Holm siktar SM-final igen: ”Har man en gång upplevt det vill man uppleva det igen”

Säsongen 2020/21 uppnådde Mikael Holm sin stora dröm: att få döma SM-finalen. När seriespelet i SHL inleds på lördag är drömmen densamma.
– Man får blodad tand för det man har gjort och åstadkommit. Har man en gång upplevt det vill man uppleva det igen, säger han.

ANNONS
|

Idag reser SHL-domaren och Skärhamnsbon Mikael Holm till Stockholm. Under tre dagar ska han och domarkollegorna bland annat göra en rad fystester samt gå igenom vad som är nytt inför den stundande säsongen.

På lördag är det nedsläpp för säsongen 2021/22 vilket kommer att ske inför publik – låt vara att det fortfarande är en del begränsningar i arenorna vad gäller kapacitet fram till och med den 29 september.

– Det är fantastiskt kul! Det märktes mycket bara under träningsmatcherna med folk på arenorna. Det gör mycket för oss domare, för spelarna ja för alla, säger Holm.

– Det är jäkligt kul att det släpps på publik igen. De har varit saknade!

ANNONS

Fokuserade i DM-finalen

Det absolut sista som Holm gjorde var att döma en träningsmatch i Forshaga mellan Färjestad och Djurgården samt DM-finalen i söndags mellan Stenungsund och Lions HC Strömstad.

I den senare matchen stod Stingers till slut som segrare med 6–2.

– Det var kul! säger Holm om den senare kampen av de två.

LÄS MER:Mikael Holm dömer DM-finalen: ”Fanns inte på världskartan att säga annat än ja”

– Att få döma med kollegor som man inte dömer så ofta med var bra. Det är alltid kul att döma på hemmaplan – det blir ju ganska sällan, om man säger så.

Holm hade bland annat sällskap på isen av Fredrik Börjesson från Stenungsund som till vardags är huvuddomare i division 1.

– Han har alla verktyg i sin låda för att kunna få en fortsatt bra domarkarriär, menar Holm.

Var det en lättdömd match?

– Ja, det skulle jag nog säga att det var. Tempot är annorlunda men det blir också vad man gör det till. Om man som domare inte går in med rätt inställning, så blir det inte bra ändå, säger han.

– Men vi var väldigt fokuserade och påslagna och medvetna om att folk tittade på oss. Vi hade en jäkla fin inställning och tog det väldigt seriöst. Då blev det bra.

NHL-regelboken gäller

Inför varje säsongsstart samlas SHL-domarna för en sorts konferens. Under de tre dagarna är det mycket som ska hinnas med.

– Dels är det en hel del fystester i form av maxtester av både styrka och kondition. Vi går igenom hela kroppen, ser hur vi ligger till och hur sommarträningen har varit, säger Holm.

– Det handlar också om att trimma ihop oss domare inför lördagen. Vi hade en träff innan träningsmatcherna började där vi lyfte upp vad som var nytt och fick till oss vad vi ska göra. Nu ska vi utvärdera det inför seriestarten och om det är vissa saker som vi måste ta tag i, säger han

– Det finns så klart en regelgrund för alla men förut har varje land haft sin egen regelbok. Nu har man bestämt sig för att likrikta det vilket innebär att man har tagit NHL-regelboken. Nu har hela hockeyeuropa samma bok.

Kan du ge ett exempel på något som är nytt?

– Det är ganska många teknikaliteter, men varje gång vi tar ett matchstraff kommer vi att göra en videobedömning. Vi kommer att titta på en monitor för att se om vi ska stå kvar vid straffet eller revidera.

”Fått blodad tand”

Holms ambition som domare har varit att en dag få döma en SM-final och då gärna den absolut avgörande kampen. Båda målen uppnåddes under 2020/21 när han fick döma i finalserien mellan Rögle och Växjö inklusive det som blev sista fajten.

Vilken är din målsättning den här säsongen?

– Det är klart att man får blodad tand för det man har gjort och åstadkommit. Har man en gång upplevt det (läs: SM-final) vill man uppleva det igen, säger han.

LÄS MER:”Önskar att min pappa hade fått uppleva det här”

– Samtidigt är jag extremt ödmjuk inför det jobb som krävs och att jag har väldigt duktiga kollegor som också vill döma de sista matcherna. Faran är när man slår sig till ro och tycker att man är där man ska vara. Då går det fort neråt, säger han.

– Jag måste fokusera på att från omgång ett göra mitt jobb och jobba så hårt som jag bara kan. Gör jag det har jag gjort allt som jag kan göra.

ANNONS