Bildextra: Minns du idrottsåret 2021?

Medaljörer på såväl nationell som internationell nivå. Vinnare och förlorare i stort som smått. Klubbar som bygger för framtiden och framtida lagbyggen. Allt ryms inom idrottsåret 2021 för Stenungsund, Tjörn och Orust. Så här såg det ut – i ord och i bilder.

ANNONS

Den SHK-fostrade Max Darj var uttagen till herrlandslaget i handboll i två större mästerskap: VM i Egypten i januari och OS i Tokyo i augusti. I VM blev det silvermedalj efter finalförlust mot Danmark (24–26). ”Man är stolt över att gruppen presterat så pass bra…men lik förbannat förlorade vi ett guld” menade Max när han sammanfattade insatsen.

Förhoppningen om att gå långt i OS grusades i kvartsfinalen efter förlust mot Spanien med uddamålet 33–34. Att få vara med i en olympiad var dock stort för Max. "Det är en riktig pojkdröm som går i uppfyllelse. Det är i princip det största som man kan göra som idrottsman” sa Max som är uttagen till EM som startar i nästa vecka.

ANNONS

Även Sebastian Spante är fostrad i SHK, men medan Max en gång i tiden gick till Alingsås HK blev det för Sebastian IK Sävehof. I maj månad blev Spante svensk mästare för andra gången efter finalseger mot IFK Skövde. ”Jag sa innan matchen i tisdags att det hade varit coolt att gå helt obesegrad genom ett slutspel” sa han efter SM-finalen.

Cykel, golf, längdskidor...

Medeldistanslöparen Johan Rogestedt från Stenungsund försvarade sitt SM-guld från 2020 genom att i slutet av augusti vinna 1 500 meter när SM avgjordes i Borås. ”Jag bevakade min position och styrde loppet som jag ville” sa Rogestedt efter att ha tagit sitt sjätte utomhusguld varav fyra på 1 500. Tidigare under året vann han dessutom SM-guld inomhus på samma distans.

Karin Jacobson bor i Kungälv men tävlar för Stenungsunds Dragkampsklubb. Tillsammans med landslaget drog hon till Spanien och åkte hem ett VM-guld att lägga till EM-bronset från 2019. ”En stor del av min medalj är min familjs medalj” sa Karin som också uttryckte stor tacksamhet för en sport som gett henne livet tillbaka.

Mountainbikescyklisterna Charlotte Brems och Michael Olsson från Stenungsunds fick sammanlagt tre bronsmedaljer i XCC och XCO när MTB-SM avgjordes i Göteborg i augusti. Den senare tog också ett silver när SM i XCM gick av stapeln i Trollhättan.

Längdskidåkaren Alfred Buskqvist från Tjörn inledde säsongen med att tillsammans med Erik Silfver ta VM-guld i teamsprint i rullskidor i italienska Val di Fiemme.

I slutet av oktober blev golfspelaren Sofie Bringner klar för Ladies European Tour i golf. Hon kommer från Orust och har spelat i Orust GK, men hör numera till Hills i Mölndal. ”Det känns otroligt skönt att äntligen ha tagit sig dit” sa Sofie om LET.

...och jetski och motocross

Elsa Marin Karlsson är bosatt i Svanesund på östra Orust men tävlar för Sommarhemmets Kraftsportklubb i I Uddevalla. I början av november blev hon världsmästare i bänkpress med vikten 117,5 kilo. ”Jag har gjort 130 kilo på träning, så jag vann ju egentligen på min ingångsvikt” kommenterade hon sitt guld.

Orust Jetskiklubb har fått fram duktiga förare på både herr- och damsidan och klubben tog massor av medaljer när SM avgjordes. Emma-Nellie Örtendahl har tagit VM-guld tre gånger men när VM 2021 avgjordes i Kuwait i mitten av november stod klubbkompisen Jonna Borgström som etta med Emma-Nellie som tvåa. ”Det har varit många års träning och det har lönat sig” sa Jonna.

Tioårige Oliver Jönsson från Stenungsund kör motocross. Han blev uttagen till det svenska landslag som kom tvåa när lag-VM avgjordes i Belgien i september.

Philip Hofvenström lade ner fotbollen i Stenungsunds IF och bytte till funktionell fitness där han kom på 17:e plats i SM. I lag gick det bättre. Där blev det silver med Crossfit Kungälv.

Domare som leder...

Mikael Holm från Skärhamn är en av Sveriges främsta domare i SHL. Hans dröm har varit att döma en SM-final och då den absolut avgörande matchen. Måndagen den 10 maj vann Växjö Lakers över Rögle med 4–1 med Holm som en av två huvuddomare. Efter kampen tänkte han på sin pappa som gick bort för några år sedan. ”Det är jävligt ledsamt att han inte fick vara med på den här resan” sa Mikael som lämnade matchpucken på sin pappas grav.

Apropå domaruppdrag fick allsvenske linjedomaren Mathias Naperotti från Stenungsund i oktober debutera i SHL. ”Det ska mycket till att tacka nej till sin första SHL-match”.

...och ledare som leder

I maj tog sig Sveriges damlandslag i volleyboll till EM-slutspel vilket var första gången på 38 år. Väl där gick laget till kvartsfinal. Lagets fystränare Victor Alexandersson har sina rötter i Ödsmål. För tio år sedan höll han på att dö i en allvarlig lungsjukdom.

Malin Svensson lämnade jobbet som klubbchef i Stenungsunds HK och blev verksamhetschef på Handbollförbundet Väst.

I mars månad valdes Linda Åhs från Tjörn som ny ordförande i Svenska Taidoförbundet. Hon hade fått frågan flera år i rad men nu var det rätt tillfälle.

Den första renodlade futsalklubben i Sverige bildades så sent som år 2007. En som varit med under hela den här utvecklingen är 35-årige Nicklas Asp från Svanesund på östra Orust. Han är idag assisterande förbundskapten för futsallandslaget för herrar.

Mattias Gustafsson från Stenungsund var målvaktstränare i Göteborg FC, som han blev svensk mästare med år 2020, som övergick i BK Häcken där han kom att ta en cuptitel under 2021. I september 2021 var han med om det för klubben historiska avancemanget till Champions Leagues gruppspel och möten med Bayern München, Lyon och Benfica.

Marith Rutgersson har, med några få års undantag, varit engagerad i Vallens IF sedan 1976. Sedan 2008 är hon ordförande i föreningen. Hon utsågs att ta emot det sjunde Pia-stipendiet som är det i särklass finaste man kan få för insatser för svensk damfotboll. Hon fick beskedet på Stora Höga IP av Pia Sundhage i egen hög person.

Karriärer på isen...

Ella Helgeson var lagkapten i det synkroniserade konståkningslaget Team Seaside från Tjörns konståkningsklubb men åker numera för finska Fintastic i Helsingfors. ”Jag gillar Fintastic jättemycket och trivs jättebra” sa hon om sin nya tillvaro.

Inför säsongen 2020/21 flyttade den Rönnängsfostrade anfallaren Hanna Thuvik till anrika Brynäs i SDHL, ett lag hon valde att förlänga med. Brynäs tog sig till final men där blev Luleå HF för svåra. Hon var ”besviken men ändå stolt” över SM-finalen.

Hanna gick från Göteborg HC till Brynäs och i GHC spelar forna klubbkompisen Linnea Pettersson Dove som också hon är fostrad i RIK. Hösten 2021 gjorde Linnea sitt första mål i SDHL.

Stingersfostrade hockeybacken Otto Stenberg från Stenungsund går i skola i Göteborg och representerar numera Frölunda. Han blev under andra halvan av 2021 vid ett flertal tillfällen uttagen för landslagsspel och inte nog med det: han utsågs till lagkapten.

I Rönnäng spelade backen Isak Wignell som numera går på hockegymnasium i Tingsryd där han tillhör den klubb vars A-lag spelar i allsvenskan. I mellandagarna fick han göra sitt första byte på isen.

...karriärer på is...

En som gjorde sitt sista byte för ett bra tag sedan var tidigare hockeymålvakten Linus Fernström från Stenungsund med förflutet i bland annat Frölunda. Elitidrottare brukar alltid prata om vad de ska göra efter sin aktiva karriär. I Linus fall ledde arbetet med att rita det egna huset till medverkan i ”Husdrömmar”, Byggnadspriset och uppdrag som arkitekt och en spektakulär flytt av en sommarstuga.

En som också avslutade sin karriär fast på fotbollsplanen var Robin Söder i IFK Göteborg. Efter elva säsonger och närmare 300 A-lagsmatcher var det i november slut för Robin som bland annat spelat för Morlanda Goif och Stenungsunds IF. ”Jag har fått leva ut min barndomsdröm i er klubb” sa han till föreningens hemsida.

...och fortsatta karriärer

Robin var under några år klubbkamrat i IFK med den Rönnängfostrade målvakten Marcus Sandberg. Marcus har stått i mål för norska Vålerenga och sedan Stabaek. ”De här två och ett halvt åren i Stabaek har varit de bästa i min karriär” sa Marcus i en intervju när säsongen var ganska ny. 2021 ändade tyvärr med att Stabaek flyttades ned från högsta divisionen.

Marcus Dahlin har hunnit med professionellt handbollsspel i flera lag och länder. Just nu spelar 30-åringen med rötter i SHK för danska SönderjyskE. När han i somras var på besök i Stenungsund kom mycket av intervjun med ST-tidningen att handla om hans tid som handbollsspelare men också om sorgen efter hans far som gick bort i augusti 2020.

SHK har även fostrat spelare på damsidan där klarast lysande stjärnan är Wilma Pettersson. Förra säsongen nådde Kungälvs HK inte SM-slutspelet, men säsongen 2021/22 har så här långt varit bättre. Wilma är dessutom lagkapten och var i höstas uttagen i ligalandslaget. ”Det känns jävligt inspirerande” sa hon om att vara med i detta sammanhang.

Den snart 27-årige anfallaren Gustav Kjellström har gått från klarhet till klarhet under sina A-lagsår. Han var skyttekung i det Ödsmåls IK som vann division 4 Bohuslän utan att tappa en poäng och under sin tredje säsong i Stenungsunds gjorde han 25 mål på 28 matcher i division 2. Inte så märkligt kanske att han säsongen 2022 spelar för nyblivna division 1-laget IK Oddevold som i laget har Sif-bekantingarna Imer Beqiri och Axel Pettersson.

Framtida (lag)byggen

Libertà FC kvalade sig våren 2020 till SFL som är den högsta serienivån för herrar i futsal. Laget lyckades hänga kvar vilket var en smärre bedrift sett till förutsättningarna. Inledningen på 2021/22 är tyngre. De vittröjade har lyckats vinna två matcher och det ser bättre ut med visst hopp om fortsatt liv i SFL.

Svenshögens SK satsade på att ta sig upp och upp gick man men inte via serieseger. Istället avstod Karlsberg-Rosseröd seriesegern av sportsliga skäl. I hemmamatchen mellan ”Oilers” och IFK Uddevalla uppträdde en spelare i IFK under ett annat namn – en spelare som var inblandad i kvitteringen. Målet fångades på video. Som lades upp på TikTok. Som sågs av hundratusentals människor. Under 2021 blev den nya sittplatsläktaren på Hällungevallen klar och togs i bruk, men den invigs senare i (v)år.

Apropå läktare pågår det renoveringar och ombyggnationer av Tjörns Ishall som ju är hemmaplan för Rönnängs IK och Tjörns KK. Delar av den kunde tas i bruk lagom till sista hemmamatchen för RIK.

Bygger för framtiden

Ideellt engagerade i fotbollsklubben Rönnängs FF arbetar för att bygga en helt ny padelhall – en av få klubbägda hallar i STO-regionen – men också hinderbana utegym och boulebanor. Ambitionen är att skapa ”Rönnängs nya mötesplats”. Allt ska bli klart under 2022 med padelhallen på plats redan till sportlovet.

För bara några år sedan kvalade sig Stenungsunds IBK:s herrlag till allsvenskan i innebandy men inför 2021/22 var det svårt att få ihop ett slagkraftigt A-lag för spel i division 1 västra. Men istället för att dra sig ur och börja om i division 6 valde SIBK, med spelande tränaren Kevin Nilsson i spetsen, att ändå ställa upp med ett ungt lag. Att laget skulle få det svårt med idel förluster var inte oväntat. Men spelarna ställer upp för klubbens skull. Bland det sista som ST-tidningen berättade om innan julfriden infann sig var lagets längsta bortaresa till Hagfors i Värmland. Den ende i laget i just den kampen, som inte var född på den här sidan millennieskiftet, var just Kevin Nilsson.

ANNONS