Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

EM-aktuelle Max Darj kom tillbaka efter sin skada

Under några veckor hösten 2021 stod Sveriges vice lagkapten Max Darj helt utanför handbollen men kämpade sig tillbaka och tog en plats i EM-truppen. Han beskriver skadan som ”hanterbar”.
– När jag väl spelar handboll ska jag kunna gå för fullt. Annars har jag inte i ett landslag att göra, säger Max Darj.
Max Darj är redo för EM. Arkivbild Bild: Tony Balogh
Max Darj är redo för EM. Arkivbild Bild: Tony Balogh

När det svenska herrlandslaget i handboll häromdagen samlades i Alingsås för ett veckolångt läger inklusive två träningsmatcher mot Nederländerna var det smått kaotiskt.

Igen.

På samma sätt som inför VM för ett år sedan och OS i somras kastar den pågående pandemin, med en grasserande smittspridning, sin långa skugga över möjligheterna att till exempel träna tillsammans.

– Just nu tränar vi i smågrupper. Idag får vi träna max fem personer i varje grupp, igår (måndags) var vi två och två. På träningarna, i gymet men även på handbollen, håller vi avstånd till varandra och när vi äter sitter vi inte bredvid varandra utan rumsvis med två meter till godo, säger Max Darj, vice lagkapten i landslaget.

– Vi har levt med det här så pass länge nu att man nästan börjar bli van. Det är jättetråkigt att inte kunna träna ihop för att kunna bli ännu bättre, det måste jag ändå säga, säger han.

– Men det är bara att göra det bästa av situationen.

”Hanterbar skada”

Den SHK-fostrade mittsexan är inte bara stolt över att än en gång bli uttagen till blågul tjänstgöring i ett större mästerskap – han tycker också att det genuint är ”jättekul att få träffa gubbarna igen”.

– Man vill ju alltid vara här, säger han som betonar den goda sociala samvaro som uppstår.

Pratar ni uteslutande om handboll eller kan det bli allt möjligt?

– Det är nog mer annat än handboll! Just nu, i alla fall. Det är jäkligt skönt att komma hit och känna att man trivs med spelarna, säger han.

LÄS MER: Landslagsstjärnans kamp mot klockan: ”Tycker att det går framåt”

I höstas var det oklart om Max skulle kunna vara med. Under flera veckors tid kämpade han för att bli fri från en skada i trakterna kring ljumsken och magen.

– Jag kämpade i två-tre månader för att bli så spelklar som möjligt. Klart att tankarna gick om man skulle kunna vara med eller inte – man har ju bra och dåliga dagar – men nu känner jag mig redo att vara med, säger Max.

Känner du av skadan eller är den hanterbar?

– Hanterbar! Det är nog ett bra ord, ha ha! Att värma upp lite extra kommer jag nog att behöva göra liksom att köra rehab. Men när jag väl spelar handboll ska jag kunna gå för fullt. Annars har jag inte i ett landslag att göra.

Fräscha upp spelet

Max forna hemmahall Estrad – han spelade ju i Alingsås HK åren 2009-17 – står som värd för två landskamper mot Nederländerna den 6 och 8 januari. Hallen är också platsen där laget ska finslipa formen samt detaljerna.

LÄS MER: Darj besviken på sin insats i OS: ”Jag brände alldeles för mycket”

– Man vill fräscha upp hur vi vill spela handboll, hur vi ska spela försvar, kontra och spela anfall. Ibland gäller det att också få in nya spelare i det tänket. Jag hoppas att vi ska kunna träna på det om allt går som det ska, säger han.

– Ju närmare man kommer första matchen desto mer fokus lägger man på motståndarna, säger Max som syftar på EM-premiären torsdagen den 13 januari mot Bosnien-Hercegovina.

Spanien är ”luriga”

Därefter väntar gruppspelsmatcher mot Spanien den 15 januari och Tjeckien den 17 januari.

Vad tänker du om lagen i grupp E?

– Bosnien-Hercegovina har jag faktiskt aldrig mött liksom inte heller Tjeckien, men jag har några klubbkamrater (läs: i Max tyska lag Bergischer HC) som har lite koll. Det är ett bra lag som verkligen slås för sin överlevnad och har ett ganska starkt försvar, säger Max.

– Och Spanien vet ju alla hur luriga de har varit för oss genom åren, säger han som bland annat tänker på att Spanien ju slog ut Sverige i OS-kvartsfinalen 2021.

– De spelar väldigt smart och taktiskt. Spanien är lite favoriter. Därefter kommer vi. Det kommer att bli tuffa matcher.

EM i handboll 2022

Europamästerskapet i handboll för herrar pågår under perioden 13–30 januari med Ungern och Slovakien som värdnationer.

Värdstäder är Budapest, Szeged och Debrecen i Ungern samt Bratislava och Kosice i Slovakien.

De 24 lagen är indelade i sex grupper med fyra lag i varje. Sverige ingår i grupp E tillsammans med Bosnien-Hercegovina, Spanien och Tjeckien.

De två bästa lagen grupp A-C går till huvudrundan i Budapest och de två bästa lagen i grupperna D–F går till huvudrundan i Bratislava.

De två bästa lagen i huvudrundan går till semifinal i Budapest, treorna spelar match om femtepris.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.