Stenungsundslöparen Johan Rogestedt, som tävlar för Stenungsunds FI, vann på lördagen herrarnas final på 1 500 meter i samband med SM i fridrott i Borås. Rogestedt försvarade därmed det SM-guld han tog förra året.
Stenungsundslöparen Johan Rogestedt, som tävlar för Stenungsunds FI, vann på lördagen herrarnas final på 1 500 meter i samband med SM i fridrott i Borås. Rogestedt försvarade därmed det SM-guld han tog förra året. Bild: DANIEL STILLER

Rogestedt försvarade SM-guldet: ”Jag trodde inte att jag skulle få ligga först hela vägen”

Stenungsundslöparen Johan Rogestedt kan än en gång titulera sig som svensk mästare på 1 500 meter. Han ledde lördagens final från start till mål.
– Jag bevakade min position och styrde loppet som jag ville, säger Rogestedt.

ANNONS
|

Årets SM i friidrott avgörs i Borås under tre dagar med start i fredags. Under lördagen avgjordes finalen på 1 500 meter.

Han vann på tiden 3.53,86 vilket var 25 hundradelar snabbare än tvåan Abubakar Abdullahi från Malmö AI med Samuel Pihlström från Hälle IF på tredje plats.

– Jag trodde inte att jag skulle få ligga först hela vägen – jag trodde att folk ville ha fart på loppet. Jag trodde det fanns löpare i loppet som skulle ”tjäna” mer på en högre jämn fart, säger Rogestedt.

– Men det var ingen som ville dra i vinden. Jag hamnade först och jag drog till slut; det gick ju ganska långsamt förutom sista varvet, säger han.

ANNONS

”Skönt att ligga först”

Han beskriver de yttre förhållandena i Borås som de inte mest ideala.

– 14 plusgrader och regn på tvären. De är svårt att köra i de förhållandena och då vill ingen dra. Och när det går så långsamt som det gjorde idag var det nästan skönt att ligga först för då slipper man en del smällar och ”böket” och knuffarna som det lätt kan bli, säger Rogestedt.

– Jag bevakade min position och styrde loppet som jag ville. Så fort det blev någon som utmanade mig på sista varvet, så hade jag en sista växel för att kunna höja farten. Då släppte jag lös.

Försvarade SM-guldet

Rogestedt försvarade därmed det SM-guld han tog i Uppsala förra året – att lägga till de två SM-guld han tog 2011 och 2013.

– Och så har jag två raka SM-guld inomhus också, säger han om gulden 2020 och 2021.

Sammanlagt har Rogestedt som senior tagit sex SM-guld utomhus – fyra på 1 500 meter och två på 800 meter – plus tre SM-silver samt sex SM-guld inomhus varav fyra på 1 500 meter.

Rogestedt hade dock inte tävlat klart för dagen. När Lokaltidningen STO pratade med Johan höll han på att ladda inför 800 meter.

– Det loppet går kl 17.20 men jag ska avgöra under den kommande halvtimmen hur jag känner, säger han.

– Jag laddar för att göra det, så får vi se hur det går.

Under lördagseftermiddagen valde Johan att ställa upp i det tredje försöksheatet av tre som han vann med tiden 1.52,57. Den tiden räckte till en finalplats där han till slut kom på en fjärdeplats en dryg sekund efter segrande Andreas Kramer från Ullevi FK.

ANNONS