Ella om livet och konståkningen i Finland: ”Jag trivs jättebra”

Ella Helgeson lämnade Team Seaside på Tjörn för att förverkliga drömmen om att få åka för det finska synkroniserade konståkningslaget Team Fintastic. Hon trivs med sin finska tillvaro och ser fram emot att kanske få möta sitt tidigare lag i en tävling i Åbo i slutet av januari nästa år.

ANNONS
|

När ST-tidningen når Ella ska hon strax iväg för att hämta barnen på ett eftis som är det finska ordet för fritis.

– Jag jobbar på ett eftis i Kronohagen mitt i Helsingfors. Barnen är i en annan byggnad än där jag är. Vi ska gå till en park och sedan går vi till eftis, säger Ella som bor ganska nära sin arbetsplats.

– Det tar ungefär en kvart med spårvagn eller en halvtimme om man går, säger Ella som gillar den finska huvudstaden.

– Den är jättefin och lagom stor för mig.

Svenska på jobbet

Att prata svenska på jobbet går alldeles utmärkt.

ANNONS

– Jag jobbar på ett finlandssvenskt eftis, så vi pratar svenska, säger Ella.

Under samtalet försöker hon ta reda på vad synkroniserad konståkning möjligen kan heta på finska men säger:

– Ha ha – jag kommer inte ens att försöka säga det! Finska är ett väldigt svårt språk, måste jag säga, säger hon,.

– Och det är svårt att veta om de är glada eller arga för det låter ungefär samma sak ha ha!

”Trivs jättebra”

I det finska lag hon åker för nu – Team Fintastic – är det i princip engelska som gäller för henne.

– Det är bara två tjejer som pratar svenska. Fast alla pratar egentligen svenska eftersom man får lära sig språket i skolan, men det är inte alltid så att de känner sig bekväma med att prata svenska, säger hon.

Ella var lagkapten i Team Seaside under säsongen 2020/21. Hon lämnade det laget då hon fick möjlighet att förverkliga sin dröm om att få åka för ett synkroniserat lag i utlandet,.

– Jag gillar Fintastic jättemycket och trivs jättebra. Sedan är det inte samma som hemma, så klart. Det är roligt och bra fast på olika sätt, säger Ella.

Skillnader mellan lagen

Visst finns det skillnader att åka för Seaside respektive Fintastic där det senare laget är ytterst välmeriterat och dessutom regerande världsmästare på juniorsidan.

– I Seaside har man ju känt varandra hela tiden. Alla har åkt med varandra under hela livet. Det är bara några få som har kommit utifrån, säger Ella.

– Men här (i Fintastic) är det många fler som kommer från andra lag än klubben. Lagen varierar mycket från år till år. Man lär inte känna varandra på samma sätt fast man har ändå väldigt roligt tillsammans, säger hon.

– Det finns ju så klart det som har åkt med varandra länge – det kanske är fyra-fem stycken – men i Seaside kommer ju alla från Tjörn. Många vet vem man är innan man ens kommer till laget.

Många träningar

Laget tränar fem dagar i veckan där det på lördagar blir två träningar. Med andra ord sex pass per vecka.

Träningarna sker i olika hallar runt om i den finska huvudstaden varav en är Helsingin Jäähalli (Helsingfors Ishall) med plats för 8 200 åskådare.

– Vi tränar både i arenan och i träningshallen. Inne i arenan har vi träning varje söndag plus att vi är i träningshallen några gånger, säger Ella.

Tävlingspremiären har redan klarats av – det skedde den 6-7 november på hemmaplan i Helsingfors.

– Och det gick inte alls bra! Vi hade under helgen sju fall: ett i det korta programmet och sex stycken i det långa, säger hon.

– Sådant brukar inte hända, det är faktiskt väldigt sällan.

Möts i synkrotävling

På samma sätt som i Sverige kvalar man även i Finland till världsmästerskap i synkroniserad konståkning. Laget på första plats i den tredje kvaltävlingen blir Finlands förstalag, medan laget med högst poäng blir Finlands andralag i VM.

– Det är ett annat kvalsätt här i Finland, säger Ella.

Ellas nya och gamla lag kommer kanske att ställas mot varandra. Marie Lundmark Trophy avgörs den 20-23 januari nästa år i Åbo. Team Seaside ska delta.

– Där hoppas jag att vi i Fintastic ska vara med, säger Ella.

ANNONS