Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fikapaus på Sparbanksvallen framför IFK Vallas nya klubbhus. Den arbetsdag som nyligen genomfördes lockade 30-40 personer som under cirka fyra timmars arbete fick mycket gjort. Bild: Privat
Fikapaus på Sparbanksvallen framför IFK Vallas nya klubbhus. Den arbetsdag som nyligen genomfördes lockade 30-40 personer som under cirka fyra timmars arbete fick mycket gjort. Bild: Privat

Anders fick det ”extra varmt i föreningshjärtat” när IFK Valla genomförde arbetsdag

”En för alla – IFK Valla”. Heter det ju. Men det kanske borde heta ”Ek för alla – IFK Valla”. Åtminstone att döma av den arbetsdag som genomfördes med ett 40-tal närvarande på klubbens anläggning och som gjorde organisatören Anders EK alldeles hjärtevarm.

På föreningens officiella konto på Facebook framför han via ett inlägg ett stort tack för ett ”mycket beundransvärt” engagemang.

”Det är få föreningar förunnat att få en uppslutning på 30-40 personer till en arbetsdag i november” skriver Anders Ek.

”När några av de närvarande dessutom klämmer in någon timmas insats mellan barnens aktivitet och släktmiddag eller helt plötsligt ansluter med skogsmaskiner, så blir det lite extra varmt i föreningshjärtat.”

Planerade för arbetsdag

Anders Ek är engagerad medlem i IFK Valla och ledare för klubbens P11-lag det vill säga de som är födda år 2011. Han axlade uppdraget att planera för arbetsdagen.

– Vi huserar längst ner på området på en sjumannaplan. När vi bjuder in lag för matcher, så har den delen av anläggningen inte hållit den standard som den ska hålla. Det är vass, det är sly, det är staket, säger Ek.

Han har gått runt på hel området för att se vad som behövde göras och hur många som behövdes för respektive uppgift.

Anders har bra kontakt med Perssons Hyrmaskiner och kunde därför få fram fem-sex stycken röjsågar ”för ett väldigt förmånligt pris”. Tjörnbagaren ordnade med fikabröd. Även minigrävare och traktorer kom på plats.

Stack ut från mängden

Han sammanställde ett långt mejl till alla ledare i klubben för att förbättra statusen på anläggningen.

– Då skapade jag också arbetsgrupper och delade in anläggningen geografiskt i vad som behövde göras, säger Ek som kunde sätta mellan 30 och 40 personer i arbete.

– Alla visste egentligen vad de skulle göra när de kom på morgonen. De tittade i mobiltelefonen, ”då går jag ner till område 3”, tog sin röjsåg och gick dit.

Imponerande arbete

På bara några timmar fick de närvarande väldigt mycket gjort.

– Ett stort tack till de som dök upp. Men det har också varit andra ledare på plats tidigare under veckan liksom på fredagen som inte kunde komma på lördagen, säger Ek.

– Engagemanget och slitet som många lade under de här timmarna är så klart grunden för att det blev så bra som det blev. Och jag kunde inte tänka mig att så mycket kunde göras på så få timmar. Det är imponerande, säger han.

– Vi körde från klockan nio till tolv ungefär. Då tyckte många att det var dags för kaffe och bulle. Efter en stund sa många att ”vi kör igen – nu börjar jag bli lite kall”. Och då gick så gott som alla tillbaka till sina ytor och fortsatte en timme till.

Fler idéer

Arbetsdagen ska få en fortsättning. Ett antal idéer har förts, bland annat att få upp ett nytt stängsel. Ett annat exempel är att ställa en bod som en kiosk mellan sjumanna- och niomannaplanerna.

– När man har en förening som denna – vi är många, det är ju hundratals medlemmar – så vet man inte alltid vad alla jobbar med. Men vi har fruktansvärt mycket kompetens inom föreningen, säger han.

– Man skulle vilja veta vart man kan vända sig för vad – inte för att utföra det utan för att få den experthjälpen eller styrningen, säger han.

På området står två metalltankar som inte använts på många år. Dessa kan ge pengar om de skrotas.

– Skrotpriset ligger på 2 kronor kilot. För tre år sedan kunde man få 500 kronor men nu kan man få 10 000 kronor om den väger fem ton. Det finns pengar i skrotbranschen!

Arbetsdag till våren

Datum för nästa stora arbetsdag har inte bestämts ännu.

– Jag hoppas att mindre konstellationer ska kunna arbeta under vinterhalvåret. Där har vi inte satt några datum, säger han.

– Men nästa stora röjardag blir väl i månadsskiftet mars-april, säger han.

Det finns en rishög på området. När det har blivit lite kallare och torkat upp ska den eldas upp.

– Då kan man kanske grilla lite korv och spela fotboll på konstgräset för att ytterligare få ihop det mellan lagen, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.