Mats Pettersson är ordförande i Rönnängs IK och Hans Kristensson är ordförande i stiftelsen som driver Tjörns ishall. Arbetet med att renovera och bygga om och till den snart 40 år gamla ishallen har inletts.
Mats Pettersson är ordförande i Rönnängs IK och Hans Kristensson är ordförande i stiftelsen som driver Tjörns ishall. Arbetet med att renovera och bygga om och till den snart 40 år gamla ishallen har inletts. Bild: Tony Balogh

Ny byter Tjörns ishall skepnad

Efter fem års arbete för något som egentligen skulle ha påbörjats för kanske tio år sedan har ombyggnationen och renoveringen av Tjörns ishall i Rönnäng kommit igång. Går allt enligt planerna ska en uppdaterad ishall kunna tas i bruk i god tid innan nästa säsong. På vägen byter delar av utsidan kulör från ljusgult till sjöbodsrött.

ANNONS
|

Tankarna på att bygga en ishall i Rönnäng lyftes första gången redan år 1973. Först tio år senare beviljades projektet de pengar som behövdes och det efter visst rabalder i Tjörns kommunfullmäktige.

Hallen uppfördes på rekordtid. Redan den 13 december 1983 kunde RIK spela första hemmamatchen mot Vårgårda. Den 28 januari året därpå invigdes Tjörns ishall mera formellt.

På den tiden var Hans Kristensson vice ordförande i den stiftelse som tillsammans med Tjörns kommun och Tjörns Konståkningsklubb idag driver hallen.

– Men det har väl inte gjorts så många reparationer sedan dess, säger han.

När skulle det ni ska göra nu egentligen ha gjorts?

ANNONS

– Säkert tio år sedan, säger Kristensson.

– Och när vi började för fem år sedan skulle processen bara ta två år, säger Mats Pettersson, ordförande i Rönnängs IK.

– Men det är bra att vi är där vi är nu, säger Kristensson.

Vändningen kom

Kristenssons engagemang i Tjörns ishall inleddes när hans son började spela hockey vid fem-sex års ålder.

– När han var 16-17 år gammal fick han ont i ett knä. Då slutade han. Då sa jag att det var bra med ishallen för min del, säger Kristensson.

Efter ett ganska långt uppehåll är Kristensson sedan några år tillbaka i stiftelsen fast nu som ordförande. Där har han nära kontakt med bland annat Mats Pettersson.

Kristensson är i hallen ett par gånger i veckan för att bland annat hantera administration samt ”betalningar hit och dit” plus att han är med på byggmöten.

– Det är fem år sedan vi drog igång projektet kring ishallen, säger Pettersson. Det som gjorde att vi fick politikerna – det är min åsikt i alla fall – att bli intresserade var att vi behövde omklädningsrum för tjejer. Där fick vi en öppning.

Läktaren tas bort

Öppningen har lett till en kommunal borgen på 18,8 miljoner för att göra i ordning hallen.

– Två miljoner har vi redan gjort slut på då vi lagt om taken på ishallen, säger Kristensson.

Det mest synliga beviset just nu för att projektet verkligen kommit igång är att sittplatsläktaren tagits bort. På parkeringen återfinns en hög med allt trä för vidare transport till mer lämplig plats. Snart kommer metallställningarna att gå samma väg.

– Den ska ersättas av en brandsäker läktare, säger Kristensson.

Hur många som får plats på den nya läktaren återstår att se, men förhoppningen är att hallen även i framtiden ska kunna ta in 550 åskådare. Istället för bänkar blir det individuella säten på en läktare som ska bli brantare och kanske komma ännu närmare isen.

Från ljusgult till sjöbodsrött

Nästa steg är att bygga alla de nya omklädningsrummen i den södra delen av ishallen. De nuvarande rummen blir kvar i avvaktan på att de nya ska komma plats.

Under den kommande säsongen 2021/22 ska publiken kunna ta den nya läktaren i besittning, inklusive en hiss (”det har med tillgängligheten att göra”), medan caféet plus kanslilokaler på andra våning får stå kvar.

– Jag tror inte vi kommer att kunna göra något med caféet förrän mot slutet av nästa säsong, säger Pettersson.

Själva isytan behöver inte åtgärdas och sargen byttes för några år sedan.

På taket ska solpaneler komma på plats. Projektet har fått extra pengar från Tjörns kommun för detta på en halv miljon kronor. Hallen kan dock inte bli självförsörjande på el.

– Men i bästa fall skulle man kanske kunna klara el för omklädningsrum plus café och kansli, säger Pettersson.

Del av utsidan byter färg – från ljusgult till den röda kulör som syns på flertalet sjöbodar.

Inget namnbyte

Det är populärt med att idrottsanläggningar byter namn efter en sponsor. Men det är inte aktuellt för Tjörns Ishall.

– Så länge vi inte får större sponsorer, skrattar Pettersson som bland annat syftar på att Tjörns kommun ju stöttar finansiellt.

Formellt är det stiftelsen som bestämmer vad hallen ska heta.

– Det är stiftelsen som äger hallen, så det är klart att den också äger namnet, säger Pettersson.

– Men det är väl inget fel på Tjörns ishall? säger han och skrattar.

ANNONS