Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Juventus besöker Stenungsund i sommar

I början av augusti kommer den italienska storklubben Juventus på besök till Stenungsund. Men det är inte fråga om A-laget med alla storstjärnor utan klubbens akademitränare som under en träningscamp ska drilla barn och ungdomar i Stenungsunds IF i fotboll enligt italiensk träningsmodell.

Att Juventus är på plats är till stor del Tommy Rigos förtjänst. Han är tränare för Stenungsunds P15-lag där hans son Vincent är en av tre målvakter i laget.

– Jag flyttade från Göteborg till Stenungsund runt 2004-05. Jag har varit tränare sedan knattefotbollen, säger Tommy som har ett förflutet som just målvakt i flera klubbar, däribland Örgryte IS och Mossens BK.

Var det givet att du skulle engagera dig i Sif när du flyttade till Stenungsund?

– Jag gick tränarutbildning redan i Mossens BK när jag var 18-19 år gammal. Jag har alltid jobbat ideellt i föreningar, det har alltid legat mig varmt om hjärtat. När man själv fick barn var det ganska givet, säger han.

– Jag tycker det är kul att se killarna växa och utvecklas.

Fotbollscamper i världen

Att Juventus kommer på besök är också ett sätt att som spelare utvecklas.

– Juventus Academy har fotbollscamper runt om i hela världen. Förra året var de i Göteborg och Västkusten för första gången, säger Tommy.

Hans pappa kommer från Italien (”jag har massor av släkt kvar där”) och Tommys favoritlag är just Juventus. På förra årets läger deltog Vincent. Tommy erbjöd sina tjänster på campen i Göteborg där han stöttade Juventus målvaktstränare.

– Juventus har med sig sitt träningskoncept från fem år och uppåt till 14-15 år. Det är för både tjejer och killar, säger han.

Den 8-10 augusti är Juventus på plats i Stenungsund med fortsättning i Göteborg den 11-12 augusti.

Språket som gäller är engelska men Tommy kan assistera på italienska om det behövs.

– Ungdomarna, även de yngre, är extremt duktiga på engelska. Ledarna lär ju ut mycket genom att visa. Även om barnen kanske inte alltid förstår språket, så förstår de övningarna, menar Tommy.

Storlag i Italien

Juventus är vad gäller titlar den mest meriterade fotbollsklubben i Italien. Till 36 ligasegrar ska läggas 14 inhemska cuptriumfer och åtta dito i någon av de europeiska cuperna. Klubbens damlag är också framträdande och har vunnit de fem senaste upplagorna av Serie A.

Hur tränar Juventus? Vad fokuserar man på?

– Det är väl ett annat sätt att göra övningar på. I grund och botten är det också ganska likt den värdegrund som vi har i Stenungsunds IF det vill säga att alla ska få vara med och att det ska vara fokus på lek, gemenskap och glädje, säger Tommy.

– Det är fokus på detaljer och hur man ökar svårighetsgraden. Att man kan göra samma typ av övningar fast för olika individer i gruppen när de ser att vissa spelare ligger lite längre fram, säger han.

Det är inte alltid är så noga med åldersgränser utan ”man tittar mer på förmåga”.

– Det är också fokus på klubben Juventus. Någonstans är en camp en sorts marknadsföring av Juventus som lag och förening.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.