Morlanda hade medvind i Orustderbyt – Torp gjorde sin allra första match för säsongen

I Orustderbyt mellan Morlanda och Torp gick hemmalaget segrande ur striden med 4–0 efter att ha haft medvind i såväl första som andra halvlek. För gästerna var det premiär i dubbel bemärkelse då det var första matchen för säsongen.

ANNONS
|

När ett lag förlorar är det kutym att lagkaptenen får föra lagets talan, i det här fallet Eje Fred i Torp som berättar att man inte kunnat spela någon träningsmatch under våren.

– Vi har haft för få gubbar så vi har fått ställa in. Det här var vår första match och en helt ny formation, säger Fred som förklarar:

– Vi har alltid kört 4-3-3 eller 3-5-2 men nu bestämde vi oss för 4-4-2. Vi är lite nya med det och kom inte riktigt rätt i positionerna. Med den formationen ska vi vara en enhet där vi jobbar tillsammans men vi blev för spretiga, säger han.

ANNONS

– Men vi orkar inte heller riktigt lika mycket. Vi har ju inte kommit in i matchtempo.

Medvind för Morlanda

Bristen på tempo var ganska uppenbar för de närmare 100 närvarande på ett soldränkt men blåsigt Glimmaråsen i Ellös – ”kortbyxor var nog ändå fel val” som en i publiken uttryckte det – där spelarna i Torp efter en stunds spel ombad att ”vila mer med bollen”.

Morlanda kom i anfall på anfall och det var nog inte enbart medvinden som gjorde att det helblå laget tog sig igenom det för dagen rödklädda lagets försvar.

Till Edvin Holmdahls 1–0 och Axel Olofssons 2–0 ska läggas att Simon Häggbom fick ett mål bortdömt – helt korrekt, för övrigt – för att bollen tagit på hans arm och in i mål.

Mycket fin plan

Axel Olofsson följde upp sitt mål i den första halvleken med ett andra mål i den andra vilket också blev kampens sista.

– Bra väder, OK fotboll, svårspelat. Men det var en mycket fin plan, säger han om den, det ska medges, för årstiden mycket fina och framför allt gröna planen.

– Jag tycker att vi gör det bra och de har ju inte så många lägen heller.

Din egen insats?

– Helt OK. Mål är alltid kul men jag hade inte så mycket boll.

Nytta av ishockey

Axel har även spelat ishockey för Rönnängs IK. Det syntes på planen där han med sin låga tyngdpunkt oftast vann närkamperna och kunde ta sig förbi sin motståndare.

Har du nytta av ishockeyn i fotbollen?

– Ja, det tycker jag Jag har fysiken och kan ta en tackling men har också snabbheten, menar Axel.

Hade du nytta av fotbollen i ishockeyn?

– Spelsinnet kanske. Man vet vad man hade runt omkring sig. Lite split vision kanske.

Vad vill ni i Morlanda med den här säsongen?

– Vi spelar för att vinna. Vi har ett bra spelsystem och många i truppen. Och vi blir fler och fler på träningarna nu när solen skiner.

Möter annat lag

För Torps del går det enligt Eje Fred inte att dra några slutsatser.

– Det var första matchen för oss. Men när de kommer till vår hemmaplan tror jag att de kommer att få möta ett annat motstånd, menar Fred.

Han gör sin sjunde säsong i Torp och det i en serie som i år nästan är en STO-angelägenhet med fem A-lag och tre andralag. Massor av derbyn, med andra ord.

– Våra största rivaler är nog Myckleby. Vi fajtades i division sju för två säsonger sedan. Då var vi de enda Orustlagen i den serien. Sedan gick båda lagen upp.

Fotboll

Division 6 södra Bohuslän

Morlanda Goif-Torp Goif

4–0 (2–0)

Målskyttar Morlanda: Axel Olofsson 2, Edvin Holmdahl och Simon Häggbom.

ANNONS