Idrottshallen i Svanesund på östra Orust står som värd för den första deltävlingen av fyra i BD-touren. 120 bordtennisspelande ungdomar har anmält sig till lördagens tävling som arrangeras av Varekils IF.
Idrottshallen i Svanesund på östra Orust står som värd för den första deltävlingen av fyra i BD-touren. 120 bordtennisspelande ungdomar har anmält sig till lördagens tävling som arrangeras av Varekils IF. Bild: Charlotte Gad

Plats för kommande VM-medaljörer i bordtennis?

När ungdomscupen BD-touren arrangeras nu på lördag i idrottshallen i Svanesund på Orust är det fråga om ett jubileum. De 120 anmälda ungdomarna deltar i det som är den 60:e deltävlingen i ordningen.

ANNONS

Intresset för bordtennis kanske tar extra fart efter Mattias Falcks och Kristian Karlssons VM-guld i herrdubbeln liksom Truls Möregårdhs VM-silver häromdagen. I förlängningen kanske det gynnar BD-touren. Å andra sidan är tävlingen ett etablerat begrepp.

Det var år 2005 som Varekills IF på Orust tog initiativet till tävlingen där BD är en förkortning för Bohuslän Dal. Klubben står fortfarande som arrangörer.

Tävlingsformen innebär att man blandar tjejer och killar efter spelstyrka och det ligger i sin tur helt i linje med Riksidrottsförbundets (RF) direktiv kring ungdomstävlingar.

Organisationen av BD-touren gör det också möjligt att ta emot utövare av parasport som är en del av pingisfamiljen sedan år 2017.

ANNONS

På grund av pandemin tvingades arrangörerna göra ett uppehåll, men på lördag är det åter dags för BD-touren att spelas.

”Jag är väldigt glad för alla anmälningar efter pandemin. Tävlingsformen gynnar dem som börjat sent med bordtennis och även flickorna är vinnare som får lite mer omväxlande motstånd” säger tävlingsledaren Monica J Erlandsson i en pressrelease.

Totalt 120 bordtennisspelande ungdomar har anmält sig och de kommer från 13 olika föreningar. Någon av klubbarna har 25 deltagare och från någon förening rör det sig som endast en utövare.

De 120 delas in i tio olika divisioner som i sin tur delas in i två olika pooler där alla möter alla. De två bästa spelarna går till A-slutspel, som också spelas i poolspel, och övriga går till B-slutspel.

Lördagens BD-tour är den första av sammanlagt tre deltävlingar. De övriga kommer att spelas nästa år i Munkedal den 29 januari och ED den 5 mars innan man avslutar i just Svanesund den 2 april.

ANNONS