Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bakom den bortre målstolpen ligger konstgräs i rullar redo att rullas ut på Ängevis griusplan. Myckleby IK i Svanesund på östra Orust hade hoppats kunna göra det i höst men väntar till vårvintern nästa år. Bild: Tony Balogh
Bakom den bortre målstolpen ligger konstgräs i rullar redo att rullas ut på Ängevis griusplan. Myckleby IK i Svanesund på östra Orust hade hoppats kunna göra det i höst men väntar till vårvintern nästa år. Bild: Tony Balogh

Mycklebys miljongräs i Ängevi är redo att börja rullas ut

För en knapp miljon kronor har fotbollsklubben Myckleby IK på Orust fått konstgräs till sin anläggning i Ängevi. Om allt går enligt plan ska gräset kunna tas i bruk framåt vårkanten 2022.

Myckleby IK, som fyllde 90 år den 16 september, blir den tredje föreningen efter Stala IF och Gilleby IF (Morlanda GoIF i Ellös utreder möjligheterna) på ön att få konstgräs.

Just nu ligger det på plats i form av stora rullar intill grusplanen vid Ängevi. Allt granulat är packat i stora vita säckar.

– Det har varit för dåligt väder för att rulla ut det – det måste vara torrare än vad det har varit, säger Thorbjörn Gunnarsson, ordförande i Myckleby IK, som hoppas på att arbetet kan startas i februari eller mars.

– Vi hade gärna kört igång i november, men det går inte för det är för kladdigt att lägga ut. Vi får vänta tills det torkar upp, säger han.

Niomannaplan

Till saken hör att det inte är en elvamannaplan utan niomannaplan.

– Det är en niomannaplan. För oss var det det ekonomiskt det bästa. Grusplanen är 90 meter lång och 60 meter bred. Vi kan inte göra planen större, säger Gunnarsson.

– Vi har tittat i tio års tid på att lägga planen på ett annat ställe, men vi har inte ekonomi till det, säger han.

– Vi känner att vi behöver en konstgräsplan som alla kan nyttja på vintern. För seniorerna är den för liten för match, men den passar som träningsplan och matchplan för ungdomsfotboll upp till niomanna.

Öppen för sponsring

Av Bohusläns FF fick MIK vetskap om att det gick att köpa bra konstgräsplaner i andra hand. Det konstgräs som nu väntar på att få rullas ut kommer ursprungligen från Jönköpings kommun.

Vad ligger budgeten på?

– En ny plan kostar mellan fyra till sex miljoner kronor beroende på vad det är för plan och hur mycket som ska göras, säger Gunnarsson,

– Den här planen kommer att hamna under miljonen ungefär. Vi har tagit beslutet att vi har egna pengar för detta men vi söker samtidigt bidrag, säger han.

Just nu går planen inte under något annat namn än Ängevi, men klubben är öppen för sponsring från företag.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.