Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rönnängs IK och Stenungsunds HF startar i helgen om seriespelet. Den grasserande pandemin med nya reglr och restiktioner ställer krav på såväl spelare som publik. Bild: Pontus Soderman
Rönnängs IK och Stenungsunds HF startar i helgen om seriespelet. Den grasserande pandemin med nya reglr och restiktioner ställer krav på såväl spelare som publik. Bild: Pontus Soderman

Hockeyomstart i pandemins skugga – krav på covidpass

I helgen stundar omstart i hockeyserierna för Stenungsunds HF och Rönnängs IK. Vaccinationsbevisoch maxtak gäller för publik medan det finns regler för när matcher kan skjutas upp.

Den grasserande smittan i samhället påverkar idrottslivet. I SHL, SDHL och allsvenskan, som är de högsta hockeyserierna på herr- och damnivån, skjuts just nu matcher upp i parti och minut.

Frågan om vad som gäller på distriktsnivå ställs kommande helg på sin spets.

Såväl Rönnängs IK som Stenungsunds HF startar om i Hockeytrean södra A med hemmamatch mot Lysekil (söndag) respektive bortamatch i Hockeytvåans fortsättningsserie mot Ulricehamn (lördag).

”Inte svart eller vitt”

Rönnängs IK har diskuterat frågan kring covid-19 och spel.

Var drar ni gränsen – när kan ni ställa upp med ett lag?

– Det är en jättesvår fråga. Det är inte riktigt så svart eller vitt – tycker i alla fall inte vi när vi resonerar, säger Erik Bergström i sportkommittén för A-laget.

– Direkt efter DM-slutspelet (i september 2021) hade vi covid-19 i laget. Då pausade vi verksamheten i någon vecka och så började vi om. Skulle det dyka upp något får vi pausa i några dagar, så får vi se vart det leder, säger han.

– Ett luddigt svar på din fråga, men vi har väl inget som vi riktigt kan förhålla oss till. Men det är väl att gå efter sunt förnuft och vad myndigheter säger.

OK att skjuta upp

Peter Johansson är ordförande i tävlingskommittén för region syd dit Rönnäng och Stenungsund hör. Han är också region syds representant i Svenska Ishockeyförbundets tävlingsutskott.

– Det som nu gäller är att det är OK att spela matcher enligt myndigheternas beslut. Skulle det bli sjukdom får man skjuta upp en match, säger Johansson.

I tävlingsreglerna för säsongen 2020/21 fanns en regel där fem spelare med covid-19 var grund för att skjuta upp en match.

– Det gäller ju fortfarande, om man säger så. Det är inga konstigheter. Har man en grupp med symptom är väl risken ganska stor att det är fler. Då kan det vara bättre att i sådana fall vara försiktig.

Kan inte neka

Båda lagen behöver inte vara överens om att en match ska skjutas upp.

– När man har bekräftade fall av covid-19, så kan inget lag neka till det. Då skjuter man matchen på framtiden, säger Johansson.

– Enligt protokollet ska det vara fem spelare, men man får se hur det ser ut med symptom. Har man ett fall, så är kanske möjligheten eller risken stor att det finns fler, säger han.

Han betonar att det inte heller finns något som heter WO det vill säga walk over.

– Det finns inte längre inom ishockeyn att man kan lämna walk over, säger han.

Slutdatum för matcher

Uppskjutna matcher måste vara färdigspelade innan den sista omgången. För såväl RIK som Stingers del är det söndagen den 27 februari.

– Så som det är idag, ja. Men det här problemet finns i alla serier och många serier är beroende av varandra med tanke på kvalserier, säger Johansson.

– I dagsläget har vi ett slutdatum men skulle det visa sig att vi måste skjuta på alla nivåer, så kan det givetvis bli fråga om en förändring, säger han.

– Men i dagsläget gäller datumet för den sista omgången.

Maxtal för publik

På söndag eftermiddag tar RIK hemma i Tjörns Ishall emot Lysekil i premiären av Alltrean södra A. Publik är välkommen men det råder restriktioner.

Klubben fattade redan dagen innan julafton förra året beslut om vad som gäller i samband med hemmamatcher. ”Vi försöker anpassa de nya restriktionerna efter vår unika verksamhet” skriver klubben på sin hemsida.

Maxtalet för publik är satt till 100 åskådare. Alla måste sitta på läktaren. Om publiken uppgår till fler än 20 personer, så måste godkänt covidpass visas upp.

Styrelsen för Stenungsunds HF tog för en månad sedan beslut om vad som gäller i Stenungsund Arena. Alla över 18 år ska kunna visa upp giltigt covidpass plus legitimation.

Stingers första hemmamatch är kommande onsdag då Hisingen kommer på besök.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.