Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kevin Nilsson är spelande tränare i Stenungsunds IBK säsongen 2021/22 och har fått styrelsens mandat att ”försöka genomföra säsongen i division 1 till vilket pris som helst”. Han förfogar i nuläget över tre målvakter och tio utespelare varav hälften är juniorspelare. Att dra sig ur seriespelet innebär en omstart i division 6. Bild: Linus Olsson
Kevin Nilsson är spelande tränare i Stenungsunds IBK säsongen 2021/22 och har fått styrelsens mandat att ”försöka genomföra säsongen i division 1 till vilket pris som helst”. Han förfogar i nuläget över tre målvakter och tio utespelare varav hälften är juniorspelare. Att dra sig ur seriespelet innebär en omstart i division 6. Bild: Linus Olsson

Kris i Stenungsunds IBK – riskerar rasa flera divisioner

Med en knapp vecka kvar till seriepremiären har Stenungsunds IBK just nu problem med att få ihop ett herrlag till seriespelet i division 1 västra vad gäller såväl slagkraft som antal. Att dra sig ur innebär omstart – i division 6.
– Det vore väldigt olyckligt ifall vi hamnade där, säger Kevin Nilsson, spelande tränare i SIBK.

På en direkt fråga hur truppen ser ut inför seriepremiären säger Kevin Nilsson så här:

– Det ser väldig tufft ut! Vi försöker få ihop ett lag och vill vi inte ge upp än, säger Nilsson.

– Styrelsens ambition är att vi ska försöka ha ett lag kvar i division 1. Då undersöker jag möjligheterna till det oavsett om det blir med tio, femton eller tjugo spelare, säger han.

LÄS MER: SIBK vädjar till Bromé: ”Jag har inte lämnat besked”

– Konsekvensen av att kasta in handduken och dra sig ur är spel i division 6. Det vill föreningen i nuläget till nästan varje pris undvika. Missförstå mig rätt: det ska mycket till – enligt mig – innan man drar sig ur, men vi måste ju ha några spelare att spela med.

Bara tio utespelare

Inför den kommande säsongen i division 1 västra – som är den tredje högsta serienivån på herrsidan i innebandy – leds A-laget av Kevin Nilsson och den tidigare målvakten Jonas Gustavsson.

– Jag är spelande tränare medan Jonas är tänkt som matchcoach. Jag är mer ansvarig tränare och håller i träningarna, förklarar Kevin som även sitter med i styrelsen för SIBK.

Hur många spelare förfogar du/ni över nu?

– I dagsläget ligger det på tio utespelare plus tre målvakter. Vi behöver väl vara 15 spelare för att kunna genomföra en vettig säsong, säger han.

Före detta spelare

Av de tio utespelarna är fem att betrakta som A-lagsspelare med erfarenhet av spel i bland annat division 1.

– Vi har fem-sex juniorer och fyra-fem seniorer, säger han.

Klubben ringer just nu runt till före detta spelare för att förmå dem att ställa upp.

– Det är det arbetet som jag i skrivande stund håller på med. Jag har personlig kontakt med dem dagligen för att få en lösning på situationen. Det är under bearbetning och under förhandling.

Hur många har du haft kontakt med?

– I ett första stadium, när vi sonderade terrängen, var det tolv stycken. Det var nere på åtta och är nu sju, säger han.

Om spelarna ställer upp ser det väl väldigt mycket bättre ut?

– Ja, då får vi åtminstone ihop ett lag, kan hänga med i matcherna och slåss om det i alla fall. Men det gäller att få ihop så pass många att det blir vettigt.

Felbeslut inom föreningen

Frågan man ställer sig är varför det har blivit så här för SIBK som för bara några år sedan kvalade till allsvenskan.

Finns det någon enkel förklaring?

– Nej, ingen enkel. Enligt mig är det en lång historia där felbeslut har tagits inom föreningen, säger Nilsson.

– Det är allt från hur man hanterat juniorerna i föreningen till hur mycket det har kostat att satsa och vara så duktiga som vi var för några år sedan. Balansen mellan kortsiktig framgång och långsiktig hållbarhet har väl inte riktigt funnits enligt mig, menar han.

– Man kan säga så här: det har varit ganska stor omsättning på styrelsen. Inriktningen på vart föreningen ska ta vägen är olika om man jämför nu med då. I det skiftet har det blivit fel, helt enkelt. Det har inte varit en synkad övergång, om man säger så.

Omstart i sexan

Premiären i division 1 västra sker kommande lördag den 18 september hemma mot Hagfors IBS.

Finns det någon dag eller datum då man senast måste ha bestämt sig?

– Det beror på hur man ser på det! Återigen finns det flera alternativ. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det bättre att dra sig ur innan serien börjar, men i föreningens helhetsperspektiv kvittar det mer eller mindre, säger Nilsson.

– Om det inte håller kan man lika väl dra sig ur i omgång fem, tio eller femton. Oavsett vad – vad jag har förstått det som – får man börja om i division 6 oavsett om man drar sig ur innan eller under serien.

”Brinner för 89ers”

Styrelsen hade ett extra möta via Teams i tisdags kväll. Där framförde Kevin Nilsson sitt perspektiv på saken,

– Det är samma som jag säger till dig nu. I princip att försöka genomföra säsongen i division 1 till vilket pris som helst och där styrelsen gav mig mandatet att undersöka saken, säger Nilsson.

– Sedan får jag rapportera vidare efter min sonderingsrunda. Det är inget styrelsemöte inplanerat men jag kommer att kalla till ett om det blir aktuellt.

Man behöver inte tvivla på att Kevin Nilsson pratar och agerar utifrån föreningens bästa.

– Jag brinner för 89ers! Jag vill personligen inget annat än att vi ska vara kvar i division 1. Jag tror det är det bästa. Division 6...nej, det vore väldigt olyckligt ifall vi hamnade där.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.