Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Hjelm är ordförande i domarkommittén i Bohusläns FF. Han konstaterar att det har skett ett tillskott av nya domare vilket gör att man löser uppgiften för den kommande fotbollssäsongen. Bild: Arkiv
Jörgen Hjelm är ordförande i domarkommittén i Bohusläns FF. Han konstaterar att det har skett ett tillskott av nya domare vilket gör att man löser uppgiften för den kommande fotbollssäsongen. Bild: Arkiv

Domarkrisen är avhjälpt: ”Vi löser uppgiften”

Kris i vintras men lagom till att träningsmatcher och seriematcher ska komma igång igen finns det även tillräckligt med domare.
– Det rör sig om mellan 60 och 70 personer. Vi löser uppgiften, säger Jörgen Hjelm, ordförande i domarkommittén i Bohusläns FF.

Tidigare i år berättade BFF att man behövde fler som kunde tänka sig att bli huvuddomare och assisterande dito. Uppmaningen som framfördes har uppenbarligen hörsammats.

– Totalt är det 32 personer som har gått grundkursen. Alla är väl inte helt klara för att tas i tjänst, men jag tror att 22 är helt klara, säger Hjelm.

Dessa ska läggas till de domare som sedan tidigare finns att tillgå. Drar man ifrån de som har slutat efter säsongen 2020, de som är kvar och de som är nya, så får man – hur många?

– Jag har inte den exakta siffran i huvudet men det rör sig om mellan 60 och 70 personer, säger Hjelm.

Löser ni uppgiften för säsongen 2021?

– 60-70 stycken är egentligen för lite för att det ska vara lagom antal matcher. Men vi löser uppgiften, det gör vi.

Kan bli 50 matcher

Hur många matcher är lagom?

– Svenska Fotbollförbundet brukar rekommendera 30 matcher per år. Där hamnar inte våra domare. Jag vet inte det exakta snittet men det rör sig om kanske 50 matcher. En del har betydligt mer beroende på vilken nivå de befinner sig på.

Tilläggas ska väl att det handlar om vilken nivå man är klassad som. Man kan vara huvuddomare i division 4 men klassad som assisterande domare i till exempel division 1 och 2.

– Utifrån det blir de tillsatta till de matcher som de är behöriga till, säger han.

Från och med tisdagen den 1 juni är det tillåtet med träningsmatcher. Seriespelet i division 2, där Stenungsunds IF spelar, drar igång helgen den 5-6 juni medan distriktsserierna i Bohuslän sparkar igång i början av augusti.

Damkurs lockade

Den kull som nu utexamineras består bland annat av åtta damer. BFF valde i år att genomföra en damkurs och en herrkurs.

– Vi har kvinnliga distriktsinstruktörer just för att det ska vara lättare att rekrytera damer. Tjejerna var rätt så unga, kanske 16-18 år gamla. säger Hjelm.

På herrsidan var det en större blandning åldersmässigt från 17 år och upp till runt 30 år.

Har ni någon förklaring till varför så många vill bli domare i år?

– Vi har egentligen inte gjort så väldigt mycket annorlunda mot förr – förutom att vi hade en separat damkurs, säger han.

– Men nu när det inte har varit några matcher på ett tag har en del kanske funderat på vad de vill göra och vågar prova på, säger Hjelm som även tror att uppmärksamheten i massmedia har hjälpt till.

– Ju mer det syns desto bättre, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.