Ledaren och tränaren Peter Kindbom med ett knä i backen tillsammans med barn och ungdomar från olika åldrar i Stenungsunds Frisbee Club. Peter har av Folkspel utsetts till Månadens Föreningshjälte.
Ledaren och tränaren Peter Kindbom med ett knä i backen tillsammans med barn och ungdomar från olika åldrar i Stenungsunds Frisbee Club. Peter har av Folkspel utsetts till Månadens Föreningshjälte. Bild: MATHIAS BERGELD

Prisades mitt under träningen – Peter från Stora Höga är Månadens föreningshjälte

Mitt under träningen med ett av ungdomslagen i Stenungsunds Frisbee Club stegade en man ut till tränaren och ungdomsledaren Peter Kindbom för att berätta att Peters utsetts till Månadens Föreningshjälte.

ANNONS
|

Mannen representerade Folkspel som varje år prisar ett antal eldsjälar i den årliga Eldsjälsgalan. Utöver det utses också varje månad en person som jobbar ideellt till Månadens Föreningshjälte.

– Klubbens ordförande Karin Sundström hade lurat mig till att vara ersättande tränare för de minsta spelarna vi har som är låg- och mellanstadiegruppen, berättar Peter om det som hände för lite mer än två veckor sedan.

– Det kom en person gående med kamera, blomsterkvast och en check på 3 000 kronor. Då blev jag överraskad!

Du vet inte vem som har nominerat dig?

– Jag har mina aningar ha ha! Det är en i Stockholm som jag tror ligger bakom, men jag har inte fått det bekräftat.

ANNONS

Betonar fair play

Den 55-årige Peter Kindbom är bosatt i Stora Höga och arbetar i Göteborg. Han engagerade sig i Stenungsunds Frisbee Club när hans son Erik för ett antal år sedan började spela. Just nu pluggar sonen i Lund.

– Men jag har fortsatt med frisbee. Jag jobbar med rekrytering och ultimate frisbee-skola. Vi har tre år i rad kört en turnering med alla högstadieskolorna i Stenungsund för att få fler ungdomar att hitta vår fina klubb och vår fina sport, säger Peter.

– Ultimate frisbee har en lång tradition i Stenungsund med fina meriter från 90-talet när Stenungsund var världsledande inom den här sporten.

Till skillnad från andra lagsporter kan man bland tjejer och killar i samma lag. Det finns heller inga domare.

– Vi förväntar oss att spelarna ska kunna reglerna och att de ska kunna döma själva. Det lär de sig från när de är små, säger Peter.

– Grundregeln i ultimate frisbeen är att man spelar för att vinna men inte på bekostnad av ”the spirit of the game” som vi kallar det för. Det är fostrande vilket jag tycker är en väldigt fin aspekt av sporten, säger han.

Spolar om situationer

Visst händer det att uppstår 50/50-situationer där det inte går att nå enighet.

– Då spolar man tillbaka spelet och startar om från där passningen gick. Det där händer titt som tätt. Visst går det att missbruka men man är så van vid att det är så här det ska funka med fair play.

Det yngre laget från Stenungsunds Frisbee Club tog hem fair play-priset.
Det yngre laget från Stenungsunds Frisbee Club tog hem fair play-priset. Bild: Privat

Att följa reglerna premieras också. När ungdoms-SM spelades i Kävlinge i Skåne för två veckor sedan fick det lag som var bäst på ”spirit of the game” en lika fina pokal som de som blev svenska mästare.

SFC:s damlag vann guld när USM avgjordes i Kävlinge i Skåne.
SFC:s damlag vann guld när USM avgjordes i Kävlinge i Skåne. Bild: Privat

– Damlaget vann SM-guld medan U14-laget, som är underåriga för de är faktiskt U11, visserligen förlorade alla matcher men de vann ”spirit of the game”. Det var de väldigt nöjda med när de åkte hem!

Vågar inte räkna

Peter lägger ett stort antal ideella timmar på sporten varje vecka.

Har du vågat räkna på hur många timmar det blir?

– Nej, det vågar jag inte göra! Jag har ju ett heltidsjobb också ha ! Nej, men så illa är det inte, säger han.

– Jag lägger den tid som jag kan. Mina barn är stora nu och har flyttat hemifrån. Jag kan lägga mer tid på det här jämfört med när man själv var småbarnsförälder.

ANNONS