som avgörs i Peking i Kina i februari 2022.

– Det blir en viktig tävling direkt om man, som jag, har OS som mål. Det är ganska öppet om platserna i år, framför allt två av dem, och det är ganska många som slåss om platserna. Den som har tagit störst kliv under sommaren har nog en väldigt god chans att få en plats.

ANNONS