Jennifer Johansson har spelat handboll på A-lagsnivå under en lång rad av år men hade fram tills säsongen 2021/22 aldrig spelat på det sätt som laget gör nu i försvarsspelet. ”Det var svårt i början, det är fortfarande så att man känner sig lite osäker.”
Jennifer Johansson har spelat handboll på A-lagsnivå under en lång rad av år men hade fram tills säsongen 2021/22 aldrig spelat på det sätt som laget gör nu i försvarsspelet. ”Det var svårt i början, det är fortfarande så att man känner sig lite osäker.” Bild: Tony Balogh

En bild av SHK:s framgång: ”Gäller att vara med i huvudet”

Det är inte så mycket en fråga om att Stenungsunds HK vinner matcher utan snarare på vilket sätt som damlaget gör det på.
– Det gäller att vara med i huvudet, säger Jennifer ”Jeffan” Johansson efter hela 40–22 hemma mot Kärra HK.

ANNONS
|

Onsdag kväll i Stora Höga Arena och SHK tar emot Kärra HK i division 2 väst östra. Nej, inte det Kärra som spelar i damernas SHE utan andralaget som är på plats mer för att se och lära.

Till skillnad från SHK saknade man längd, tyngd och rutin. Visserligen hängde de gultröjade med fram till 7–7 efter cirka tio minuters spel men därefter var det i praktiken ett lag på planen.

SHK hade ledningen i paus med 22–14 vilket vid full tid blev 40–22. Totalt 62 mål i en handbollsmatch och då ska ju bollen transporteras fram och tillbaka för att man ska kunna komma till avslut.

ANNONS

”Svårt i början”

Nyheten med årets SHK dam är det utgrupperade försvaret med en 3–3-uppställning snarare än 6–0 eller 5–1.

Har du spelat så här tidigare?

– Aldrig! Det här är helt nytt för mig, säger Jennifer ”Jeffan” Johansson som med sina 33 år och flera säsonger varav några på högre än division 2 tillhör de mer rutinerade i SHK.

Stenungsunds försvarsspel sett lite grand från ovan. Damlaget spelar ett utgrupperat 3–3-försvar vilket gör anfallsspelet för det andra laget till en svårare uppgift.
Stenungsunds försvarsspel sett lite grand från ovan. Damlaget spelar ett utgrupperat 3–3-försvar vilket gör anfallsspelet för det andra laget till en svårare uppgift. Bild: Tony Balogh

Hur är det att ställa om sig till detta?

– Det var svårt i början, det är fortfarande så att man känner sig lite osäker. Det är så nytt. Jag är ganska stor och lång och det gäller att vara med i huvudet. Minsta lilla steg åt sidan måste man vara med på, säger ”Jeffan” som med åtta mål framåt blev näst bästa målskytt i sitt lag.

Stora ytor att täcka

Den stora omställningen är, som Jennifer beskriver det som, att ”man blir ganska själv”.

– Man får klara ganska stora ytor på egen hand. I ett 6–0-försvar står man ganska tryggt på linjen och man har sin kompis i laget nära, säger hon allt medan de övriga i laget i bakgrunden drar igång segersången.

Av sex spelade matcher har SHK så här långt förlorat två fajter mot Baltichov respektive Skara. Då kunde motståndarna ”såga” sig igenom försvaret.

Kantspelaren Tilda Hallberg väntar på att få ett pass som gör att hon kan gå på avslut.
Kantspelaren Tilda Hallberg väntar på att få ett pass som gör att hon kan gå på avslut. Bild: Tony Balogh

– Där fallerade försvarsspelet. Vi kunde liksom inte rädda upp det. Vi var inte alls med bakåt och då sprang de igenom oss, säger hon.

Återgå till något bekant

Internt pratade spelarna och ledarna om vad man skulle göra till nästa gång.

– Vi har sagt att vi, om det inte skulle gå med 3–3, kan ha en trygghet i form av något att falla tillbaka till och som alla kan, säger hon.

Onsdagskvällens seger gjorde att SHK klev upp på tredje plats vilket, om den placeringen håller i sig, ger möjlighet till en ny serie och en plats i division 1 dit SHK vill nå.

– Det är fortfarande vårt mål, säger Jennifer.

Handboll

Division 2 väst östra dam

Stenungsunds HK-Kärra HK

40–22 (22–14)

Målskyttar SHK: Lisa Mathiasson 9, Jennifer Johansson 8, Selma Maderner 7, Pernilla Larsson 4, Catrin Kullman 4, Nicole Friman 2, Maria Sköld 2, Mikaela Larsén 2, Tilda Hallberg och Sandra Boström.

ANNONS