Sveriges förbundskapten Ettore Guidetti förmedlar instruktioner till laget. Till vänster om honom står Victor Alexandersson som är fystränare i det svenska damlandslaget i volleyboll. På lördag spelar Sverige åttondelsfinal mot Bulgarien i Bulgarien.
Sveriges förbundskapten Ettore Guidetti förmedlar instruktioner till laget. Till vänster om honom står Victor Alexandersson som är fystränare i det svenska damlandslaget i volleyboll. På lördag spelar Sverige åttondelsfinal mot Bulgarien i Bulgarien. Bild: ALEX NICODIM

”Jävligt stolt över prestationen”

På lördag väntar åttondelsfinal i EM i volleyboll för damer när Sverige ställs mot Bulgarien. En som är stolt över lagets prestation så här långt är fystränaren Victor Alexandersson.

ANNONS

Gruppspelet ändade med att Sverige tog sig vidare i turneringen och vidare ut i världen var också vad landslaget gjorde under torsdagen.

– På morgonen packade vi ihop allt i Rumänien och bussades till flygplatsen i Cluj-Napoca och resa med ett chartrat flyg till Plovdiv i Bulgarien tillsammans med Nederländerna, Ukraina och Turkiet det vill säga de lag som gick vidare från vår grupp, säger Victor Alexandersson, fystränare med rötter i Ödsmål i Stenungsunds kommun

LÄS MER:Från bröllop till Sveriges EM-läger

– På hotellet träffade vi den guide som varje lag har. Det fattades beslut kring en massa saker: incheckning på hotell, antigentest, lunch, bollträning, gym, middag samt att boka videomöte inför lördagens match, säger han.

ANNONS

”Jävligt stolt över prestationen”

Han beskriver organisationen kring turneringen som ”bra i Rumänien”, men att vissa mindre detaljer i Bulgarien kunde ha gjorts på ett annat sätt.

– Det var bättre i Rumänien än det var i Bulgarien, insåg när vi kom hit. Men jag gissar att alla har olika förutsättningar och det var bättre i Rumänien.

Sverige har spelat fem matcher i gruppspelet. Det har gett två segrar och tre förluster. Något bokslut över insatsen har ännu inte gjorts.

– Inte tillsammans eftersom vi fortfarande är mitt i tävlingen. Nu är det bara fokus framåt.

LÄS MER:Victor knackade på i dödens väntrum – nu stundar giftermål och EM-slutspel

– Men jag är jävligt stolt över prestationen som vi har gjort – det är fruktansvärt stort att vi har spelat som vi har spelat och då även i de tre matcher som vi har förlorat. Det är inte så att vi inte har en chans. Det är små detaljer som kan skifta över i vår favör.

”Ingen übervass stjärna”

På lördag väntar åttondelsfinal mot hemmanationen Bulgarien som vann grupp B efter fyra segrar och en förlust.

– De har haft en tuff grupp, så det är helt klart ett fruktansvärt bra lag, säger Victor.

– Vi kommer in i den del i turneringen där alla lag har någon som ”Bella” (Sveriges storstjärna Isabelle Haak). Men av vad jag har läst mig till har kanske Bulgarien inte någon som är en übervass stjärna utan det är snarare ett jämnt lag som är väldigt bra.

Sverige har inte varit i EM för damer på 38 år och saknar därmed slutspelsrutin. Fördel eller nackdel?

– EM-gruppspel har några i ledarstaben, som jobbat i andra landslag, varit med om men ingen bland tjejerna. En slutspelsrunda har ingen varit med om, säger han.

– Rent organisatoriskt är det kanske en nackdel eftersom vi inte riktigt vet vad vi kan förvänta oss. Men rent spelmässigt skulle jag säga att det inte spelar så stor roll.

ANNONS