Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Fler tjejer ska spela fotboll i Sif med hjälp karaktärer i Disney

Stenungsunds IF är en av 30 klubbar i Sverige som anammar ett koncept där fotbollsträning kombineras med karaktärer från Disney-filmer. Syftet är att få fler tjejer att inte bara börja utan också fortsätta spela fotboll liksom att hitta fler kvinnliga ledare.

Det är tidig söndagsmorgon på Nya Sifgården i Stenungsund. Sportfältet bakom huvudbyggnaden fylls sakta men säkert av fotbollsintresserade barn och föräldrar.

Under några söndagar samlas de för att under lekfulla och lättsamma former samt med hjälp av karaktärer hämtade från Disneys värld spela fotboll.

Gunilla visar med högerhanden att hon är fem år gammal. Hennes mamma Hanna Dahlberg Källeskog är också med.

– Vi har en son – Kjell – som är tio år gammal men han spelar match just nu i Grebbestad, säger Hanna om familjen som har sina rötter i Stora Levene, ett litet samhälle utanför Lidköping.

Fler tjejer i fotboll

Stenungsunds IF är en av 30 klubbar i Sverige som ingår i projektet Playmakers som är initierat av Uefa med hjälp av Disney.

– Sif fick ett erbjudande om att skicka personer till en utbildning och gick ut med en förfrågan till de som var med i Boll och lek samt Knatte, säger Hanna.

– Projektet handlar ju om att få fler tjejer att börja spela fotboll och att få fler kvinnliga ledare. I Sif var vi två ledare som gick kursen varav jag var en, säger hon.

– För att Sif var med på det här projektet fick man det material som tjejerna fått plus att klubben fick en summa pengar för att vara med, säger Hanna.

Allt det här skedde mitt under corona och föreningarna blödde pengar.

– De här pengarna och det här materialet behövdes nog i Sif, tänkte jag. För min del hade jag ändå bestämt mig för att vara ledare. Då kunde jag gå den här utbildningen och testa ett nytt koncept.

Karaktärer som idoler

Gunilla får på sig en gul väst med orden ”Uefa playmakers” tryckt på framsidan.

– Från början var det ett metodkoncept där man följer en handbok och gör träningar till punkt och pricka efter materialet, säger Hanna.

– När vi gick med i det här hade vi redan startat våra träningar och hade redan ett koncept. Vi förde in det här i våra träningar och plockade godbitarna ur det, säger hon.

Man tar hjälp av karaktärerna från filmen ”Frost 2” där storytelling är ett centralt begrepp.

– Det innebär att man tar med sig sagoberättandet in i fotbollsövningarna. Idag kommer vi till exempel att ha en skottövning. Den bygger på att ”Arendal är hotat och vad finns det för fiender i Frost-filmerna?” Då får fienden representeras av koner i målet och så ska man försöka ”eliminera” dem, säger Hanna.

– Det som är tacksamt med ”Frost” är ju att alla tjejerna känner till alla karaktärerna.

Tre olika stationer

Enligt Hanna brukar 25-30 tjejer dyka upp på varje träning som på pappret leds av cirka tio tränare som i sin tur är föräldrar.

Just denna söndag startar träningen med uppvärmning. Tjejerna delas därefter upp i tre olika grupper som gör övningar på olika stationer. Efter en stund byter man.

– Man kan ta hjälp av tjejerna när man ska göra en hinderbana då de ska springa som karaktärerna. ”Hur gör Sven när han tar sig runt?” ”Han går på alla fyra för han är ju en ren!” ”Det är klart han gör – då tar vi banan på alla fyra!” berättar Hanna entusiastiskt.

– Träningen avslutas med att de som vill väljer antingen en ”Frost”-inspirerad lek eller spela match, säger Hanna.

Skyddar bollen

På en av stationerna ska tjejerna en driva en boll framåt cirka 30-40 meter allt medan en ledare ”hindrar” genom att lite symboliskt ställa sig i vägen eller försöker skjuta bort bollen.

Alla i gruppen har därför bollen tätt, tätt intill fötterna vilket ju är en närmast grundläggande del i fotboll det vill säga att kunna skydda bollen.

Vem vet – bland de tjejer som denna eftermiddag stormar fram på sportfältet finns det kanske någon som om cirka 20 år ska spela gruppspel i Women´s Champions League eller delta ett kommande VM-slutspel för damer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.