Jonna Borgström från Orust Jetskiklubb nådde två tredjeplatser i dagens två heat i VM i jetski som avgörs i Kuwait. Inför lördagens sista och avgörande heat leder Jonna med 112 poäng vilket är nio bättre än klubbkamraten Emma-Nellie Örtendahl på andra plats.
Jonna Borgström från Orust Jetskiklubb nådde två tredjeplatser i dagens två heat i VM i jetski som avgörs i Kuwait. Inför lördagens sista och avgörande heat leder Jonna med 112 poäng vilket är nio bättre än klubbkamraten Emma-Nellie Örtendahl på andra plats. Bild: Simon Palfrader

Jonna Borgström från Orust nära ta första VM-guldet i jetski

Nu är Jonna Borgström från Orust Jetskiklubb mycket nära att ta karriärens första VM-guld i jetski. Efter fredagens två heat leder hon inför lördagens sista på 112 poäng vilket är nio bättre än klubbkamraten Emma-Nellie Örtendahl. Samtidigt har 19-årige Samuel Johansson från Stenungsund chansen att ta en VM-medalj trots missöden i första heatet.

ANNONS
|

I klassen ski ladies står det mellan tre förare varav två är Jonna och Emma-Nellie.

Men det var estniskan Jasmiin Ypraus som slog an tonen genom att vinna fredagens första heat cirka 13 sekunder före Emma-Nellie med Jonna på tredje plats.

Strax efter lunch svensk tid avgjordes det andra heatet. Den här gången tog Emma-Nellie kommandot och ledde i praktiken från start till mål. Heatsegern, där de nio varven tog cirka 18 minuter att köra, gav henne 25 poäng.

Ypraus körde in nästan sju sekunder efter Emma-Nellie – hon fick 22 poäng – och minuten senare kom Jonna i mål vilket gav henne 20 poäng.

ANNONS

Avgörande på lördag

I den sammanlagda tabellen leder nu Jonna med 112 poäng med Emma-Nellie på andra plats med 103 och Ypraus på dito tredje med 94.

Emma-Nellie Örtendahl från Orust JK vann dagens andra heat i klassen ladies ski och ligger på en sammanlagd andraplats.
Emma-Nellie Örtendahl från Orust JK vann dagens andra heat i klassen ladies ski och ligger på en sammanlagd andraplats. Bild: Simon Palfrader

Förutsättningarna inför det sista och helt avgörande heatet på lördag är att om de tre förarna i topp hamnar på samma platser som i fredagens andra heat kommer Jonna Borgström att ta karriärens första VM-guld.

För att Ypraus ska vinna måste Jonna hamna på en sjätte plats eller sämre samtidigt som estniskan måste vinna.

Emma-Nellie på tredje plats kan vinna VM-guldet men det förutsätter i princip att hennes konkurrenter kör bort sig fullständigt eller inte kommer till start. Hon har dock chansen att säkra ett VM-silver.

Tufft heat för Samuel

I klassen runabout GP1 låg Samuel Johansson från Stenungsund på en sammanlagd andra plats.

Fredagens första heat var dock inte lyckat för Samuel som på grund av tekniska problem körde in på 14:e plats med pappa Johan på platsen framför.

Heatet vanns av Yousef Al Abdulrazzak som klättrade upp till andra plats i det sammanlagda resultatet. Tre förare hade inför det andra heatet 47 poäng varav Samuel är på fjärde plats det vill säga precis utanför pallplats.

Den 19-årige Samuel Johansson har chansen att på lördag köra hem en VM-medalj i klassen runabout GP i de pågående världsmästerskapen i jetski som avgörs i Kuwait.
Den 19-årige Samuel Johansson har chansen att på lördag köra hem en VM-medalj i klassen runabout GP i de pågående världsmästerskapen i jetski som avgörs i Kuwait. Bild: Simon Palfrader

I fredagens andra heat avstod Johan Johansson från att delta. Istället fick sonen köra på det som i praktiken var en lånemaskin. Med hjälp av denna körde Samuel in på en fjärdeplats och tog därmed 18 poäng.

Inför lördagens avgörande heat ligger Samuel på tredje plats med totalt 65 poäng – fyra mer än fyran, portugisen Lino Araujo – och bara sju efter Al Abdulrazzak. Å andra sidan har hemmaföraren imponerat med två raka segrar. Leder gör dock fransmannen Jeremy Perez.

ANNONS