Claras blixtinhopp slutade med silver i Womens trophy

Clara Svensdotter från Stenungsund fick hoppa in med kort varsel i Anna Östlings team, regerande mästare i Nordea Womens trophy i Marstrand. Det blev en andraplats efter skrällen Sandra Sandqvist från KSSS.

ANNONS
|

Efter grundomgången i veckan var Team Östling främst av alla i Nordea Women trophy.

– Den vann vi, men steget efter var lite mer kämpigt. Generellt på lite längre regattor har man hyfsat koll på båten, men märker att alla lagen kommer in i det allteftersom, nivån steppades upp jämfört med i början, säger Clara Svensdotter.

Clara Svensdotter är oftast skipper och den som styr båten. När Anna Östling, som många gånger varit hennes konkurrent, behövde en rutinerad seglare till storskotet hoppade hon ombord. Det var onsdagen innan Marstrandseglingarna drog i gång, så särskilt mycket träning ihop blev det aldrig.

ANNONS

Efter finalerna slutade Östling, Svensdotter och de andra tvåa.

– Det är lite blandat. Vi ville vinna allt, men det känns ändå bra. Jag är nöjd. Förutsättningarna var lite annorlunda med det här konceptet och inte vår huvudgren, det ska man ha med sig i bakhuvudet. Det har varit en bra vecka, även om det är lite snopet.

Ny tävlingsform

Tidigare har Womens trophy avgjorts i matcher båt mot båt. Den här gången var det omgångar där alla båtar var i racet samtidigt. Efter grundomgång och semifinal har de två sämsta teamen plockats bort tills det var fyra kvar i finalen.

– Vi lyckades inte och det beror på många aspekter. Det var en kombination av att inte riktigt komma i väg i starten som är grunden i segling, att välja spår och att vi inte fick till båtfarten. Sandra Sandqvists team (hennes team körde på wild card och fick sättas ihop med två veckors varsel) och var snabba på banan. Det är ett bra vapen, för om det kör ihop sig kan farten rädda det.

Hur ser du på konceptet med sprintrace i stället för matchsegling?

– Svårt att analysera så tätt inpå, men det har varit väldigt roligt. Matchrace är också jättekul, så jag är delad i vad jag tycker. Det är två olika grenar. Kanske var det här lättare för publiken när sex båtar seglar och först i mål vinner. Det är inte så komplicerade regler som i matchsegling. Det är en publiksport, roligt att se på och att styra.

Vad händer framöver för dig? Lysekil?

– Det blir inte Lysekil i år eftersom jag kör i ett mixlag med tre tjejer och två killar. Det kan bli någon tävling till hösten och sedan blir det match-SM. Och på onsdag åker jag till England och seglar med en annan besättning i offshore – havskappsegling. Det är helt nytt för mig och ska bli spännande, tycker Clara Svensdotter.

LÄS MER:Clara Svensdotter tillbaka i Marstrand – inkallad med kort varsel

ANNONS