Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vallens lagkapten Rebecka Steen i kamp med en spelare i Ytterby IS tidigare i år. Laget har haft en tuff säsong och tog sin allra första poäng i serien i helgen som gick. Bild: Linus Olsson
Vallens lagkapten Rebecka Steen i kamp med en spelare i Ytterby IS tidigare i år. Laget har haft en tuff säsong och tog sin allra första poäng i serien i helgen som gick. Bild: Linus Olsson

Hur mår damfotbollen i STO-regionen? Fyra tränare ger svar

Idel förluster, skralt med poäng och få mål framåt men desto fler insläppta. Damfotbollen i STO har i tre fall av fyra haft det tufft under säsongen 2021 men hur är egentligen läget i lagen och tillståndet för damfotbollen i STO-regionen? Svaren kommer från ledarna i Orust FC, Stenungsunds IF, Tjörn RSV och Vallens IF.

Den gångna helgen blev det med ett undantag poängmässigt fortsatt skralt för de främsta damlagen i STO-regionen.

Orust FC nådde 1–1 borta mot Öckerö. OFC har åtta poäng och ligger på en tredjeplats från slutet i division 2 nordvästra Götaland. Seriejumbon Vallen spelade 2–2 mot nästjumbon Hisingsbacka. För Vallen var det lagets första poäng i serien!

I division 3 Bohuslän/Dal vann Tjörn RSV i torsdags förra veckan med 2–0 hemma på Sparbanksvallen mot IK Rössös andralag vilket var lagets första poäng i serien. Stenungsunds IF ligger bekvämt på fjärde plats i samma serie och vann i söndags hemma mot Bovallstrand/Hunnebo med 5–1.

Med en match kvar att spela på säsongen 2021 går det att summera läget för damfotbollen i STO-regionen.

Generationsväxlingar

Orust huvudtränare Stefan Kristensson menar att OFC och Vallen befinner sig i ungefär samma position. Flera av de äldre spelarna i lagen har försvunnit och båda bygger nytt med unga dito.

Rödklädda Orust FC har under 2021 gjort än bättre säsong än 2020 och hoppas kunna skörda frukterna av det arbetet under den kommande säsongen. Bild: Bjorn Persson
Rödklädda Orust FC har under 2021 gjort än bättre säsong än 2020 och hoppas kunna skörda frukterna av det arbetet under den kommande säsongen. Bild: Bjorn Persson

– Förra året skulle vi klara kontraktet – vilket vi gjorde – och i år skulle vi hamna i mitten av serien för att nästa år vara med i topp ett till fem, säger han.

Tränarkollegan Kenneth Fredgren, som är inne på sitt tredje år i Vallen med ledaruppdrag, har liknande erfarenheter med ett lag som han beskriver som ”jätteungt”.

– Det är bra att det finns en återväxt men då vill man ha lite äldre spelare också, säger Fredgren.

– Periodvis har vi i alla matcher varit med och vi har aldrig någonsin slutat kämpa! Vi har ett ganska bra försvarsspel, vilket kanske är löjligt att säga om man släppt in 41 mål, men det har vi haft, menar han.

”Annat att göra”

Inför varje säsong sker ett arbete med att få ihop en trupp och en struktur.

– OFC kan bygga för framtiden för det ser helt OK ut, säger Kristensson.

Fredgren pekar på återväxten i Vallen.

Kenneth Fredgren gör sitt tredje år som tränare i Vallens IF. Under säsongen 2021 är han huvudtränare för klubbens damlag i division 2 nordvästra Götaland. Bild: Tony Balogh
Kenneth Fredgren gör sitt tredje år som tränare i Vallens IF. Under säsongen 2021 är han huvudtränare för klubbens damlag i division 2 nordvästra Götaland. Bild: Tony Balogh

– Vi har ett F16-lag som leder sin serie och vi har ett F15-lag som leder sin serie. Vi har också ett division 3-lag som plockar poäng. Det är klart att det finns att bygga på inför kommande år, säger han.

Men om man lyfter blicken ett steg, så är det generellt sett ”tunt med spelare”.

– Hela inställningen till fotbollen, både på herr- och damsidan, har förändrats under de senaste tio åren, menar Kristensson.

– För egen del har jag en träningsvillig grupp men om man ser till den stora bredden känns det som att man slutar tidigare och inte satsar lika hårt. Och när man tappar spelare och de ska ersättas, så börjar det krypa ner i åldrarna. Det blir väldigt ungt, helt klart, säger han.

– Yngre spelare har fått gå in och ta ett ansvar ganska omgående vilket de kanske inte varit redo för. Då tappar man per automatik slagkraft.

Slutar i övre tonåren

Stenungsunds IF har under några år gjort en resa från division 1 ner till division 3.

Susanne Gawell är assisterande tränare till huvudtränaren Stefan Johansson för säsongen 2021. Hon har ett förflutet som spelare i IK Zenith och har under många år varit aktiv som tränare på främst på pojk- och juniorsidan i Vallens IF.

– På pappret har vi 15 spelare inklusive målvakter. Vi har fått flytta upp många yngre tjejer för att kunna lösa det, säger Gawell om de som är födda 2005-06.

Trots att hon är ganska ny vad gäller att träna damlag skriver hon under på att det är svårt att hitta damspelare på den här nivån. ”I de övre tonåren slutar de när gymnasiet börjar – och kompisar blir roligare” säger hon.

Ett tajt kompisgäng

Så vad ska eller kan man göra rent generellt sett kring damfotbollen?

– Jättesvårt att säga. Tjejer vill trivas med sina kompisar i laget – det är jätteviktigt för många på den här nivån. På elitnivån är det kanske den personliga utvecklingen som går före, säger Gawell.

Susanne Gawell till vänster är assisterande tränare i Stenungsunds IF och Wilma Pettersson till höger är en av två tränare i Tjörn RSV. Bild: Privat
Susanne Gawell till vänster är assisterande tränare i Stenungsunds IF och Wilma Pettersson till höger är en av två tränare i Tjörn RSV. Bild: Privat

– Det måste bli ett kompisgäng och att de blir tajta. Det är det man måste jobba på hela tiden, att tjejerna tycker att det är roligt. Det är ingen lätt nöt att knäcka!

Kenneth Fredgren i Vallen:

– Utbudet på damsidan jämfört med herrarna är inte lika stort. En damspelare är oftast kvar i sin förening eller så slutar man. En herrspelare i en division 4-klubb letar upp en division 4-klubb, säger han.

– Om man är kille och flyttar på sig för en utbildning, så spelar man där eller så kommer man hem (på helger) och spelar. Så har det varit i de herrlag som jag har tränat.

Med de förutsättningarna ska det ändå skapas en målsättning. I Sif kan man, mer än de övriga tre lagen, titta uppåt.

– Tjejerna själva hade som mål att vinna serien, men vi som tränare kanske har som mål att vi ska hamna på övre halvan, säger Gawell som tror att det blir lättare att få ihop ett lag inför kommande säsong.

Svårt få ihop ett lag

I Tjörn RSV – där förkortningen står för Rönnäng, Skärhamn och Valla – är Wilma Pettersson tränare. Inför säsongen 2021 var det svårt att ens få ihop ett lag.

– Vi var tio-elva spelare varav fyra långtidsskadade. Det såg inte ljust ut. Jag kom tillbaka som tränare – jag har inte spelat på många år, säger Wilma som kommer från Tjörn och senast var aktiv i damlaget år 2016.

Vad fick dig att ta uppdraget?

– Jag har funderat på det under åren som jag inte spelade. Så stod laget utan tränare. Då erbjöd jag mig helt enkelt, säger Wilma som inte har någon tidigare erfarenhet av att vara tränare.

Idag är truppen dubblad med på pappret strax över 20 spelare. Åldersmässigt är spridningen stor med såväl unga tjejer från IFK Valla födda 2004-05 till de som kommer från gamla Tjörns DFF med spelare i åldern 20-40 år.

– Det är ett spann och en väldig blandning. Men det är ett helt annat antal spelare idag jämfört med mars månad.

”Fått bygga under tiden”

I torsdags förra veckan lyckades man spräcka den försmädliga nollan över antalet segrar genom att ta första segern. Men det har varit ett tufft år.

– Det har kommit spelare till oss som inte har spelat på många år och som kommit in sent i laget. Vi hade ingen riktig försäsong och kunde inte ordna träningsmatcher. Vi har fått bygga laget under tiden, säger hon.

Varför tappar man spelare?

– Jag är kanske inte rätt person att fråga eftersom jag bara varit tränare i sex-sju månader, men jag kan relatera till det som spelare. Spelare ”droppar” som mest när de är 15–16 år för då börjar de på gymnasiet på andra orter, säger hon.

– En del har kanske tränat två sporter under högstadiet och väljer sedan den andra sporten. Alla lag är medvetna om att gymnasiet är en tuff period för att kunna behålla spelare.

”Hållbart och långsiktigt”

Hon tror att det i Göteborgsregionen är enklare att få ihop spelare till damlag eftersom det finns ett större utbud av spelare och olika kubbar ”men att det säkert också finns problem även i Göteborg”.

– I vissa fall får man acceptera att de är individer; fotbollen är inte allt för de här spelarna. Det är något man man får tänka på som ledare, säger Wilma som själv bor i Göteborg.

– Som ledare för Tjörn RSV ser jag bara fotbollen, men spelarna har ju ett liv utöver fotbollen oavsett om det är familjen, skolan eller en annan sport. Men det är tråkigt om spelare försvinner av andra skäl som att de inte tycker det är roligt eller att de kanske inte får spela så mycket som de vill, säger hon.

– Man måste jobba hållbart och långsiktigt i alla föreningar och, skulle jag vilja säga, kommuner. Jag kan inte tala för Stenungsund eller Orust, men vad vi behöver på Tjörn är ett större samarbete mellan alla föreningar för att göra det hållbart.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.