Den SHK-fostrade mittsexan Emelie Broberg var den anrika storklubbens enda nyförvärv inför säsongen 2021/22. Efter fyra segrar på fem spelade matcher hänger laget på toppen i division 1 södra.
Den SHK-fostrade mittsexan Emelie Broberg var den anrika storklubbens enda nyförvärv inför säsongen 2021/22. Efter fyra segrar på fem spelade matcher hänger laget på toppen i division 1 södra. Bild: Jari Välitalo

Pangstart i anrika storklubben – Emelie Broberg visar vägen

Fjärde segern och häng på tabelltoppen, personligt målrekord med åtta baljor och beröm från tränaren. Livet ler just nu mot SHK-fostrade mittsexan Emelie Broberg i den anrika storklubben HK Drott Halmstad.

ANNONS
|

Damlagets tränare – Lars-Magnus Jönsson – öste beröm över Emelie efter helgens seger borta mot Somby/Skövde med 29–26 i den match där Emelie, tillsammans med Hanna Bergqvist, blev målbäst i laget med vardera åtta baljor.

”Emelie är vårt enda nyförvärv och har kommit in i vårt spel överraskande snabbt”, sa han till lokaltidningen Hallandsposten efter segern i division 1 södra.

– Det är inte ofta man får göra åtta mål om man spelar som mittsexa. Det är rekord! Igår (läs: i söndags) var det åtta mål på åtta försök, säger Emelie som stormtrivs med tillvaron i Drott.

– Det är ett bra lag, ett bra gäng och en bra tränare, säger Emelie om det Drott som nu har fyra segrar på fem spelade kamper.

ANNONS

Tröjnumret var ledigt

I förra seriematchen mot Alingsås gjorde hon sex mål (seger 25–21).

– Det var då personligt rekord för mig i division 1, säger Emelie som inte tror hon gjort så många mål i en match ens när hon spelade för Stenungsunds HK i division 2.

– Men som mittsexa krävs det att man får bra inspel också. Det är skickliga spelare som jag har runt omkring mig.

Dessutom får hon spela i tröjnummer 18 som hon faktiskt fick välja.

– Det är ett nummer som har hängt med sedan barnsben. Det var roligt att det numret var ledigt!

”Bollen brinner”

Hon tycker att laget ändå har ”spelat lite stressat”.

Hur menar du då?

– Vi har svårt att hitta lugnet – även när vi leder.

Kommer ni till alltför snabba avslut?

– Nej, det är väl snarare att man känner att bollen ”brinner”, att det inte finns något lugn och rutin. Man blir stressad av att det andra laget ska komma ikapp, säger hon.

– Det är något som vi ska försöka jobba med. Men vi är ändå nöjda med hur vi har startat. Fyra av fem får man väl ändå vara nöjd med!

Ingen fast målsättning

HK Drott har en stolt historia att svara upp mot, främst kanske på herrsidan med elva SM-guld, men även damlaget har ambitioner. Fast kanske inte just nu.

– Tråkigt svar men vi har faktiskt inte satt någon fast målsättning, säger Emelie på frågan om lagets ambition med säsongen.

– Det trodde jag att det skulle göra. Även jag hade en förhoppning eller förväntan om att vi ska gå upp i år, säger Emelie om det Drott som spelade i allsvenskan säsongen 2019/20.

– Samtidigt är det svårt för det är inte samma lag som spelade i allsvenskan; vi har tappat duktiga spelare. Jag är klubbens enda nyförvärv och vi har tagit upp några väldigt duktiga juniorer.

Efter jul och nyår är tanken att summera säsongen så långt för att se vart man ska ta vägen för den andra halvan av säsongen.

Halmstad över förväntan

Men handboll består inte bara av matcher och träning – det finns ett liv utanför handbollsplanen också.

Just nu arbetar Emelie på Handelsbanken i Varberg dit hon pendlar med tåg varje dag. Resan dit tar cirka 40 minuter.

Och hon stortrivs med Hallands residensstad.

– Jag misstänkte att jag skulle göra det men det har varit över förväntan. Det är en härlig stad liksom människorna runt omkring där tjejerna i laget utgör en stor del, säger hon.

ANNONS