Med bas i närheten av Palma på Mallorca ägnar den 26-åriga Stenungsundstjejen Elina Hagberg sig åt att träna och spela golf. Målet är att bli en del av proffstouren i Europa. Parallellt studerar hon sin master i digital affärsutveckling på Göteborgs Universitet.
Med bas i närheten av Palma på Mallorca ägnar den 26-åriga Stenungsundstjejen Elina Hagberg sig åt att träna och spela golf. Målet är att bli en del av proffstouren i Europa. Parallellt studerar hon sin master i digital affärsutveckling på Göteborgs Universitet. Bild: Johan Lindahl

"Mitt dygn har 30 timmar”

Elina Hagberg är konståkerskan från Stenungsund som bytte kyla och vinter i Sverige mot solen och värmen på Mallorca i Spanien för att ta en plats i golftouren och samtidigt studera klart. I december hoppas hon kunna kvala sig in i till Europatouren i golf.

ANNONS

Medan vädret i Sverige just nu bjuder på kyla, regn och gråa skyar är Elina Hagbergs verklighet en helt annan.

– Idag är det 20 grader och sol. Det har varit lite molnigt de senaste dagarna men det har varit ganska behagligt, säger Elina.

– Det var mycket därför jag flydde det svenska ”ovädret” för att kunna vara här. Det är lite bättre förutsättningar för att kunna spela golf, säger hon.

Hon spelar inte för skojs skull – även om lusten till sporten självfallet måste finnas där – utan det är blodigt allvar. Elina siktar på golf som ett yrke.

ANNONS

– Banorna här nere är av fantastiskt kvalitet. Det finns alla förutsättningar för att kunna bli en duktig golfare.

Konståkning och golf

Den 26-åriga Elina Hagberg är född och uppväxt i Ucklum i Stenungsunds kommun och har ett förflutet inom konståkning med träning och tävling på elitnivå.

– Jag har åkt konståkning i hela mitt och haft golfen som en ”vid-sidan-av”-hobby, säger Elina som även hunnit med att spela ishockey men fick sluta för ”jag hade tydligen inte tillräckligt med timmar på dygnet”.

Hon representerade Stenungsunds Konståkningsklubb samt spelade ganska mycket golf i Stenungsunds Golfklubb, det senare fram tills hon var tolv år gammal.

– I tonåren fick jag välja mellan konståkning och golf. Då valde jag konståkningen. Det körde jag fullt ut fram tills förra våren 2020. Då lade jag skridskorna på hyllan och satsade på golf istället och att bli proffs, säger hon.

– Jag insåg att det blev lite väl mycket att hinna med två sporter på den nivån samtidigt. Jag kände att golfen var mer jag just nu.

Studerar på distans

Som en del i satsningen på golf har Elina valt att flytta till Mallorca.

– Under hösten fram tills det är kval till Europatouren i december bor jag här. Säsongen blir ju lite längre här nere än vad den hade varit hemma, säger hon.

Samtidigt med golfen studerar Elina. Hon blev klar med sin kandidatexamen i systemutveckling våren 2021 efter tre års studier på Högskolan Väst i Trollhättan.

– Nu pluggar jag min master i digital affärsutveckling på Göteborgs Universitet. De erbjöd distansstudier under hösten. Då valde jag att ta tillfället att sitta här nere på Mallorca för jag kan ju göra studierna var som helst, säger Elina om den utbildning som avslutas våren 2023.

– Jag studerar på heltid och spelar golf på heltid, säger hon om en tillvaro som underlättas av att hon lånar familjens bostad i Santa Ponsa belägen cirka 15 minuters bilresa väster om Mallorcas ”huvudstad” Palma.

Kostar men går runt

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Jag sitter med skolan från nio till tolv ungefär. Därefter är jag på golfbanan från tolv tills solen går ner, säger hon som ägnar mycket tid åt teknikträning.

– Vissa dagar spelar jag bara, vissa dagar tränar jag bara. Det beror lite på vad fokus ligger på, säger hon.

– Allt handlar om planering. Går man upp tidigt och går och lägger sig sent har man några timmar där emellan. Jag är en sådan som gör allt! Mitt dygn har 30 timmar.

Hon har tränare i golf, både hemma i Göteborg och på Mallorca, samt ett team av flera personer som backar upp henne.

Det låter som att det kostar pengar?

– Jo, men det går runt. Det är en dyr sport – absolut – men vill man verkligen, så går allt, säger Elina som bland annat hoppas kunna tjäna pengar via sociala medier.

– Man jobbar mycket med sponsorer för att kunna få finansiell stöttning. Det är det jag försöker jobba på nu.

Mentalt påfrestande

På samma sätt som konståkning är golf en solitär sport men det finns skillnader,

– Jag har jättemycket erfarenhet av att tävla inom konståkning, men golf är något annat. I konståkning fokuserar man väldigt mycket under en väldigt kort tid medan man i golf fokuserar väldigt mycket under väldigt lång tid, säger Elina.

– Det är mycket mer mentalt påfrestande att tävla i golf än konståkning. Mycket av det här året handlar om att skaffa sig erfarenheter och lära sig så mycket som möjligt, säger hon.

– Det är en individuell sport och det är en individuell satsning. Man ÄR ganska ensam i mycket av av det man gör. Man har mycket folk omkring sig, men alla fokuserar på sitt egna spel.

Spel på hemmaplan

Hon har under 2021 spelat ett antal tävlingar och på så sätt tjänat en del pengar. Man behöver inte hamna på pallplats för att kunna lyfta ett femsiffrigt belopp. Allt hänger på vad det är för sorts tävling. Vissa har större prestige.

– I år har jag spelat 15 tävlingar kanske. Jag har mest spelat nationellt i Sverige – bland annat fem tävlingar i Nordic Golf Tour – eftersom man inte kunnat resa så mycket på grund av corona, säger Elina.

Hon har hunnit med en tävling på den spanska proffstouren och ska hinna med två till under de kommande veckorna. I den förstnämnda, som avgjordes i La Coruna för en månad sedan, kom hon på åttonde plats.

– Nästa år kommer jag att kunna spela i väldigt många fler länder, säger hon.

Avgörande i december

Vägen framåt går via den kvaltävling som sker den 9-12 december i La Manga i södra Spanien.

– Då avgörs steg ett. Steg två avgörs den 16-19 december, säger Elina.

– Jag har lite dålig koll just nu men jag tror det är topp 25 som går vidare till steg två, säger hon.

Målet är att få ett så kallat fullt kort som ger tillträde till Europatourens alla tävlingar, men en placering längre ner i kvalet ger möjlighet till spel fast då i färre antal tävlingar.

– Men alla spelar ju om att få ett fullt kort.

ANNONS