Den första USM-kvalmatchen av två mellan Rönnängs IK och Lund Giants spelades under lördagskvällen i Tjörns Ishall. Bild: Pontus Söderman

Rönnäng stod upp bra mot Lund i första kvalmatchen

Rönnängs IK förlorade den första kvalmatchen av två mot Lund Giants hemma i Tjörns Ishall med 4–6 men RIK stod upp bra i kampen.

|

Utanför Tjörns Ishall blåste det rejält när stormen från Danmark drog in över södra Sverige.

Inne i hallen hade Rönnäng i uppgift att få stopp på en befarad anstormning från Lund Giants i USM-kvalspelet i ishockey för U16-lag.

RIK tog sig till denna match efter att ha besegrat Partille HK med 2–0 i matcher varav segersiffrorna i den andra i bortahall skrevs till hela 13–0.

Riktigt så ”enkelt” skulle det inte bli mot Lund Giants som i dessa sammanhang är att betrakta som ett elitlag. I RIK är det bara en spelare som inte går på Bleketskolan.

Lund tog ledningen

Gästerna från Skåne satte ett omedelbart tryck på Rönnäng och efter 3.32 hade Lund gjort 1–0, ett resultat som utökades till 2–0 efter 5.01.

Efter cirka sju minuters spel fick Rönnängs Nils Stenberg en bra chans men han tog emot pucken med ryggen mot Lunds målvakt och kunde inte vända om tillräckligt snabbt för att få till ett avslut.

Rönnängs chans att reducera kom i ett powerplay där Linus Rönnäng efter 11.56 satte pucken bakom Filip Lindvall.

Snabb kvittering

De andra perioden var bara 18 sekunder gammal när RIK kvitterade till 2–2 genom Viggo Ganemyr.

Repliken från Lund kom snabbt. Efter 1.09 satte Ebbe Uller 3–2 till Lund.

Kring mitten av den andra perioden utökade Lund ledningen till 4–2 och 5–2 – det första målet av de två när RIK spelade boxplay.

Mot slutet av perioden dominerade Lund stort. RIK hade svårt att komma ur egen zon och få till ordnade anfall.

Snabbt mål i tredje

RIK fick tidigt i den tredje perioden chansen att närma sig målmässigt i ett powerplay. Det utnyttjade Victor Ivarsson efter bara 50 sekunder genom att stänka in 3–5.

RIK fick ett gyllene tillfälle att komma ännu närmare då Lund fick två man utvisade ganska snabbt efter varandra. Rönnäng spelade tre mot fem i 66 sekunder men utan att kunna utnyttja.

Lund blev dock grinigare. Grinigast var Kasper Kronroth Kjellberg som efter en knätackling efter 9.01 fick matchstraff. Det utnyttjade RIK som satte reduceringen till 5–4. Då kom hemmapubliken igång i en taktfast hejarramsa!

Lund höll undan

Men mitt i ett powerplay för RIK hamnade en slumppuck hos Jonathan Davidsson som satte ledning 6–4. Då återstod det cirka tre och en halv minut.

Chanserna att åter närma sig siffermässigt minskade när RIK drabbades av en utvisning med 96 sekunder kvar att spela.

Lund kunde hålla undan till seger där ett rejält slagsmål bröt ut vid slutsignalen.