Orust Tvärs är inställt på att genomföras

Orust Tvärs terränglopp ställdes in förra året men lördagen den 25 september är det meningen att årets upplaga ska gå av stapeln. För deltagarna stundar 27 kilometer tvärs över ön och över stock och sten.

ANNONS

2020 års upplaga av det populära terrängloppet ställdes in av kända skäl.

– Förra året var vi kanske mer kaxiga än andra lopp och tänkte att ”jodå, det är klart att det kommer att gå” men sedan fick vi dra tillbaka det, säger Jessica Bergman, kommunikationsansvarig för Orust Tvärs.

Att kunna hålla avstånd utomhus är kanske inte så svårt att göra, men arrangörerna bussar deltagarna från målområdet i Svanesund till starten i Morlanda.

– Det våndades vi över men nu känns det som att det kommer att funka, säger Bergman.

Sista helgen i september

Årets lopp har satts till lördagen den 25 september. Datumet har förr om åren varit aningen flytande.

ANNONS

– Vi har laborerat med både augusti och september. Möjligen har det också varit första helgen i oktober, men då brukar det vara ganska dåligt väder, säger Bergman.

Hänsyn måste tas till andra lopp då järngänget bakom Orust Tvärs, bestående av cirka ett 30-tal funktionärer, också ska kunna vara tillgängliga.

Klassiska Göteborgsvarvet, som normalt avgörs i maj månad, är i år flyttat till den 19 september.

– Det är klart att många springer det loppet men det här är ett traillopp. Man får kolla på andra traillopp snarare än att titta på halvmaror och liknande.

Kuperad terräng

Orust Tvärs arrangeras av två sektioner inom Svanesunds Gif: gymnastk och fitness samt orienteringssektionen.

– Banan har sett likadan ut i alla år men det är inte 27 kilometer på platt mark. Man får räkna med att det tar två och en halv timme att springa, säger hon.

Hur fördelas typen av underlag?

– Det är kanske 200 meter på grus eller asfalt. Resten är kuperat. Det är inne i skogen och man får hålla kolla på rötter. Även om det är en stig är det ett tufft underlag.

Maxtak på 275 deltagare

Arrangörerna har satt ett tak på 275 deltagare. Den exakta siffran på antalet anmälda var i fredags förmiddag 79 personer. Arrangörerna har dragit igång en marknadsföringskampanj.

– Min analys är att man ”håller” på tangenterna och avvaktar, men sedan kommer det att ”smälla till” när vi börjar närma oss. Vi hade gärna sett att människor anmäler sig nu, säger Bergman.

– Det tickar in anmälda hela tiden och vi har sett att det ökar.

ANNONS