Gustav Kjellström kan hejas på av publik – men hur många klarar SIF-gården under restriktionerna?
Gustav Kjellström kan hejas på av publik – men hur många klarar SIF-gården under restriktionerna? Bild: Pontus Söderman

Oklart med publik inför SIF-premiären

5 juni spelar Stenungsunds IF premiär i division 2 herr. Då väntar derby direkt mot seriens favorit och publiklag Oddevold – på SIF-gården.

ANNONS
|

Svenska fotbollförbundet hade under tisdagen ett digitalt möte med distrikten, däribland Bohusläns FF, angående publik under gällande coronarestriktioner. Men så mycket nytt kom inte fram.

Från 1 juni är det tillåtet med 500 i publiken sittande, eller 100 stående.

Mikael Wireby, kanslichef vid Bohusläns FF.
Mikael Wireby, kanslichef vid Bohusläns FF. Bild: Erika Olofsson

– Det är mycket regler kring restriktionerna. Man kan inte heller kombinera stående och sittande. Det Går inte att räkna med att ”vi kan ta in 170 personer på vår sittplats och sedan ta in 100 stående”. Antingen har man sittande publik eller stående, säger kanslichefen Mikael Wireby vid Bohusläns FF.

Varje besökare ska ta fem kvadratmeter i anspråk. Sedan är det upp till varje förening att räkna ur hur många arenan kan ta in.

ANNONS

– Det här är kopplat till ett stort ansvar hos föreningarna att släppa in publiken. Det är viktigt att man som arrangör måste kunna leva upp till det. Med 2,5 meters avstånd i sidled med stående publik längs långsidan ska man kunna till det, säger Mikael Wireby efter en snabb överslagsräkning.

Polisen i sin tur har ingen möjlighet att kontrollera att allt följs exakt, samtidigt som Västra Götalandsregionen har sina rekommendationer som står över SvFF:s regler.

Utöver publiken på plats, finns också regler för hur insläpp, kiosker och toaletter ska hanteras.

– Vi hoppas komma med tydligare information 1 juni. I nuläget får vi gå på de restriktioner som finns.

Henrik Frendin, Stenungsunds IF:s föreningsutvecklare.
Henrik Frendin, Stenungsunds IF:s föreningsutvecklare. Bild: Simon Norberg

SIF-gården har inte mycket till sittplatsläktare, men hur klubben ska hantera publiktrycket inför premiären mot Oddevold är inte bestämt.

– Vi väntar på information. Och Bohus bataljon (Oddevolds supporterklubb) är på oss och vill boka biljetter, säger Henrik Frendin, föreningsutvecklare hos Stenungsunds IF:

ANNONS