Håll i hatten – Hanna är hemma och gör hattrick direkt

Hanna Ryberg är tillbaka från USA – och stod för ett hattrick när Vallen blåste bort Eds FF i seriefinalen. Stora Höga-tjejerna är suveräna serieledare i division 3.
– Väldigt skönt, tycker Hanna Ryberg.

ANNONS
|

Hon pluggar och spelar fotboll i USA under större delen av året, men är hemma för sommarledighet. Då passar Hanna Ryberg på att lira boll med Vallen, som hon har spelat med sedan 2014. Seriefinalen mot Ed var hennes säsongsdebut i division 3, innan har hon hunnit med en U19-match och DM mot Herrestad efter hemkomsten. Och vilken start det blev, med tre mål och storseger för Vallen med 5–0 i stark vind från väst och sydväst.

Fast det satt hårt inne. I första halvlek skapades inte mycket, men när det väl hände något så var det Vallen som skapade det, med ett ribbskott och i slutminuten en straff. Den slog Tyra Isaksson säkert in. Målvakten gick åt rätt håll, men bredsidan var så pass välplacerad att bollen slank in intill höger stolprot.

ANNONS

Medvind efter paus

I andra halvlek blev det bättre fart på Vallen i allmänhet och Hanna Ryberg i synnerhet, som inte riktigt kom loss under första 45 även om snabbheten märktes då och då.

– Jag tror att kan ha varit medvinden, men det senaste har vi varit ett andra halvleks-lag. Vi har vunnit matcherna i andra halvlek. När vi ledde med 1–0 efter första halvlek sa vi att vi skulle bara fortsätta att trycka på, så att vi inte tappar i andra halvlek. Vi spelade bra tillsammans och passade varandra, säger Hanna Ryberg.

Hon fortsätter:

– Jag tycker om att springa. Jag är kantspelare egentligen, nu när jag har kommit hit får jag spela forward. Det är roligt att springa.

Trots kvickheten i benen – hennes 2–0-mål var ett tungt skott från 20 meter, otagbart för Thindra Martinsson Blom i Eds bur.

– Skott är min specialitet. Det är oftast de som brukar sitta. Frilägen är inte min starka sida.

Höll på att sumpa öppet mål

Hon fick motbevisa den tesen två gånger om med två löpbollar där Eds defensiv inte hängde med alls. Vid 3–0 sprang Hanna Ryberg ifrån backarna och lyfte bollen i mål via målvaktshandskarna. Emma Täck stack emellan med ett volleylyft ribba in till 4–0, innan Hanna rundade målvakten för 5–0. Där höll hon nästan på att missa läget när bollen rann i väg väldigt snabbt.

– Det var lite stressigt. Men jag hann upp den och det blev mål, säger Hanna Ryberg.

Hur ser du på matchen som helhet?

– Jag tycker vi gör det bra. Ed är ganska tuffa och spelar hårt i närkamperna, men jag tycker ändå vi går in och vinner i princip alla närkamper. Ed har inte mycket bollar och när de väl får dem slår de långbollar. Då tar vinden den och vi får inkast. Jag tycker det var en väldigt bra match, vi kämpar tillsammans och ger aldrig upp.

Vallen har gjort rent hus hittills med sju raka segrar, tjejerna har öst in 22 mål framåt och har bara tre insläppta. Det är sju poäng ner till tvåan Ed, som kan passeras av Stenungsund som har två matcher mindre spelade.

– Vi kämpar och ger aldrig upp. Ligger vi under vinner vi tillbaka matchen. Vi springer och springer. Och kämpar. Vi har även en väldigt bred trupp och många som kan spela.

Laget åkte ur division 2 förra säsongen efter ett väldigt kämpigt fotbollsår. Bygga om, nytt och ungt är vinnarkonceptet för Vallen i år, fast två trotjänare flyttar man inte på i första taget.

– Sedan jag började är det bara två kvar, våra mittbackar (rutinerade duon Tina Halldin, 43 år, och Linnea Johansson, 26 år). Alla andra nästa helt nya för mig. Det känns ändå som att vi ligger bra till, säger Hanna Ryberg.

Fotboll

Division 3 Bohuslän Dal dam

Vallens IF – Eds FF 5–0 (1–0)

Mål: Hanna Ryberg 3, Tyra Isaksson (straff), Emma Täck.

Bra: Hanna Rybergs andra halvlek var härlig att se, men hon fick god hjälp av hårt arbetande lagkamrater strax bakom och bredvid. Defensivt släppte inte Vallen till en enda målchans. Det är en styrka om något.

Publik: 107.

ANNONS