Den 18-åriga hockeybacken Nora Oskarsson fick i lördags göra sin första match i SDHL när hon spelade med Göteborg HC mot Djurgårdens IF. Hon är fostrad i Rönnängs IK men spelar till vardags i Trollhättefallens HC.
Den 18-åriga hockeybacken Nora Oskarsson fick i lördags göra sin första match i SDHL när hon spelade med Göteborg HC mot Djurgårdens IF. Hon är fostrad i Rönnängs IK men spelar till vardags i Trollhättefallens HC. Bild: Trollhättefallen

Nora från Rönnängs IK debuterade i SDHL för GHC

Rönnängs IK fortsätter att leverera spelare till den högsta nivån inom svensk damishockey. Efter Hanna Thuvik och Linnea Pettersson Dove följer nu den 18-åriga ishockeybacken Nora Oskarsson som fått debutera i SDHL för Göteborg HC.

ANNONS

I lördags eftermiddag spelade GHC hemmamatch i Angered Arena norr om Göteborg mot Djurgårdens IF. Inför den matchen lånade GHC in Nora som till vardags spelar i Trollhättefallens HC i damettan södra.

LÄS MER:GHC tror på Linnea: ”Gillar att ha en liten press på mig

– De behövde hjälp och lånade in mig plus, tror jag, några tjejer från Hovås. Jag fick träna med laget i fredags och så var det match i lördags, säger Nora som fick frågan per mess från Trollhättefallens ordförande.

LÄS MER:Thuvik förlängde med Brynäs: ”Det var rätt så självklart för mig”

– Då tackade jag ja till det! säger Nora som i samma lag hade sällskap med en annan spelare från Rönnängs IK: Linnea Pettersson Dove.

Fick mycket istid

Mot Djurgården fick Nora mycket istid.

ANNONS

– Jag fick möjlighet att vara tredje backpar. Vi fick spela vart tredje byte förutom powerplay och boxplay samt de sista minuterna, säger Nora som bildade backpar med kanadensiskan Misty Rae Seastrom.

Nora Oskarsson är 18 år gammal och spelade fram tills förra säsongen i både Rönnängs IK och Trollhättefallen.
Nora Oskarsson är 18 år gammal och spelade fram tills förra säsongen i både Rönnängs IK och Trollhättefallen. Bild: Trollhättefallen

Då träffade du henne första gången i fredags?

– Ja, då fick vi träna med varandra och snackade lite grand. Jag brukar spela olika som back. I Trollhättefallen är det mycket till höger, men i GHC fick jag spela vänster eftersom vi båda är högerfattade, säger Nora.

GHC har, helt enkelt uttryckt, gått tungt i serien. Laget ligger sist med en inspelad poäng. Mot Dif blev det förlust med 3–6.

– Men jag tycker att det var en bra match! Vi skapade chanser och stod emot bra, säger hon.

Kan det bli fler matcher med GHC?

– Det är inte omöjligt – det beror lite på. Jag har ju fortfarande Trollhättefallen och det får bli min prioritet. Men jag är fortfarande öppen för GHC.

Långa bortaresor

Nora är född 2003 och bor i Skärhamn på västra Tjörn. Hon har spelat ishockey i Rönnängs IK med killar fram tills förra året.

– Under några år spelade jag i både Rönnängs IK och Trollhättefallen. Förra året ville jag fokusera på ett lag. Då blev det damhockey, säger hon.

Har du alltid varit back?

– Jag började som back och är det nu, men när jag spelade Stålbucklan (dåvarande TV-pucken för tjejer - reds.anm) satte de upp mig som forward. Det var jag i två år 2017 och 2018. Då fick jag också möjlighet att vinna Stålbucklan.

Två-tre gånger i veckan tar hon sig till Trollhättan för träning. Utöver det blir det minst en men ibland två matcher i veckan. i damettan södra, som är serienivån under SDHL, blir det långa bortaresor.

– Som till exempel Karlskrona och Malmö men även Hvidovre i Köpenhamn. Vi möter varandra tre gånger under säsongen.

Skolan går före

När Nora inte spelar ishockey studerar hon sista året på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Första året hade hennes tekniska linje hockeyinriktning, men det krockade med andra ämnen.

Nora tränar två-tre gånger i veckan med Trollhättefallen och spelar minst en match i veckan. När det är fråga om bortamatcher kan det bli matcher i Karlskrona och Linköping men också mot Hvidovre i Danmark.
Nora tränar två-tre gånger i veckan med Trollhättefallen och spelar minst en match i veckan. När det är fråga om bortamatcher kan det bli matcher i Karlskrona och Linköping men också mot Hvidovre i Danmark. Bild: Trollhättefallen

Vad som händer efter examen senare i år återstår att se.

– Jag hoppas komma in på en teknisk högskola. Ett alternativ är att ta ett sabbatsår från skolan för att jobba, resa och kanske plugga upp några ämnen, säger hon.

Går skolan före ishockeyn?

– Ja, för mig gör den det nu. Det var därför som jag i somras trappade ner för att bara spela tjejhockey för att hinna med skolan, säger Nora.

– Jag tycker hockey är jättekul men jag vill skapa mig en stabil utbildning.

ANNONS