Artisten har 80 matchtröjor: ”Vet inte var det slutar”

Vad har påven, svenska damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson och Viktor Olsson från Stenungsund gemensamt? Jo, alla är på ett eller annat sätt beroende av matchtröjor. I Viktors fall har det tagit sig i uttryck i en samling på bortåt 80 tröjor där många har donerats till honom i samband med spelningar.

ANNONS
|

För den breda allmänheten är Viktor Olsson känd som sångare, musiker och låtskrivare bosatt i Stenungsund. Han har släppt flera album och turnerar flitigt.

Medan sångaren Tom Jones på 60-talet fick trosor kastade upp på scen får Viktor matchtröjor – fast inte kastade utan som vördsamt överräckta gåvor.

– Jag har ju själv bett om dem, så jag får väl skylla mig själv. Fast jag började ju samla redan som liten, säger Viktor.

– Absolut första tröjan är denna. Den är väl använd! Den har hängt med på diverse egna fotbollsträningar och matcher med Gais. Den är emotionellt väldigt stark, säger han om tröjan med Gais från allsvenska säsongen år 2000 och den förening som är det stora och enda laget i hans hjärta.

ANNONS

– När man som liten cyklade bort till ängen i Kyrkenorum hade man på sig sin matchtröja. För stunden blev man ju den spelaren vars tröja man hade. När vi åkte någonstans med familjen – vilket inte var så ofta men när det väl hände – så var det en grej att leta upp den lokala supportershopen. Var man i Helsingborg var man tvungen att köpa en HIF-tröja.

Mest på skämt

Han samlade som liten men som studerande på universitet var det kanske inte läge att införskaffa tröjor som ju kan kosta uppåt 600-700 kronor – om inte mer.

– För två år sedan spelade jag i Blomstermåla. Laget är känt för att en gång ha slagit IFK Göteborg i Svenska cupen och att bröderna Magnus (Roger och Benno) spelade för dem. Jag pratade med Fredrik Lind, som verkligen är en eldsjäl, och sa att ”det blir jättebra – det och en Blomstermåla IK-tröja”.

Du menar ditt gage plus en tröja?

– Allt handlar om den raider (lista med önskemål – reds.anm) som artister har. Många ha väldigt speciella önskemål men det har inte jag. Inte mer än en flaska vitt, en flaska rött, några öl och lite frukt. Väldigt enkelt! Han skickade en bild – ”blir det bra så här?” – och jag svarade ”det ser perfekt ut – det och en Blomstermåla IK-tröja”. Vilket jag sa mest på skämt. Men när jag kom dit hade han tryckt upp en, säger Viktor som visar baksidan med namnet Olsson och siffran 10.

– Nummer 16 var den siffra jag hade när jag spelade i Sif, men nummer 10 kändes bra, säger Viktor som i vuxen ålder gjort några insatser som stabil och löpvillig ytterback i Svenshögens SK.

Pratade med bokaren

Här föddes en idé. Viktor pratade med sin konsertbokare.

– Om det fanns en skön arrangör, så skulle jag gärna vilja ha lite tröjor. Min publik är inte begränsad till de större städerna. Det är inte bara allsvenska klubbar för jag spelar i mindre städer. Då blir det till exempel Blomstermåla och Nyköping. I Upplands Väsby fick jag en tröja med Enköping från sejouren i allsvenskan, säger han.

– IFK Norrköping? Den fick jag av en grabb i publiken i Nyköping. Någon hade snappat upp att jag samlar och tyckte att jag skulle ha en med Norrköping. På tyngden i materialet känns den inte riktigt modern. Och man svettas ju ihjäl i den!

Påven och Gerhardsson

Viktor är inte begränsad till svenska lag. Undertecknad noterar argentinska San Lorenzos rödblåa tröja.

– Ja, det är ju påvens lag. Han är den mest kände supportern. Men Viggo Mortensen (skådespelare, ”Sagan om ringen” ni vet) är också ett stort San Lorenzo-fan. I mer modern tid har jag fått lite mer ekonomiska förutsättningar att köpa hem tröjor. Då har argentinska lag blivit en grej, säger Viktor som äger två med Boca Juniors.

Vilken är den mest värdefulla du har?

– Sett till pengar är det denna: signerad Tottenham från 2004/05. Det var en auktion för någon form av välgörenhet. Min farsa budade hem den för lite mer än vad min dåvarande studiebudget var. Han fick hjälpa till. Erik Edman ska vara med någonstans, säger Viktor som påpekar att tröjor är det enda han samlar på och att ”jag är inte så mycket för att ha prylar”.

På uppdrag av Peter Gerhardsson fick Viktor Olsson spela för det svenska damlandslaget i fotboll. Som tack för den insatsen fick han bland annat en signerad landslagströja.
På uppdrag av Peter Gerhardsson fick Viktor Olsson spela för det svenska damlandslaget i fotboll. Som tack för den insatsen fick han bland annat en signerad landslagströja. Bild: Tony Balogh

Värdefull på ett annat sätt är den som Viktor har signerad med det svenska damlandslaget.

– Den är lite speciell! Inför VM 2019 spelade jag för laget eftersom (förbundskaptenen) Peter Gerhardsson är en stor supporter av min musik. Den betyder så klart jättemycket liksom Gais säsongen 2004 – också den signerad av spelarna i laget.

Flest tröjor med Gais

Gais är det lag som han har enskilt flest tröjor med varav en är speciell.

– Jubileumsåret 2004 kunde man buda på spelare efter matchen. Vissa nummer gick direkt upp i höjden. Men jag gick direkt på nummer 26 för han hette ju Viktor Olsson! Den blev inte så jättedyr, säger han.

Hur många tröjor har du sammanlagt?

– Här hemma har jag drygt ett 50-tal, jag tror det är 54, men det finns också en del inramat hemma hos morsan och farsan. Kanske 70-80 tröjor. Det seriösa samlandet är sedan några år tillbaka, säger Viktor.

Viktor berättar på Instagram vilka nya tröjor som adderats till samling.
Viktor berättar på Instagram vilka nya tröjor som adderats till samling. Bild: Privat

– Jag har plats för fler men frågar du min sambo, så har jag inte plats. Eller, jo hon är grym. ”Vad ska vi göra för att det ska bli snyggt?” säger hon. Men jag är ingen Erik Niva som exempelvis ska ha alla tröjor som finns med Cristiano Lucarelli, säger han.

– Men de tröjor jag fått nu i samband med spelningar blir speciella eftersom de är förknippade med minnen. Som Eskilsminne. Jag vet precis vilket gig det var! Ännu en med Manchester United lockar inte lika mycket som de mer personliga.

Ny turné i höst

Sommarens turnerande är över men i oktober ska han och bandet ut på vägarna igen. Den 1 oktober uppträder Viktor med band på Pustervik i Göteborg.

– Och jag släpper en ny låt den 10 september, säger han.

Blir det nya tröjor?

– Förhoppningsvis! Jag måste säga till min bokare, så att jag får spela på nya orter så att jag kan få nya tröjor, säger Viktor och ler.

– Jag vet inte vart det här slutar för det är så kul!

ANNONS