Den 14-åriga handbollsspelaren Agnes Lilliebjelke är en av 30 tjejer som tagits ut till ett riksläger i beachhandboll som genomförs i Göteborg den 18-19 december.
Den 14-åriga handbollsspelaren Agnes Lilliebjelke är en av 30 tjejer som tagits ut till ett riksläger i beachhandboll som genomförs i Göteborg den 18-19 december.

Riksläger i beachhandboll nästa stopp för Agnes från SHK

Den 14-åriga SHK-tjejen Agnes Lilliebjelke är uttagen till ett riksläger i beachhandboll. Om det går vägen där kan hon vara ett namn för det EM som ska avgöras kommande år.

ANNONS
|

Agnes Lilliebjelke är 14 år och bor i Stenungsund. När hon inte går i skolan ägnar hon en hel del tid åt handboll som hon har spelat sedan fyra-fem år tillbaka.

– Jag har precis flyttat upp till F16-laget, säger hon som i SHK spelar vänsternia respektive högernia.

Agnes spelar så att säga vanlig handboll men är uttagen som en av 30 spelare till det riksläger i beachhandboll för spelare födda 2006 och 2007 som genomförs i Prioritet Serneke Arena i Göteborg den 18-19 december.

Första läger i Trollhättan

Stenungsund har inget beachhandbollslag. Agnes och hennes kompis Svea Trägårdhs mammor fann på nätet en möjlighet att delta i ett läger kring beachhandboll.

ANNONS

– Det var ett läger som var i Trollhättan i somras. Där kom jag in på det här med beachhandboll, säger hon.

Lägret var ett av flera som genomfördes i Sverige. Från dessa tas sedan två riksläger ut – ett för tjejer och ett för killar – där Agnes är en av 30 tjejer som samlas i Göteborg.

– Jag tror det var sju stycken från vårt läger i Trollhättan som togs ut, säger Agnes som i beachhandboll har samma position som handboll.

Böter för klädsel

Beachhandboll etablerades på allvar för mer än 20 år sedan. Det första Europamästerskapet genomfördes år 2000 i en sport där Brasilien är det framträdande landslaget.

Här är den klädsel som det norska landslaget i beachhandboll valde att spela EM i somras. För detta fick de betala böter på motsvarande 1 500 euro.
Här är den klädsel som det norska landslaget i beachhandboll valde att spela EM i somras. För detta fick de betala böter på motsvarande 1 500 euro. Bild: NHF

Sporten fick uppmärksamhet i somras av andra skäl än det rent sportsliga då det norska landslaget bötfälldes för att i en EM-match inte ha burit rätt klädsel, i det här fallet shorts istället för bikiniunderdel.

En som upprördes över detta var popsångerskan Pink som erbjöd sig att betala böterna.

Ställa om huvudet

Beachhandboll spelas – inte helt oväntat – på sand vilket gör att reglerna skiljer sig jämfört med vanlig handboll.

– Man är alltid en mer i anfall och att man kan få två poäng om man gör något coolt på planen, typ snurrar eller gör en japan, säger hon där man spelar fyra i anfall och tre i försvar på en plan som är betydligt mindre än en handbollsplan.

Måste man ”ställa om” huvudet, så att man inte gör de typiska rörelserna i handboll?

– Första gången var det väldigt svårt med alla snurrteknikerna och att inte studsa bollen. Det är fortfarande tre steg som gäller men det blir snabbare passningar för att man är färre på plan.

Landslag till ett EM

Rikslägret i Göteborg sker också på sand då man nyttjar sanden på volleybollplanerna i Prioritet Serneke Arena.

– De kommer att ta ut 15 personer från rikslägret som ska bli ett landslag som ska spela EM. Förra gången var EM i Bulgarien, säger Agnes.

Det är inte bestämt var EM 2022 ska arrangeras någonstans eller ens när i tiden, men troligast är att det sker under sommaren.

ANNONS