Darj besviken på sin insats i OS: ”Jag brände alldeles för mycket”

Hemma igen från OS-bubblan i Japan har den SHK-fostrade mittsexan Max Darj påbörjat analysarbetet med Sveriges och den egna insatsen. Han är tuff i sin sammanfattning.
– Jag brände mer än hälften av mina avslut. Det håller inte på den här nivån.

ANNONS

När Lokaltidningen STO når Max befinner han sig i Alingsås. Resan hem från Tokyo efter förlusten i kvartsfinalen mot Spanien i tisdags skedde snabbt.

– Det blev väldigt snabba ryck – det var bara att packa direkt och åka till flygplatsen.

Var det bra att åka så snabbt?

– Vi hade nog gärna stannat. Man hade knappt pratat igenom det. Men nu när man är hemma är det skönt att vara hemma och träffa familjen. Det är tvådelat.

”Fortfarande besviken”

Inget av de tre svenska landslagen – herr och dam i handboll respektive dam i fotboll – nådde hela vägen fram. Uttågen skedde på olika sätt men smärtan är lika.

ANNONS

Har du landat efter OS?

– Nej, man är fortfarande besviken. Det kommer nog att ta en vecka eller så.

Ni vann fyra matcher av fem i gruppspelet men fick kritik. Du bet tillbaka i en intervju?

– Kritiserade blir vi hela tiden. Det ska vi kunna ta. Jag bet ifrån på dumma frågor. Det blev större än vad det var, menar Darj.

– Vi började inte så bra och kändes ostabila i de första matcherna. Men vi stressade inte utan jobbade oss in i turneringen, säger han.

– I matchen mot Portugal (seger 29–28) var vi riktigt bra. Vi var bra i försvarsspelet – även om det kanske blev lite onödigt jämnt mot slutet.

”Fanns mer att hämta”

I den efterföljande matchen mot Egypten blev det förlust 22–27.

– Vi gör en hyfsad match men det är som i de andra matcherna: vi bränner för många bra lägen. I 45 minuter spelar vi jättebra handboll. Sedan blir det stressigt och stabbigt för att vi inte gör mål, menar Darj.

I den femte gruppspelsmatchen besegrades Danmark (33–30) vilket ledde till kvartsfinal mot Spanien. ”Vi hade ett gott självförtroende in i den matchen, vi trodde på oss själva” säger Darj.

Men det blev förlust med uddamålet 33–34 där Sverige med tio minuter kvar hade en ledning med fyra bollar. I centrum efteråt hamnade det tyska domarparet – ”Sverige tilläts inte vinna” menade den kände tränaren Ljubomir Vranjes – men de svenska spelarna valde konsekvent att inte kommentera.

– Jag tycker det är dumt att kommentera. Det vi kan påverka är att sätta våra lägen. Då hade vi vunnit den matchen också.

Besviken på sig själv

Max är på det klara med sin egen insats.

– Jag är ganska besviken på min egen insats, säger Darj utan vidare omsvep.

– Jag tycker jag gjort andra mästerskap som varit mycket bättre. Det är jäkligt tråkigt när det är ett OS, säger han.

– Bakåt har det varit OK – även om det har funnits mycket mer att hämta – men framåt har det inte varit bra. Jag brände alldeles för mycket. Det skapar en osäkerhet i laget när vi får sexmeterslägen och inte gör mål. Bättre lägen får man inte!

– Jag brände mer än hälften av mina avslut. Det håller inte på den här nivån. Ändå lyckas vi vinna matcher.

”Hantera i sitt huvud”

Inför OS beskrev Darj möjligheten att få delta som en pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Kändes det väl på plats som ett OS eller var det bara ännu ett stort mästerskap?

– Under de första dagarna kände man att det var ett annat mästerskap med alla andra idrottare som var där och allt som var uppbyggt för att vi ska spela ett mästerskap, säger Darj.

Umgänget med andra svenska idrottare var ytterst begränsat till hastiga möten i en lobby eller att stå i en matkö..

– Det var väldigt mycket annat att ta hänsyn till med intryck som inte finns på ett vanligt mästerskap. Sådant måste man hantera i sitt huvud, säger han.

– Jag tycker att vi ändå fick två-tre dagar på oss att låta det sjunka in innan vi kunde börja fokusera på den egna idrotten.

Med matcher i stort sett varannan dag och de restriktioner som fanns uppstod inget utrymme för att göra annat, att för en kort stund vara en turist.

– Men det visste vi om när vi åkte dit. Det var inget man var grinig eller otacksam för.

Skaffat sig hund

Nu är det semester i Sverige som gäller för Max och fru Amanda. Paret reser tillbaka till Tyskland i mitten av augusti då försäsongen med hans tyska klubb Bergischer HC drar igång.

På frågan vad paret ska göra svarar Max att de ”givetvis ska träffa familj och vänner” men att de också har skaffat sig en hund: en cockerpoo det vill säga en blandning mellan cocker spaniel och pudel.

Har den fått ett namn?

– Ha, ha, ja – ”Frasse”!

Vet Mikael Franzén (huvudtränare i Alingsås HK, Darjs tidigare lag) om det?

– Han vet om detta, ja! Det var Amanda som föreslog det. Jag nappade direkt. Vi får se om vi får till en träff mellan ”Frasse” och ”Frasse”.

ANNONS