Musslor.
Musslor. Bild: Lasse Edwartz

Oro för musselodlingar inför Tjörn runt

Hur kommer de musselodlingar som idag ligger i Stigfjorden att påverka lördagens Tjörn Runt-segling? Arrangörerna Stenungsunds SS är oroade över att odlingarna kan röra sig ut mot farleden.

ANNONS
|

– Normalt sett ska vi kunna passera men det finns en risk att en musselodling driver och hamnar i farleden. Vi kommer på skepparträffar på fredagskvällen att informera alla skeppare om den risken, säger Olof Beckman i Stenungsunds SS.

Han säger att vinden kommer att påverka huruvida musselodlingen hamnar i farleden eller inte.

– Med ostlig vind som man förutspår är risken större och därför vill vi gå ut med den informationen till alla deltagare.

Musselodlingarna i Stigfjorden ligger normalt inte i farleden men om de börjar driva dit finns risker för kollisioner med tävlingsbåtar.

Ett annat orosmoln är att det ser ut att bli mycket svaga vindar på lördag vilket gör att seglingarna kan ta mycket lång tid. Prognosen är enbart en eller två sekundmeter.

ANNONS

– Blir det för svaga vindar och båtarna har svårt att ta sig runt Tjörn kan vi korta banan och ha målgång vid Vannholmen vid inloppet av Stigfjorden. Seglingarna kommer hur som helst att avslutas kl 21.00 på kvällen och pågår alltså i max tolv timmar.

ANNONS