Det svenska handbollslandslagets mittsexa och vice lagkapten har inte kunnat spelat en match på cirka sex veckor för sitt tyska klubblag Bergischer HC. Han går en kamp mot klockan för att kunna vara tillbaka för att kunna vara en kandidat till EM i handboll i januari nästa år.
Det svenska handbollslandslagets mittsexa och vice lagkapten har inte kunnat spelat en match på cirka sex veckor för sitt tyska klubblag Bergischer HC. Han går en kamp mot klockan för att kunna vara tillbaka för att kunna vara en kandidat till EM i handboll i januari nästa år. Bild: Andreas Fischer

Landslagsstjärnans kamp mot klockan: ”Tycker att det går framåt”

Det svenska handbollslandslagets mittsexa och vice lagkapten Max Darj har inte spelat en match på cirka sex veckor för sitt tyska klubblag Bergischer HC. Han går en kamp mot klockan för att kunna vara tillbaka från sin ljumsskada för att kunna vara en kandidat till EM i handboll i januari nästa år.

ANNONS

Den Stenungsundsfostrade 30-åringen dras med en skada som har hållit honom bort under större delen av hösten.

– Jag är inne på sjätte veckan nu. Det är ljumsken och en inflammation i magmuskeln, säger Max.

– Det är svårt att riktigt säga vad det är, men det är två skador i en. Jag har vilat från handbollen men tycker att det går framåt, säger han.

– Jag började rehaba för några veckor sedan och har fått börja springa. Jag är optimistisk! Men det är svårt att veta i de ”regionerna”, svårt att säga exakt hur lång tid det ska ta och svårt att veta hur det ska kännas för att det ska kännas bra.

ANNONS

Plan i sitt huvud

Skador i ljumsken är svårbedömda eftersom det är svårt att veta när man kan vara tillbaka.

– Men jag har satt upp ett mål – för mig själv – när jag vill vara tillbaka. Än så länge har det målet, den dagen, inte kommit än. Jag har inte stött på några riktiga bakslag än, säger han som inte vill avslöja exakt vilket datum det rör sig om.

– Jag har en plan i mitt huvud och jag vill inte gå ut med den planen innan man vet.

Den 14 december är dock ett viktigt datum. Den dagen är det tänkt att Glenn Solberg, förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll, ska presentera en trupp till det EM i handboll som spelas i Ungern och Slovakien i januari nästa år.

”Tycker det är tråkigt”

Fram tills nu har Max tränat på egen hand och då främst i gymmet med styrka och ”det jag kan göra”.

– Sedan en och en halv vecka tillbaka har jag börjat springa lite på löpband, säger Max.

– Om det nu går bra till nästa vecka är tanken att jag ska vara med på lite handboll. Då ska jag vara med på allt fram tills man spelar riktigt försvar, säger han.

Har du sett laget spela på plats?

– Ja, det har jag gjort men inte bortamatcherna. Då har jag varit hemma och tränat istället, säger han som håller med om att det är en märklig känsla att inte få uppleva pulseringen med en match i veckan.

– Under varje vecka förbereder man sig så bra som möjligt inför match och planerar allt efter det för att kunna prestera. Pressen att prestera är inte där. Jag ska inte sticka under stolen med att det kan vara skönt – i början – men det blir ganska snabbt att man tycker det är tråkigt. Man kan inte hjälpa laget på det sätt som man brukar.

Knackigt i Bundesliga

Max är vice lagkapten i landslaget och en viktig kugge i sitt klubblag, men Bergischer HC har inte gått så bra säsongen 2021/22.

– Det har gått lite knackigt, det måste man säga. Vi har tagit minst sex poäng för lite, säger Max.

– Vi har blandat och gett. Någon jättebra prestation och några som är helt OK, men också några som är för dåliga för att vara oss. Vi behöver några poäng fram till jul för att vi ska vara kunna vara nöjda med den första rundan fram tills det vänder.

BHC ligger just nu, efter tolv spelade kamper, på trettonde plats. Lägger man på sex poäng hamnar laget på femte plats.

Möter nya klubblaget

Hur många pinnar det kan bli nu på söndag då man möter serieledande Füchse Berlin på bortaplan återstår att se.

För Max är det ett extra intressant lag att möta eftersom han i somras skrev kontrakt med just Füchse Berlin från och med säsongen 2022/23. På något sätt är det topphandboll i ett nötskal: man är klar för ett annat lag men spelar ett sista år.

– Det blir mer och mer så. Vad det beror på är svårt att svara på men klubbarna vill säkra upp, säger han.

Det råder ingen tvekan om att man trots allt måste prestera.

– På den här nivån måste det vara så att man ger allt varje gång man uppträder. Annars hade man inte varit här, menar han.

ANNONS