Körglädje och gemenskap i fokus på crosskola

På Furufjälls motorbana är det full gas när Stenungsund MS ordnar crosskola.
– Det är väldigt roligt att vara här och köra, säger nioåriga Hilda Karlsson.

ANNONS
|

Ungefär 70 unga motocross entusiaster samlas under några söndagar i höst för crosskola på Furufjälls motorbana. Sammanlagt kör Stenungsunds Motorsällskap åtta söndagar med uppehåll då det är tävling.

– Vi (Jenny Nordgren, Elisabeth Karlsson och Malin Mähler) tog över crosskolan inför i år. Jag tycker det varit väldigt bra respons. Det har varit många anmälda och många som är här nu, säger Jenny Nordgren och tillägger:

– Det är kul och vi är väldigt noga med att alla som kommer ska känna sig sedda.

Vill locka alla

Alla tre är också tydliga med att även om motocross är en individuell idrott så finns det en gemenskap. Det är den de hoppas kunna visa upp under crosskolan.

ANNONS

– Även om det är mer eller mindre en individuell sport finns det en väldig gemenskap runt omkring hela tiden. Inte bara här på klubben utan även när man åker på tävlingar och sånt. Man håller ihop och hejar på varandra, säger Jenny Nordgren.

– Om det är något som är sönder är det ofta någon som har något i en baklucka och man hjälps åt, fyller Elisabeth Karlsson i.

– Det är det vi vill ska komma in i barnen. Att det – oavsett kille eller tjej, etnisk bakgrund, ung eller gammal – inte spelar ingen roll. Alla är välkomna, säger Jenny Nordgren igen.

Sport som kräver engagemang

Motorcross är en sport som kräver mycket engagemang. Både från den som kör och föräldrar eller andra runt om. Förhoppningen med crosskolan är i förlängningen att kunna locka fler till både sporten och föreningen.

– Crosskolan är där man kan börja lära sig grunderna för att sedan öva på de tekniker man lär sig här, säger Jenny Nordgren.

– Det kommer barn och unga som är nybörjare till crosskolan. De får möjlighet att lära sig teknikerna för att kunna köra på ett säkert sätt, säger Malin Mähler.

Vännerna lockar

Två av de som tagit sig till Furufjälls motorbana denna söndag för att köra cross är systrarna Hilda och Ella Karlsson. De är nio respektive sex år gamla.

– Det väldigt roligt att vara här. Det är kul att köra cross och man har många vänner här, säger Hilda.

– Det går bra i dag, säger Ella.

Systrarna Karlsson har trots sin ålder redan kört cross i två år.

– Vi brukar träna ungefär två gånger i veckan, säger Hilda och tillägger:

– Det roligaste är såklart att köra cross men också att träffa vänner.

Ingen åldersgräns

Det finns ingen riktig åldersgräns för att vara med på crosskolan eller att börja köra cross överhuvudtaget. Kravet är att alla som kör ska kunna cykla. Bland de allra yngsta är Wilhelm Bengtsson, 4 år. Han har kört cross i ett halvår ungefär och visar stolt upp sin motocrosscykel han tagit över efter sin bror.

– Det är kul att vara här, det roligaste är att få åka mycket, säger han.

Önskar mer engagemang

Alla som är med på crosskolan har också en vuxen med sig. Dels för att vakta på banan men också för att hjälpa till med allt runtomkring. Stenungsunds MS hoppas att några av de vuxna ska stanna kvar i föreningen.

– Vi önskar ju mer engagemang i föreningen såklart. Det är klart att blir vi fler kan vi göra allt bättre, säger Jenny Nordgren.

– Vi försöker ju engagera. När vi började var vi inte engagerade men det kom naturligt, säger Elisabeth Karlsson.

– Som några av tränarna som är med nu. De kom nya till klubben och brinner så mycket för det att de nu är med som tränare, säger Malin Mähler.

ANNONS