Ny chans för Henån/Gilleby

Förra året var Henån/Gilleby nära att ta klivet rakt genom division 4. Men poängtapp i säsongsavslutningen innebar att laget slutade trea i serien. Nu blickar Orustlaget mot en ny chans i år.
– Vi siktar högt det sen får vi se vart det bär, säger lagets tränare Anders Senften.

ANNONS

Precis som för många andra lag lagt har årets försäsong för Henån/Gilleby varit speciell. Från att ha tränat på under ovisshet kom beslutet om att spela enkelserie under andra halvan av säsongen.

– Det är alltid tråkigt för alla och framförallt för killarna i laget. Man tränar och tränar och tror och hoppas på att seriestarten kommer. Det är klart att det tar på motivationen, men vi har gjort det bästa vi kan av det och det känns ändå helt okej, säger Senften.

Träningsvann mot Skärhamn

Men nu är snart fotbollen tillbaka på Tavlebordsvallen på riktigt. Och redan under tisdagens träningsmatch mot Skärhamn fick laget känna på att spela inför hemmapubliken igen.

ANNONS

– Det är fantastiskt roligt att spela inför publik såklart. Det blir alltid lite mer känsla och nerv när publiken är på plats, säger Senften och tillägger:

– Det är lite extra tändvätska, det blir lite mer adrenalin och det är lättare att tända till.

Tisdagens match då? Den vann Henån/Gilleby med 3–1 efter mål av Bjarne Maug, Ludvig Martinsson och Alexander Hellohf. Gästernas mål gjordes av Hugo Wolfbrandt.

– Det är ju snart premiär så det är skönt att få en match i benen och känna på vårat spel. Det har inte blivit så jättemycket matcher så det är alltid gött att få matcher och känna hur spelet sitter.

Hur sitter det då?

– Det sitter helt okej med tanke på omständigheterna.

Surt avslut 2020

Förra säsongens avslut lämnade viss bitter eftersmak. Som nykomlingar hade Henån/Gilleby möjligheten att ta steget rakt upp till trean. Men efter tappade poäng i slutomgångarna missade laget uppflyttning på målskillnad.

– Förra året hade vi nästan allt i egna händer. Men så slutade vi trea på målskillnad, det var surt att vara så nära nära och att vi hade det i egna händer säger Senften.

I år tar ni steget upp?

– Det är klart man önskar det. Men det är en enkelserie där varje match spelar roll och blir väldigt viktig. Man ska ha turen med sig och kanske möta rätt lag i rätt matcher. Vi siktar högt men sen får vi se vart det bär.

”De får scouta oss”

Årets upplaga av Henån/Gilleby kommer till stor del påminna om förra årets lag.

– Det är klart att några ungdomar blivit lite äldre och bättre och någon som slutat. Det är jämbördigt lag med förra årets. Även om det lutar lite åt att vara lite bättre.

Blir det några spelmässiga eller taktiska förändringar i år?

– Det kan vara lite annorlunda. Vi låter vara sagt så. Vi behöver inte ge lagen för mycket, haha! De får scouta oss om de vill få koll, säger Anders Senften.

Oliver ska kliva fram

Ett exempel på en sådan spelare som tagit steg från förra året är 20-årige Oliver Maug. Förra året lyftes han fram som en ung talang att hålla ögonen på. I år ska han vara en viktig del av mittlåset i backlinjen. Han ser framemot den nya säsongen.

– Det känns bra för min del. Vi är ett rätt ungt lag och det är bara att köra på. Laget är så bra överlag att även om man har en dålig period så finns det någon som täcker upp, säger han och fortsätter:

– Det blir många matcher och det ska bli roligt att spela. Det känns som vi har tränat på rätt bra. Vi ha kört lite roligare övningar så det har tränarna skött bra. Närvaron har varit bra också.

Precis som förra året blir årets serie en enkelserie. Det innebär färre, men viktigare, matcher jämfört med en vanlig säsong. Med färre poäng att spela om blir varje poäng viktigare. Något som kan vara både bra och dåligt för lagen.

– Jag tror vi hade lite fördel förra året. Vi var nykomlingar och lag som kände att de ville vinna serien kunde bli överraskade av oss. Jag tror att en enkelserie gynnar oss lite, men det gäller att ha rätt matcher hemma.

Vilka är de tuffaste matcherna?

– Framförallt är det Dalslandslagen som är de tuffa bortamatcherna. Det är både längre resor och bra lag.

Henån/Gillebys första match i årets serie är den fjärde augusti borta mot Ödsmål.

ANNONS