Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kim ska försvara SM-bronset i styrkelyft – Kajsa debuterade: ”Hon har stor potential”

Den ene siktar på att försvara förra årets bronsmedalj – den andre har precis gjort sitt första svenska mästerskap. Det gemensamma för Kim Rindestrand och Kajsa Lundberg är att båda kommer från Stenungsund och båda tävlar i SM i styrkelyft.

Idag torsdag inleddes mästerskapet med Örebro Kraftsportklubb som värd. Tävlingarna går att följa live på nätet. Kajsa Lundberg tävlade klart i sin viktklass -69 kilo under torsdagen.

– Det här är min tredje tävling på det som är mitt debutår. Min första tävling var en serietävling hos Göteborgs Styrkelyftarklubb i februari i år, den andra var Götalandsmästerskapen i Malmö. Kul att det var ett SM så tidigt men det blev ju ingen pallplats, säger 22-åriga Kajsa som kom på sjunde plats.

– Tjejerna som var på pallen idag var riktigt starka. Min totalvikt låg på 357,5 kilo. Hon som lyfte mest hade 420, säger Kajsa.

– Min absolut bästa gren är knäböj medan jag just nu har svårast för bänkpress. I slutet av december fick jag en inflammation i muskelfästena i armarna. Det är också det mest tekniska lyftet – det är mycket att tänka på!

Mopedolycka

Till vardags arbetar Kajsa hos en optiker i Stenungsund men hon hoppas kunna börja studera på universitet i Göteborg till hösten. Kajsas väg in i sporten kom efter en ryggskada. Som ung var hon med om en mopedolycka.

– Jag höll på att krocka med ett rådjur och tvärnitade. Jag skadade ländryggen och fick något som kallas för akut diskbråck, säger hon.

– Då började jag köra rehabilitering. Jag insåg att jag var ganska stark och började träna. Min bror kände en kille som är med i Göteborgs Styrkelyftarklubb, så jag åkte dit och testade, säger Kajsa.

– När jag kom in i det här kände jag direkt att det var något för mig. Jag skulle ha börjat tävla 2020 men det sköts upp på grund av corona.

Kim coachar Kajsa

Hennes första SM beskriver Kajsa som en smått surrealistisk upplevelse.

– Jag har inte riktigt tagit in det förrän för tre dagar sedan! På förra tävlingen var jag supersupernervös men nu hade jag inga förväntningar, säger Kajsa.

– Kim har coachat mig under de senaste två tävlingarna. Det har gjort stor skillnad. Han hjälper mig med träningsupplägg och vad jag ska tänka på inför tävlingarna, säger hon.

Kajsa och Kim har vetat om varandra ett tag eftersom båda tränar i det som kallas för ”Grottan”, en källarlokal i Sundahallen i Stenungsund.

– Hon har inte hållit på särskilt länge och har stor potential, menar Kim.

Sista året som junior

Kim, som till vardags arbetar på industrierna i Stenungsund, är 23 år gammal och gör därmed sitt sista år som junior. För att få vara med i hans klass – -93 kilo – var han tvungen att klara totalt 620 kilo.

Vilken av grenarna är bäst för dig?

– Jag är känd för att vara bäst på knäböj, men jag har inte kunna träna så mycket. Jag har varit lite skadad med lårmuskelinflammation i lårfästena samt runt knäna. Jag har inte kunnat träna ordentligt på några veckor, säger han.

– Förra året kom jag trea. Då lyfte jag 715 kilo, säger Kim som kommer att tävla klart i och med fredagens pass.

– Jag ska gå för att försvara tredjeplatsen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.