Rönnängs IK inledde kvalspelet i kvalgrupp A med att vinna med 5–4 hemma mot Skillingaryd medan Stenungsunds HF i kvalgrupp B såg ut att gå mot en förlust hemma mot Motala AIF HK men vände och vann med samma siffror efter förlängning. Bild: Pontus Söderman

Mäktig upphämtning av Stingers gav extrapoäng – seger även för Rönnängs IK

Stenungsunds HF svarade för en mäktig upphämtning när man hemma mot Motala AIF HK vände underläge 1–4 till seger med 5–4 efter förlängning. Rönnängs IK vann med samma siffror hemma mot Skillingaryd.

Klockan fyra på söndag eftermiddag släpptes pucken i Tjörns Ishall för den första matchen av sex för Rönnängs IK i kvalserie A till hockeytvåan 2023/24.

Rönnängs lagkapten Rasmus Robertsson gav sitt lag ledningen med 1–0 redan efter 29 sekunders spel och gjorde också lagets andra balja efter 15.04.

Däremellan hann smålänningarna från Skillingaryd kvittera.

Sent mål avgjorde för RIK

På samma sätt som i den första perioden gjorde RIK även i den andra ett tidigt mål när Melker Samuelsson nätade efter bara 47 sekunder.

Innan den andra 20-minutaren var till ända hade dock Skillingaryd kvitterat till 3–3.

Vad trodde ni hände i den tredje perioden? Just det – tidigt mål igen för RIK, den här gången efter 73 sekunder då Connor Warholtz var sist på pucken efter förarbete av Niklas Andrén och Rasmus Robertson.

SIS kvitterade igen med knappt sex minuter kvar att spela och det såg ut att bli förlängning. Men när matchklockan stod på 16.49 kunde Alexander Amores ge Rönnäng ledningen med 5–4 och det resultatet stod sig matchen ut.

Intressant nog vann gästerna skottstatistiken med 35–32 men RIK hade bättre skärpa i avsluten.

Mäktig upphämtning

I kvalgrupp B tog Stenungsunds HF hemma i Stenungsund Arena emot Motala AIF HK som rest cirka 32 mil enkel väg för att på en söndag spela ishockey på västkusten.

Kevin Elgestål gav Stingers ledningen med 1–0 men gästerna från Östergötland vände till ledning 2–1 innan den första perioden var till ända, ett resultat som utökades till 3–1 i den andra perioden och 4–1 när ungefär halva den tredje hade spelats.

Men därefter gjorde Stingers en mäktig upphämtning. Efter 12.12 satte Tony Pappila 2–4. Drygt två minuter senare stod det 4–4 efter mål av Marcus Carlsson och Philip Elgestål!

I den sista perioden vann Stingers dessutom skotten med 24–8.

Avgjorde i förlängning

Därmed gick matchen till förlängning i max fem effektiva minuter.

Men bara 38 sekunder in på förlängningen kunde Philip Elgestål avgöra för Stingers till seger med 5–4. Stort jubel bland merparten av de 319 åskådarna i Stenungsund Arena.

Därmed fick Motala resa hem med en poäng medan Stingers behöll två.

På onsdag kväll spelar RIK borta mot LN 70 HC medan Stingers reser till Töreboda.