Clara Svensdotter blev trea i Womens trophy vi match race-seglingarna i Marstrand.
Clara Svensdotter blev trea i Womens trophy vi match race-seglingarna i Marstrand. Bild: Carl Stark

Clara Svensdotter trea i Womens trophy i Marstrand

Clara Svensdotter var Stenungsunds hopp i match race-regattan Nordea Womens trophy i Marstrand. Det förvaltade hon väl.

ANNONS
|

Clara Svensdotter och hennes team seglade stabilt i grundomgångarna, där de bland annat vann ett race och slutade tvåa i två, av totalt sju race. Det blev en tredje plats och semifinal mot tvåan Anna Östling, som vunnit det mesta i Marstrand de senaste åren.

Där vann Anna Östling båda racen och senare hela Nordea Womens trophy. Det innebar att Clara Svensdotters team slutade trea, i och med att hon förlorade semin mot slutsegraren.

– Överlag var vi väldigt nöjda med en tredje plats. Visst, det är tråkigt att förlora semin. Vi fick tre straff på två race, men om vi ska slå Anna Östling måste vi gå all in. Med det i bakhuvudet var det inte så farligt, även om man alltid är besviken efter att ha förlorat, tycker Clara Svensdotter.

ANNONS

Hon trivdes i Marstrand. Det gör de flesta seglare.

– Det var en kul regatta. Arrangören (GKSS) har gjort det jättebra, trots omständigheterna. Det är svårt att planera långt innan. Det är rätt sent när de vet att det faktiskt går att arrangera. Det är ett lyckat event. Hoppas det går att göra det fullt ut nästa år med utländska seglare.

Det var hennes andra match race i Womens trophy i Marstrand. Förra året, som också var en bantad regatta med bara svenska seglare, eller bosatta i Sverige, slutade Clara Svensdotter femma.

Arkivbild. Clara Svensdotter blev trea i Womens trophy vi match race-seglingarna i Marstrand.
Arkivbild. Clara Svensdotter blev trea i Womens trophy vi match race-seglingarna i Marstrand. Bild: Oskar Avedal

– Det här var mycket bättre. Då missade vi semifinalen med en ynka poäng. Vi har tagit ett steg uppåt, helt klart.

Clara Svensdotter och teamet är inte en utpräglad tjejbesättning. De seglar mycket i mixade tävlingar, som i Skärhamn och i Frankrike. Fast kommer det en inbjudan till en damtävling är det inte värre än att de kan ställa upp där också, som i Lysekil womens match, Sveriges största match race-segling för tjejer.

– Jag hoppas att Lysekil kommer tillbaka. Det är en jättefin tävling, liknande den i Marstrand.

Nu tar Svendotter-laget sommarledigt i några veckor innan träningen inför höstsäsongen sätter igång. Sista helgen i augusti väntar danska öppna mästerskapen. Senare blir det SM i Långedrag.

– Danska öppna är den första tävlingen sedan 2019 där man kan får rankingpoäng. Vi har inte fått några poäng, ingen tävling förra året gav rankingpoäng. Och Marstrand ger inga poäng. Det är väldigt viktigt med poäng, men rankingsystemet har varit stängt under pandemin, förklarar Clara Svensdotter.

ANNONS