Joakim Askervi knorrar in bollen från vänsterkanten.
Joakim Askervi knorrar in bollen från vänsterkanten. Bild: Niklas Ohlson

Ett mål från succé – så gick Stenungsunds HK:s USM-äventyr

Stenungsunds HK:s P14 var ett mål från att direktkvalificera sig till steg 4 i USM i handboll.
– Surt att förlora med en boll, tycker Edvin Ryrbo, SHK: vassaste målskytt med 14 mål på två matcher i Stora Höga arena.

ANNONS
|

Det var en triggande och kanske aningen nervig situation för Stenungsunds HK:s 14-åringar. Det är lagets första USM och killarna hade tagit sig vidare till tredje steget av fem. Och dessutom på hemmaplan i Stora Höga inför publik.

LÄS MER:Tufft motstånd i hemmahall – publiken är välkommen

– Det känns mer på riktigt när det är mer publik. Och vi behöver inte gå upp lika tidigt när vi spelar på hemmaplan. Det är en av sakerna som är bra, tycker Edvin Ryrbo.

– Man känner mer press, menar lagkompisen Salomon Banis, talangfull målvakt i SHK.

Matchens lirare x2. Salomon Banis och Edvin Ryrbo i Stenungsunds HK:s P14, som spelade USM i Stora Höga arena.
Matchens lirare x2. Salomon Banis och Edvin Ryrbo i Stenungsunds HK:s P14, som spelade USM i Stora Höga arena. Bild: Niklas Ohlson

Först ut var match mot storklubben Sävehof, som kom med sitt förstalag.

– Vi ledde hela matchen, men förlorade med ett mål, säger Edvin Ryrbo besviket.

ANNONS

Matchens lirare dubbelt upp

– De fick fem straffar och jag räddade två, berättar Salomon Banis, som valdes till matchens lirare.

Han fortsätter:

– Det känns lite speciellt när man blir matchens lirare. Jag spelade en match med P05 och då fick jag det där med, säger han och visar sina matchens lirare-tröjor i två lager.

Tyvärr kunde han inte få tag på den sista avgörande straffen.

I nästa match väntade Torslanda, ett lag som Stenungsund har stött på ofta i seriespelet och känner till väl. Där var det mindre diskussion och slutade med SHK-seger 24–20.

– Vi brukar vinna mot dem. Och de är ofta arga på domaren, säger Salomon Banis.

– Vi har lärt oss hur vi ska få dem ur balans, menar Edvin Ryrbo, som fick äran att bli matchens lirare i dagens andra match.

Oklart om vidare spel i USM

Efter Torslanda-matchen var det färdigspelat i steg 3 för Stenungsund, eftersom Baltichov hade lämnat återbud på grund av flera covidsjuka i laget. I skrivandets stund var SHK-laget och dess ledare inte helt på det klara med om de kunde gå vidare till steg 4. Det kan eventuellt gå vidare via en steg 4 ”B-final” för grupptvåor, men det får den närmaste framtiden utvisa.

Vad är det som gör ert lag bra?

– Samspel och lagkemi. Vi klagar inte på varandra så mycket. Missar vi ett skott eller släpper ett genombrott, så säger vi att vi tar det nästa gång, förklarar Edvin.

– Vi tar upp oss om vi ligger under. Våra ledare snackar alltid om att vi ska vara positiva. Det gäller speciellt för mig i målet, som släpper in alla mål, menar Salomon, som har metoder för att komma ur mindre bra perioder.

– Skjuter de på samma ställe många gånger och jag inte räddar skotten, då utgår jag därifrån och täcker där nästa gång. Det är väldigt mycket tänkande som målvakt. Tänkandet är min styrka. Och att jag är lång. Men vi behöver fler större spelare.

Fruktad vänsterslägga

Edvin är vänsterhänt. Det kan ge en fördel i skyttet.

– Min styrka är skyttet och jag kan spela både på kanten och som högernia.

Efter USM-helgen väntar den vanliga serielunken för Stenungsund.

– Jag tror vi ligger bra till. Fast vi vann fel matcher, senast mot Trollhättan. Vi brukar förlora mot Trollhättan, men vi tog dem, säger Salomon.

Handboll

USM P14 steg 3:15 B

Stenungsunds HK – IK Sävehof 1 19–20 (12–10)

Mål: Edvin Ryrbo 6, Wille Skerget 3, Hampus Löjdahl 3, Victor Krohn 3, Elias Ivarsson 3, Alfred Håkansson.

Stenungsunds HK – Torslanda HK 24–20 (12–11)

Mål: Edvin Ryrbo 8, Alfred Håkansson 3, Elias Ivarsson 3, Joakim Akservi 3, Victor Krohn 2, Wille Skerget, Eric Gunnberg, Hampus Löjdahl, Nils Josefsson, Wilhelm Wanqvist.

ANNONS