Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med start på fredag och avslutning på söndag arrangeras Luciacupen i Ängås Sporthall i Svanesund på östra Orust. Arrangörerna har bestämt att futsalcupen ska arrangeras, men utan publik. Detta med hänvisning till smittspridning och restriktioner. Bild: Bjorn Persson
Med start på fredag och avslutning på söndag arrangeras Luciacupen i Ängås Sporthall i Svanesund på östra Orust. Arrangörerna har bestämt att futsalcupen ska arrangeras, men utan publik. Detta med hänvisning till smittspridning och restriktioner. Bild: Bjorn Persson

Ingen publik på Luciacupen – arrangörer ställer krav på vaccinationsbevis

Den kommande helgens Luciacup i futsal kommer att spelas inför tomma läktare. Arrangörerna ställer också krav på vaccinationsbevis.
– Vi känner att det är viktigare att vi tar vårt ansvar för att inte öka smittspridningen än att ta in publik, säger Elin Persson i projektgruppen bakom Luciacupen.

Arrangerande Orust FC och Myckleby IK gick under onsdagen ut med information via sociala medier kring den cup som arrangeras i Ängås Sporthall i Svanesund på östra Orust.

Cupen spelas fredag till och med söndag. På fredag spelar de åtta anmälda företagen, på lördag de 14 herrlagen och på söndag de tolv damlagen.

Merparten är lag från STO-regionen men det finns också långväga gäster från bland annat Dalsland, Göteborg, Jönköping och Västergötland.

”På grund av rådande pandemi, den ökade smittspridningen och regeringens nya rekommendationer har vi beslutat att genomföra Luciacupen utan publik. Detta för att undvika trängsel och smittspridning” skriver man på Instagram.

”Blev bästa utvägen”

Elin Persson ingår i projektgruppen för Luciacupen. I ett mess till ST-tidningen skriver hon:

”På grund av de nya restriktioner som kom igår har vi haft möten om hur vi på bästa sätt går till väga. Vi kom fram till att fortsätta med cupen, men utan publik för att undvika trängsel och smittspridning” skriver Elin och fortsätter:

”Vi vet att många lag förberett sig länge för att spela cupen och eftersom regeringen inte avråder för cuper/tävlingar nu ansåg vi att det här blev bästa utvägen!”

Går miste om intäkter

En inomhusturnering av Luciacupens storlek ger en hel del intäkter i form av bland annat kioskförsäljning – intäkter som klubbarna nu går miste om.

”Förra gången hade vi ungefär 160 personer i publiken varje dag under helgen, så vi tappar en hel del intäkter. Speciellt när de nya restriktionerna kom så tätt inpå har vi redan hunnit köpa in det mesta till cupen” skriver Elin Persson.

”Men vi känner att det är viktigare att vi tar vårt ansvar för att inte öka smittspridningen än att ta in publik. Vi hoppas kunna få igång livesändning så att familj och vänner kan se matcherna hemifrån.”

Vaccinationsbevis

För exakt två veckor sedan framfördes krav på vaccinationsbevis med anledning av de krav som då ställdes på allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare.

Den gången framfördes krav på vaccinationsbevis mot corona på samtliga över 18 år.

”Detta innefattar spelare, ledare, publik, arrangörer och så vidare. För tillträde till lokalen kommer därför samtliga behöva visa upp giltigt vaccinationsbevis samt legitimation och vara helt symtomfria”, skriver föreningen på Instagram.

För att få delta som spelare, ledare eller domare kvarstår kravet på giltiga bevis samt legitimation. En som kommer att spela är Elin.

”Absolut, på söndag ska jag ska spela! Det ska bli riktigt roligt att äntligen få spela cup igen!”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.