Orust Tvärs laddar för en lördag i strålande solsken

Nu på lördag väntas det bli strålande höstväder vilket är perfekt för arrangörerna av Orust Tvärs terränglopp. Då kanske de sista löparna hinner anmäla sig till det 27 kilometer långa loppet.

ANNONS
|

Kring lunchtid på torsdagen hade exakt 169 löpare anmält sig till det lopp där maxtaket är satt till 275.

Antalet är av vikt för att arrangörerna – orienterings- samt gymnastik-och fitnessektionen i Svanesunds Gif – ska kunna beställa bland annat mat till alla deltagare liksom de bussar som tar löparna från Svanesund till starten i Morlanda för det lopp som är en del av Kuststigen Bohuslän.

– Vi tog häromdagen höjd för det genom att beställa ytterligare en buss, säger Jessica Bergman.

Inför Orust Tvärs arbetar hon som kommunikations- och mediaansvarig. På lördagen utgör Jessica tillsammans med Svanesunds ordförande Åsa Molin tävlingsledningen.

ANNONS

Pandemin har inverkat

Årets upplaga skulle ha varit den tionde men blir den nionde då 2020 års Orust Tvärs ställdes in på grund av corona.

Pandemin skickar delvis sin långa skugga även över årets upplaga. Först den 31 maj bestämde Svanesunds Gif sig för att trycka på startknappen.

– Jag tror absolut att pandemin haft en inverkan. När vi förr har släppt datumet för att anmäla sig har det blivit fullt ganska fort, säger Jessica.

– Så har det inte varit i år. Dels har folk väntat in i det sista dels har det varit en del andra lopp som dykt upp som vi inte kunnat parera för när vi planerade in vårt lopp, säger hon.

– Det är absolut pandemirelaterat att vi inte har lika många anmälare i år som det har varit innan.

”Har roligt ihop”

På plats under lördagen är, förutom deltagarna, även cirka 35-40 ideella för att på olika sätt hjälpa till.

– För många är det en social grej. Man har roligt ihop, säger Jessica.

– Man både får och ger mycket positiv energi från löparna, säger hon och tillfogar att många deltagare återkopplar till Orust Tvärs med beröm av olika slag.

Väderprognosen för lördagen är synnerligen positiv: strålande sol och som mest 15 plusgrader.

– Det ser riktigt bra ut men det kan vara blött i spåren efter allt regn som kommit innan dess. Vi rekommenderar verkligen trailskor. De som har sprungit förut vet hur det ser ut, säger Jessica.

ANNONS