Malin Svensson arbetade tidigare som klubbdirektör i Stenungsunds HK men är numera kanslichef på Handbollförbundet Väst. I uppdraget att bistå kring VM i handboll för herrar som avgörs i januari 2023 med Göteborg som en av spelorterna. Det är ett uppdrag som hon mer än gärna gör.
Malin Svensson arbetade tidigare som klubbdirektör i Stenungsunds HK men är numera kanslichef på Handbollförbundet Väst. I uppdraget att bistå kring VM i handboll för herrar som avgörs i januari 2023 med Göteborg som en av spelorterna. Det är ett uppdrag som hon mer än gärna gör. Bild: Bildbyrån

Malin Svensson mitt i VM i handboll: ”Jag smilar upp ordentligt”

VM i handboll för herrar kommer att avgöras i Sverige år 2023 med gruppspel och mellanrundor i bland annat Göteborg. För Stenungsunds HK:s tidigare klubbdirektör Malin Svensson innebär det inspirerande men också mycket arbete då hon svarar för en del av organisationen.

ANNONS

Malin sökte och fick under 2021 jobbet som kanslichef på Handbollförbundet Väst som är ett av de största distrikten i Sverige.

Istället för att pendla från bostaden i Stenungsund till Stora Höga Arena blev det färd ännu längre söderut till Göteborg.

I uppdraget ingår bland annat arbete kring större mästerskap i handboll, däribland det VM som avgörs i januari 2023 med Göteborg som en av de primära spelorterna.

Central arbetsgrupp

En hel del av uppgifterna har hon fått till sig redan nu, men om det blir exakt så i praktiken återstår att se.

– Det vågar jag svara på först efter 2023, säger hon och skrattar.

ANNONS

För den 28:e upplagan av VM i handboll skapas en central arbetsgrupp som ligger under Svenska Handbollslandslaget AB. Bolaget ägs av handbollfsörbundet och är formellt sett den som ansöker och driver mästerskap.

– I den centrala gruppen finns ett antal olika arbetsuppgifter, säger Malin.

Flera arbetsuppgifter

Bland dem kan nämnas ekonomi, tävling och TV/media. När den centrala organisationen är på plats skapas en liknande lokalt.

– Det är här som Handbollförbundet Väst kommer in. Vi har en lokal arbetsgrupp som i det här fallet administrerar Scandinavium, kan man säga, där spel ska ske, säger Malin som tillfogar att Sverige ska spela sina matcher i denna arena.

– I vårt distrikt är det också gruppspelsmatcher i Jönköping men där är det Hallby som förening som bildar en lokal arbetsgrupp. Det sker gruppspelsmatcher i Jönköping men där vet man inte riktigt vilka lag som det kan bli.

De uppgifter som HFV ska hantera är bland annat föreningsbiljetter, media liksom att hitta volontärer. I den lokala gruppen finns även kommunala GotEvent med liksom Göteborgs stad.

Föreningsutveckling

Malin är en av flera spindlar i nätet.

– Man kan väl säga att jag är spindeln i nätet gentemot vårt distrikt och de arbetsuppgifter som vi har. Totalt är vi fem spindlar i nätet där jag är en av dem, säger hon.

Läggs det här jobbet ovanpå det du förväntas göra i övrigt eller avsätts det tid?

– Både och. Vi är medvetna om att Sverige söker väldigt många mästerskap. Om man gör en arbetsbeskrivning är det över en tioårsperiod. Då är mästerskap med som projekt, säger Malin.

– Det är också en form av föreningsutveckling. Ju mer handbollen syns desto mer utvecklas föreningarna.

”Smilar upp”

Hon tillfogar att det är ”otroligt många människor involverade i ett mästerskap – ännu fler än vad jag trodde”.

– Det är ju på fem ställen i Sverige som det kommer att spelas matcher. Det behövs till exempel volontärer på alla ställen.

Malin var så klart medveten om att jobbet som kanslichef innebär att hantera mästerskap men det är också något som hon vill arbeta med.

– Mästerskap finns med i min arbetsbeskrivning. Det är då jag smilar upp ordentligt, säger Malin.

– Logistikarbete kring mästerskap är jätteroligt att jobba med. Det är både hög puls och logistik, säger hon.

– Ju närmare vi kommer desto högre bli pulsen. Då får man också facit på att alla bitar är med och att man gjort rätt.

VM handboll 2023

Det 28:e världsmästerskapet i handboll avgörs i Sverige och Polen under perioden 14-29 januari 2023.

I Sverige sker gruppspelet i Göteborg, Jönköping, Kristianstad och Malmö med mellanrunda i Göteborg och Malmö. Sverige kommer att spela matcher i Göteborg.

Finalspelet sker i Stockholm på Tele2 Arena, en arena som kan ta 20 000 åskådare.

ANNONS