Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 29-årige Philip Hofvenström har kvalat sig in till SM i funktionell fitness som avgörs i Linköping helgen den 4-5 september. Han har ett förflutet som fotbollsspelare i Stenungsunds IF men började på allvar med crossfit för snart tre år sedan. Bild: Privat
Den 29-årige Philip Hofvenström har kvalat sig in till SM i funktionell fitness som avgörs i Linköping helgen den 4-5 september. Han har ett förflutet som fotbollsspelare i Stenungsunds IF men började på allvar med crossfit för snart tre år sedan. Bild: Privat

Philip filmade sig till SM

Förra året kvalade han in till det SM som inte blev av och i år har har han kvalat till det SM som blir av. Philip Hofvenström från Jörlanda är klar för SM i crossfit som avgörs i början av september. För att ta sig dit fick Philip filma sig själv.

Om man ska vara riktigt petig heter det SM i funktionell fitness medan ordet crossfit nästan är att betrakta som ett varumärke.

– Men kan säga att själva träningen är funktionell fitness medan konceptet är crossfit, säger Philip Hofvenström som bor och arbetar i Jörlanda i Stenungsunds kommun.

På samma sätt som i alla andra sporter arrangeras det svenska mästerskap även i funktionell fitness.

Årets upplaga går av stapeln i Linköping den 4-5 september dit Philip har kvalificerat sig som en av sammanlagt 32 på herrsidan – damerna har lika många platser.

– Vem som helst får ansöka till ett kval. Under två veckor ska man klara av fyra workouts där man mäter styrka, uthållighet, kroppsviktsövningar med mera, förklarar Philip.

Kvalade med filmer

Varje deltagare skickar filmer där de olika kvalövningarna dokumenteras. Det filmade materialet ska vara utfört på ett speciellt sätt vad gäller vinkel och höjd på kamera. Allt för att det ska bli lättare för domare att rätt värdera den workout som görs.

– I den box som jag tränar har vi en legitimerad domare. På så sätt var det enklare, säger han.

Att kvalen filmades hänger inte bara ihop med pandemin utan också för att det kan vara långt rent geografiskt mellan kvaldeltagare och domare.

Philip är en av 32 män som gör upp om SM-medaljerna. Väl på plats tävlar herrarna i olika moment. Exakt vilka är inte klart ännu ”men det kommer alltid något med styrka och alltid något med skill”.

– Jag kvalade in till SM förra året men det blev inte av på grund av pandemin. I år fick vi göra om kvalen. Det var lite snopet! Jag tänkte ”satan också, jag som lyckades komma in förra året – det kanske jag inte gör något annat år”, säger han.

Stor konkurrens

Förra året kvalade Philip in på 18:e plats – i år blev det plats 25. Han har inte blivit sämre utan det är snarare konkurrensen som ökat.

– Allt beror på vilka som ställer upp och vilka som haft ett bra träningsår bakom sig, säger Philip som har ett förflutet som fotbollsspelare i bland annat Stenungsunds IF i division 2.

– Jag har gått i crossfit i cirka två och ett halvt år. Det är mer taktik än vad man kan tro. Man tänker kanske att man ska gå ”all in” i vissa former av workout, men då kommer man att slå in i väggen till slut för man orkar inte hela vägen, säger han.

– Det är väldigt mycket pannben och psyke!

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.