Blåvitts nye tränare är tacksam för den chans Stenungsunds IF gav honom

När den 30-årige William Lundin kastas in i rollen som en av två huvudansvariga för IFK Göteborg ägnar han en tanke åt sina tidigare klubbar, däribland Stenungsunds IF. Det var ju Sif som för sex år sedan gav den då 24-årige Lundin chansen att leda ett A-lag.
– Det kommer jag alltid att vara tacksam för, säger Lundin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den 30-åriga Lundin var fotbollsspelaren i bland annat IFK Göteborg och Gefle IF som när en skada satte stopp för den aktiva karriären övergick till att bli tränare.

En anhalt på tränarresan var Stenungsunds herrlag som han ledde i division 2 säsongen 2017.

Vad tänker du tillbaka på kring det året och den klubben?

– Jag tänker på att Stenungsund var den klubb som gav mig chansen att träna ett seniorlag. Det kommer jag alltid att vara tacksam för. Jag hade en bra relation med (sport- och marknadschefen) Fredrik Roos, säger Lundin.

Du hade inte så många år på nacken?

– Jag tror jag skulle fylla 25 och hade varit två år i Ljungskiles ungdomsakademi. Det var en stor grej att ta in 24-åring, säger William, som efter Sif har haft han om FC Trollhättan innan han inför 2023 blev assisterande i IFK Göteborg.

Då kanske inte det är så speciellt att vid 30 år ta hand om Blåvitt?

– Men det är mitt tionde år. Man börjar samla på sig erfarenhet i yrket. Tränaryrket kryper ner mot i alla fall 35-40. Det är inte så konstigt med någon som är mellan 35 och 45 och leder ett allsvenskt lag.

”Det var intensivt”

När ST-tidningen når William har han på sitt sätt upplevt det trafikkaos som rådde under torsdagen till följd av all snö. Han var tvungen att gå från Kamratgården och hem till bostaden i Lilla Bommen i Göteborg. ”Precis allt var inställt” säger han.

Under tiden kunde han reflektera över de senaste knappa två dygnen som han beskriver som ”full fart” efter onsdagens offentliga besked från IFK Göteborg om att skilja Mikael Stahre från uppdraget som huvudtränare och låta William som en av två leda laget tills vidare.

– Det var intensivt – det ska jag inte sticka under stol med.

Har du hunnit processa det?

– Jo, men det tycker jag att jag har gjort. Det är klart att det kom tätt in på och vi tog ett beslut ett par timmar efter att frågan ställdes. Sedan var det bara att köra igen, säger William, som med ”vi” syftar på hans tränarkollega Alexander Tengryd.

Timmar för reflektion

Att Stahre fick lämna IFK blev offentligt i onsdags morse men frågan ställdes till duon under tisdagen.

Hur löd frågan?

– Jag kan inte exakt gå in på detaljer i den processen men jag kan väl säga att frågan löd ”är du beredd att att ta över som interimtränare ihop med Alexander Tengryd – det kommer att bli en förändring?”, säger William.

– Man fick ju be om tid för reflektion under några timmar och sedan givetvis ha en dialog med Alexander. Efter det kände vi båda att vi ville ställa upp för IFK Göteborg och vår arbetsgivare i den här situationen och försöka ta laget framåt, säger han.

Uppdraget är tills vidare och man ”kör så länge vi inte hör något annat”. Spekulationer om vem som ska komma efter Stahre pågår för fullt. Frågan är om alternativet Lundin och Tengryd finns?

– Det måste du fråga klubbledningen om. Det vi har fått till oss är att ta A-laget framåt och så får vi se vad som händer.

Fortsätter vara sig själv

William har så klart ambitioner på att en dag kunna ta ansvar för ett allsvenskt lag, men kanske inte att det skulle ske under sådana här omständigheter.

– Jag hade ingen tanke på att det skulle bli så här, men nu är man där man är och får försöka göra ett så pass bra jobb som det går ihop med Tengryd, säger William.

– Vad gäller egna ambitioner är jag ambitiös och vill se vad man kan bli. Men det är kanske inte riktigt sådana här former man tänker på. Eftersom det inte är en position man har sökt blir det annorlunda.

Skiljer sig assisterande tränare Lundin från den som nu blir en av två huvudansvariga?

– En sak jag tror är viktig och som jag är mån om är att man fortsätter att vara sig själv och den ledare man är och vill vara. Det är det absolut viktigaste. Men det är klart att det blir annorlunda att gå från en roll till att vara huvudtränare.

Träningsmatch på fredag

Första elddopet för duon skedde i fredags då IFK Göteborg i en träningsmatch på Valhalla IP i Göteborg spelade 1–1 mot IFK Mariehamn efter ett sent kvitteringsmål av gästerna från Åland.

På frågan vem som ska göra vad under en match säger han:

– Rollerna är dels vad vi fått till oss från klubben och dels vad vi sinsemellan har pratat om. Vi har ett 50-50-ansvar och i det håller vi på att dela upp det på ett så bra och effektivt sätt som möjligt, säger William där han menar att duon under match ”kommer att växeldra”.

– Där är vi enormt prestigelösa i att vi vill att det ska bli så bra som möjligt för klubben, laget och för oss ledare. Numera och i en allsvensk kontext är det så många olika roller och positioner. Det är huvudtränare, assisterande, analytiker, målvaktstränare – spelarna är så pass vana vid att det är många personer med ansvar för olika områden, säger han.

– Det som är viktigt är att vi har samsyn i det som vi beslutar om och att vi är eniga gentemot spelarna.

LÄS MER:Lundin ställs mot sin forna klubb

LÄS MER:Tidigare Sif-tränare ryktas vara på gång till IFK Göteborgs stab

LÄS MER:William Lundin klar för IFK Göteborg: ”Spännande”

ANNONS