Bruno Cova bor i Turin, arbetar i Milano och har en båt i Lavagna på den liguriska kusten. Hans första besök i Sverige innebär också att han ska vara med på sitt allra första Tjörn Runt.
Bruno Cova bor i Turin, arbetar i Milano och har en båt i Lavagna på den liguriska kusten. Hans första besök i Sverige innebär också att han ska vara med på sitt allra första Tjörn Runt. Bild: Tony Balogh

Bruno reste från Italien för att få vara med på Tjörn runt

Seglingsentusiasten Bruno Cova har rest från Italien till Stenungsund för att vara med på havskappseglingstävlingen Tjörn runt som går av stapeln med start på lördag morgon.
– Jag är 62 år gammal och har inte ett oändligt antal år kvar för att kunna vara med på sådana här race, säger Cova som kommer att få möta ett kustlandskap han aldrig tidigare har seglat i.

ANNONS
|

Bland besättningarna på de cirka 200 båtarna som på lördag morgon startar Tjörn runt by Cowi finns deltagare från flertalet länder.

Bruna Cova är född i Milano, där han också arbetar, men bor i Turin och har sin båt – ”Ma vista” – i Lavagna öster om Genua i Ligurien. Han publicerade tidigare i år en bok som berättar historien om den båt som funnits i 50 år och som Bruno köpte 2017.

– Tävlingen är huvudorsaken till att jag är här men min fru och jag har också passat på att se andra delar av Sverige. Hon reste hem igår eftermiddag. Hon är inte lika intresserad av båtar som jag är, säger Bruno Cova.

ANNONS

Inte oändligt antal år

Han säger att ”jag seglar så fort jag får tillfälle” och nu har intresset tagit honom till Sverige och Stenungsund.

– Segling är en fantastisk sport! Man är tillsammans med vänner ombord. Visst är det en tävling men för mig är det viktigaste att det ska bli roligt. Dessutom sker det på en vacker plats, säger Cova.

Hur hörde du talas om Tjörn runt?

– Jag såg en video på Youtube – jag brukar med jämna mellanrum titta på klipp från olika race. Tjörn runt är speciell eftersom den passerar en massa trånga passager, säger han.

– Jag är 62 år gammal och har inte ett oändligt antal år kvar för att kunna vara med sådana här race.

Påminner om Sardinien

Den svenska kustlinjen och då bland annat den i Bohuslän är speciell.

– Den italienska kustlinjen skiljer sig från hur det ser ut här. Visst har vi öar men inte lika många små öar som här i Sverige, säger Cova.

– Det närmaste som jag i Italien kan komma den här kustlinjen är den norra delen av Sardinien. Men inte ens där finns det så många öar, säger han.

– Utmaningen här är navigeringen genom vissa passager. Det är ganska trångt och det är något som vi helt enkelt inte har i Italien.

Kontakt via sociala medier

Bruno kommer att vara en av fyra ombord på en båt som ägs Anette Sjöö och Per-Erik Johansson.

Hur kom du i kontakt med dem?

– Via klubben som organiserar tävlingen (Stenungsunds segelsällskap). Jag frågade (tävlingsledaren) Patrik Johansson om det fanns någon som skulle kunna ta emot mig, säger Cova som själv har för vana att ta emot andra besättningsmedlemmar på sin båt.

– Patrik publicerade min förfrågan på klubbens Facebook, tror jag, och jag fick svar från det här paret som är bosatta i Göteborg.

Universellt språk

Att segla är att prata på ett på många sätt universellt språk.

– Deras båt – en Drake – är en smal och lång båt. Det är en typ av båt som jag aldrig har seglat på. Det är en snabb båt. Jag var fascinerad över alla små klistermärken med text på svenska, säger han.

– Jag talar lite tyska och det går att tyda vad en del svenska ord kan betyda. Anette pratar väldigt bra engelska. Hon kan lära mig vad jag ska göra.

Vilken blir din uppgift ombord?

– Det återstår att bestämma. Vi är fyra ombord. Per-Erik är den som sköter rodret medan Anette säger till oss andra vad vi ska göra, säger Bruno Cova som på söndag återvänder hem till Italien.

LÄS MER:Australiens bidrag för att klara Tjörn Runt: ”Ha roligt, skada inte någon och skada inte båten”

LÄS MER:Oväntad ”deltagare” vid Tjörn runts genrep: ”Det där var en tjuvstart”

LÄS MER:Lilla Tjörn runt har chansen att nå tresiffrigt: ”Kraftig ökning från förra året”

ANNONS