Här är kvintetten som seglade för Stenungsund i den andra deltävlingen i allsvenskan i segling som gick av stapeln i Örnsköldsvik den 20-22 augusti. Från vänster: Magnus Lindvall, Beata Törneman, Magnus Lundberg, Felicia Kantling och Alexander Hargefors. Till den sista deltävlingen i Västerås är det ett helt nytt lag som seglar för StSS
Här är kvintetten som seglade för Stenungsund i den andra deltävlingen i allsvenskan i segling som gick av stapeln i Örnsköldsvik den 20-22 augusti. Från vänster: Magnus Lindvall, Beata Törneman, Magnus Lundberg, Felicia Kantling och Alexander Hargefors. Till den sista deltävlingen i Västerås är det ett helt nytt lag som seglar för StSS Bild: Daniel Stenholm

Nu avgörs allsvenskan i segling: ”Vi är laddade”

I Västerås gör i helgen de bästa seglingsklubbarna i Sverige upp om fem platser i Champions League nästa år. På andraplats i tabellen återfinns Stenungsund.
– Vi är laddade och ser fram emot att få möta de bästa klubbseglarna i Sverige, säger Johan Fredriksson, lagkapten för Stenungsunds lag.

ANNONS

Stenungsunds allsvenska seglingslag består av cirka 20 personer som kan tas ut till årets deltävlingar som är tre till antalet. Till den avslutande seglingen i Västerås är det en kvintett som reser.

De fem personerna är Johan Fredriksson (rorsman), William Karlsson (taktiker, stor skot), Linn Berntsson (taktiker, trim), Karolina Neary (trim, vind) och Joakim Romell.

– William är junior liksom Lill, säger Johan Fredriksson om det lag reser till Västerås idag torsdag.

Tvåa i tabellen

Västerås är värd för avslutningen på årets upplaga av allsvenskan i segling. De fem bäst placerade lagen får en möjlighet att nästa år kvala till Champions League.

LÄS MER:Stenungsund SS trea efter spurtduell

– Det har ju tidigare varit två delseglingar: en i Långedrag och en i Örnsköldsvik. Vi ligger rätt bra till totalt, säger Johan aningen modest – laget ligger ju trots allt tvåa efter KSSS i en tabell med 18 deltagande lag.

ANNONS

– Allt avgörs den här helgen. Jag har inte tittat så mycket på de andra klubbarna. Vi fokuserar mer på prestation istället för resultat, säger han.

– Men vi siktar givetvis på att komma så högt upp som möjligt och att komma på pallen. Vi lurar i vassen och kommer att ”hugga” – vi är sugna och laddade!

Kan vattnen i Västerås

Intressant är att Johan Fredriksson seglar i Västerås vid Mälarens norra strand för tredje året i rad.

Då borde du kunna vattnen i Västerås rätt bra?

– Det är insjöförhållanden. Det är ganska byiga vindar. Vinden kommer från land och är ganska ”söndertrasslad”, säger Johan.

LÄS MER:Stenungsund precis utanför pallplats

– Har vi tur, som vi har haft de två tidigare åren, kommer vinden från sydväst. Då är det ganska jämna förhållanden, säger han.

– I och med att det är höst brukar det alltid vara lite fart på gradientvinden.

15 race per lag

Lagen anländer till tävlingsplatsen där sex båtar väntar. Med start på fredag och avslutning på söndag ska lagen tillsammans köra 45 race.

LÄS MER:Stenungsund siktar på Champions League

– Vi kliver i en båt – har vi tur på morgonen hinner vi kanske träna en halvtimme – och sedan går starten där varje race är tretton-femton minuter långa. Sedan åker man in till land, dricker kaffe samt analyserar säger han.

– Sedan vilar man kanske ett eller två race. Man kör ungefär vart tredje race vilket ger 15 race per lag.

Allt avslutas med ett finalrace på söndagen då allt ställs på sin spets.

ANNONS