På fredagskvällen inleddes DM-slutspelet i ishockey. Fem lag kommer under tre dagar att göra upp om vem ska bli bästa lag i Bohuslän. Första par ut var STO-derbyt mellan rödklädda Rönnängs IK och vittröjade Stenungsunds HF.
På fredagskvällen inleddes DM-slutspelet i ishockey. Fem lag kommer under tre dagar att göra upp om vem ska bli bästa lag i Bohuslän. Första par ut var STO-derbyt mellan rödklädda Rönnängs IK och vittröjade Stenungsunds HF. Bild: Pontus Söderman

RIK föll i DM-slutspelet mot Stingers med uddamålet

Det räcker med ett mål för att vinna en match i ishockey. Så var fallet när division 2-laget Stenungsunds HF besegrade division 3-laget Rönnängs IK med 1–0 i den första matchen i det pågående DM-slutspelet i Bohuslän.

ANNONS
|

Stingers huvudtränare Marko Sretovic var efteråt inte helt nöjd med sitt lags insats.

– Vi har inte riktigt spelat som vi hade pratat om. Det var också första gången för många att spela in för så mycket publik. Jag tror att vi var lite övertaggade, sa Sretovic om de bortåt 300 som var på plats.

Hockeyspelare är ju vana vid att spela tre gånger 20 minuter. Nu var det två gånger 15 minuter.

– Och dessutom utan uppvärmning! Vi hade bara fem minuter på isen innan match. Det var lite konstigt. Men det är så för alla lagen.

Första derbyt på länge

Det första DM-slutspelet I Bohuslän på 30 år har fem deltagande lag och spelas under tre dagar i Stenungsund Arena med start på fredagskvällen.

ANNONS
Stenungsund Arena har en maxkapacitet på cirka 800 sittande men taket i samband med DM i ishockey är 300 personer.
Stenungsund Arena har en maxkapacitet på cirka 800 sittande men taket i samband med DM i ishockey är 300 personer. Bild: Pontus Söderman

På plats var en stor publik varav några långväga. På läktarplats syntes bland annat Stingers förre ordförande Christer Ahlén, som numera är bosatt i Vänersborg, samt den Rönnängsfostrade landslagsforwarden Hanna Thuvik som ju till vardags spelar i SDHL-laget Brynäs.

På plats var också slutspelets två första lag vilka var Rönnängs IK och Stenungsunds HF för det första STO-derbyt i tävlingssammanhang mellan dessa två lag på sex år.

Intensivt och rappt

Båda lagen kom till spel med tre femmor samt en fjärdelina med forwards där RIK kunde mönstra tre spelare medan Stingers fick nöja sig med två.

Noterbart var att Stingers huvudtränare Marko Sretovic valt att matcha de två importerna, finländaren Eetu Rasalahti och kanadensaren Owen Sobchak, i förstafemman.

Efter 5.18 gjorde Stingers 1–0 genom Eetu Rasalahti snyggt framspelad av Love Norberg.

Stingers klarade också, med start elva sekunder efter målet, av ett numerärt underläge där RIK prickade målramen. Daniel Berggren satt två minuter på botbänken för en så kallad late hit.

Även om Stingers hade ledningen efter den första perioden var det RIK som vann skotten med 12–9.

I den andra och därmed sista perioden hände inget mer än att Rasmus Robertsson i RIK visades ut för osportsligt uppträdande efter att ha framfört mindre väl valda ord från avbytarbåset till domarteamet.

”Vi är överlag bättre”

RIK förlorade i onsdags en träningskamp mot Kungälvs J20-lag med 3–4. Då spelade man tre gånger 20 minuter.

Vad innebär det att spela två gånger 15 minuter?

– Ett högre tempo och att absolut tänka mer på misstagen, sa Jonny Petersson, huvudtränare i Rönnäng.

– Försöka knyta ihop och inte gå bort sig. För 1–2 i röva går det nästan inte att vända. Det gäller att spela tajt hockey, sa han

– Men jag tyckte vi gjorde det fantastiskt bra idag! Vi åker mycket bättre skridskor. Jag tycker att vi är överlag bättre än dem, sa Petersson som konstaterade att RIK vann skotten med 19–17.

Spela med mycket folk

Medan Stingers hade en match till att spela på fredagskvällen mot Lions HC Strömstad kunde RIK rikta in sig på tre matcher under lördagen.

Hur hanterar man det energimässigt?

– Att spela med ganska mycket folk. Vi har 20 man med men spelar bara med tre femmor för det blir för korta matcher. Under morgondagen kommer vi att snurra runt på 20 spelare. Då kommer vi bara att få möta division 3-lag, sa Petersson.

– Det är så som vi måste göra på en sådan cupdag. Matchen på söndag – förhoppningsvis – ska vi vara friska på, säger Petersson som hoppas på en finalplats.

Till sist: visst känns det en smula konstigt att en dag och en kväll som denna krypa in i en sval ishall. Men om man behövde solglasögon när man skulle in i hallen, så var det, typ, pannlampa som gällde när man skulle hem.

Sommaren kastar ännu sin långa skugga på tillvaron, men att hösten är på gång var verkligen påtagligt en dag som denna.

Ishockey

DM-slutspel i Bohuslän

Rönnängs IK–Stenungsunds HF

0–1 (0–1, 0–0)

Målskytt Stingers: Eetu Rasalahti

Övriga matcher DM fredag: Munkedal-Uddevalla 0–4 och Stenungsund-Lions HC Strömstad 3–2.

ANNONS