Henrietta Högberg nöjd med VM-guldet i inomhusrodd.
Henrietta Högberg nöjd med VM-guldet i inomhusrodd. Bild: PRIVAT

Henrietta Högberg rodde hem VM-guldet inomhus

Henrietta Högberg från Ödsmål är världsmästare i inomhusrodd. VM-tävlingen avgjordes digitalt och hon kunde ta guldet på hemmaplan.

ANNONS
|

Hon kvalificerade sig till VM i höstas på den näst bästa tiden. Från början var det tänkt att VM skulle ha avgjorts i Hamburg, men covid-19-spridningen satte stopp för det och deltagarna var i stället med via länk. Och Henrietta Högbergs uppladdning var inte den mest optimala.

– Jag fick covid för ett par veckor sedan och var osäker på om jag skulle våga ställa upp eller inte, säger hon.

Se urladdningen här:

Beslutet landade i att köra och det på hemmaplan på Crossfit Njords anläggning i Stenungsund, inför en liten publik på ett 20-tal personer som hejade på under loppet. Där kopplade hon upp sig digitalt via nätet, samtidigt att det var tvunget att ha någon som filmade som en backup. 42-åriga Henrietta Högberg ställde upp i klassen 40–49 år och på sträckan 500 meter i konkurrens med tio andra roddare.

ANNONS

– Jag gick all in från början och ledde i större delen av loppet. Men jag tröttnade rejält mot slutet. Hon som låg tvåa kom i kapp – Arabella Carbutt från Storbritannien – och vi fick samma tid 1,32,5. Jag slog nytt pers med 1,1 sekunder, berättar Henrietta Högberg som tävlar för Kungälvs roddklubb.

Hon är ny i roddsporten och har inte tävlat mer en enstaka gång på vatten. Henrietta Högberg testade för första gången för 1,5 år sedan.

– Det var i en nybörjartävling i crossfit, där blev jag kallad för roddmonster.

Henrietta gjorde så pass bra tider att hade de räckt för VM-biljett i inomhusrodd, men hon hade tyvärr inte filmat loppen och det är ett krav för att komma med.

Fast hon är ingen nykomling i VM-sammanhang. Henrietta Högberg har spelat i rugbylandslaget och i Sveriges bästa rugbylag.

– Jag spelade i Göteborg, det mest överlägsna laget i Sverige och som vann flera SM-guld. Jag har även spelat med Vänersborg.

Närmast på inomhusroddprogrammet står ett digitalt NM i mitten av mars och ett SM 3 april i Jönköping.

– Jag ska vara med i NM, men det är oklart om det blir SM. Då är jag i Sälen och åker skidor.

ANNONS