Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dragkampen om pengar är över – nu kan träningsytan för dragkampsklubben göras klar

Efter att tävlingsytan kommit i ordning är turen nu kommen för Stenungsunds Dragkampsklubb att göra klart träningsytan vid föreningens anläggning i Kyrkenorum. Till sin hjälp får SDK ett kommunalt investeringsbidrag på 250 000 kronor.

År 2018 flyttade dragkampsklubben i Stenungsund från sin tidigare hemvist nära Stenungsund Arena till en yta belägen i Kyrkenorum.

Föreningen har sedan dess arbetat på att få ordning på klubbhuset, som man för övrigt delar med frisbeeklubben, och gräsytorna.

Arbetet med att göra klart tävlingsytan påbörjades under 2021. För detta fick SDK ett investeringsstöd på 333 000 kronor. En yta med ett djup på cirka 40 centimeter schaktades bort och ersattes med matjord.

– För ungefär en månad sedan sådde vi gräs där, säger Marcus Carlsson, ordförande i Stenungsunds Dragkampsklubb.

”Vägen vi har fått gå”

Nu ska SDK även få ordning på träningsytan framför klubbhuset, en yta som idag ser ut på samma sätt som tävlingsytan en gång gjorde.

– Det här är stenhårt för att det är lera. Lera är som isolering. Vattnet lägger sig ovanpå. Det som är under är fortsatt stenhårt. Eller så är det som det är nu det vill säga torrt och hårt, säger Carlsson.

När SDK lämnade Nösnäs och flyttade till Kyrkenorum poängterade klubben att ytorna var undermåligt utförda i förhållande till de specifikationer som klubben förde fram.

– Vi har väl egentligen inte fått något gensvar på det från fritidsförvaltningen. Då sökte vi pengar via kommunfullmäktige istället, säger Carlsson.

– Även om jag tycker att det var ett misstag från början och som borde ha rättats till, så är det den här vägen vi har fått gå, säger han.

Bygglov för hall

Föreningen får nu ett investeringsbidrag på en kvarts miljon kronor, en summa som ska betalas tillbaka under 20 år i form av ett arrende. Kommunstyrelsen har fattat beslut om pengarna och kommunfullmäktige väntas bekräfta detta.

Det arbete som ska göras är samma som på tävlingsytan det vill säga att skala av 40 centimeter och fylla på med matjord samt så gräs. Det innebär att ytan inte kommer att kunna brukas fullt ut förrän någon gång under 2023.

SDK har också sökt bygglov för att bygga en så kallad ekonomihall det vill säga ett välvt tak över hela träningsytan. Ett sådant tak gör det möjligt för klubben att kunna bedriva träning även vintertid.

”En nedgradering”

Stenungsunds Dragkampsklubb har genom åren tagit flera SM-medaljer. Några av de aktiva har också varit uttagna till såväl EM som VM och där nått framgång.

Klubben har befunnit sig på sin nuvarande plats i snart fyra år. Några slutsatser går därför att dra.

– Vi har lyckats få in några ungdomar i år vilket är roligt. Vi har fyra tolvåringar som är här och tränar kontinuerligt. De verkar tycka att det är roligt och det är ju huvudsaken, säger Carlsson.

– Jag tycker att vi har en lite bredare grund nu. Det var skörare under pandemin.

Har medlemmarna hittat hit till Kyrkenorum?

– Nej, inte i samma mån. Det är en nedgradering från Nösnäs. Där finns det busshållplatser och det var mer tillgängligt för ungdomar som inte kör bil. Hit (läs: till Kyrkenorum) tar man sig inte utan bil, säger Carlsson.

– På Nösnäs syntes vi också på ett annat sätt när vi tränade vilket också var en del av reklamen för vår verksamhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.